5 év után mi számít közös vagyonnak?

2022. június 09. 07:33 - csajokespasik

       

               A barátok újabban telenyomták a csaj fejét öntelt celeb-filozófiával, így Posztolónk jogosan érzi, hogyha szakításra kerül a sor, az idén fog megtörténni. Viszont jogi kérdésekben tájékozatlan, így nem tudja, járna-e az exnek ennyi év után bármi is.        

 
       

               Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők történeteivel. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

 

Augusztusban leszünk 5 éve együtt. A barátnőm lakik nálam, kertes ház. A fokozatosság kimaradt az ismerkedésünk elején, viszonylag hamar lefeküdtünk egymással, hamar hozzám is cuccolt, szóval hetek leforgása alatt történt meg minden, ami azért el szokott jobban húzódni. De ezt ma sem látom problémának. Ami megingott köztünk, az a bizalom egyik formája, ugyanis nem csak annyi történt, hogy lett egy rámenős pasi haverja – aki amúgy női becenevet visel –, de valaki teletömte a fejét érdekes gondolatokkal is.

Új dolog, hogy a barátnőmnek egy ideje mindig a barátai az elsők, velük lelkizik, hozzájuk hasonlítja magát, de sztárokhoz is méri, hogy az hogy néz ki, és mit birtokol és neki miért nincs.        

       

               Mindenki mindent akar, és azonnal, és akkor már ő is. Valakitől átvette ezt a stílust. Úgy érzi, valamiből ki fog maradni. Szeretne utazni is, külföld, stb. Az nem zavarja, hogy az anyagiak ehhez nincsenek megteremtve. Magyarán, mindez eddig nem volt nála. Nekem meg ehhez kéne alkalmazkodnom. Olyat is mondott, hogy nincs velem semmi baj, de nem tud mellettem fejlődni, és valamilyen érzéseket akar megélni. Volt, hogy emiatt összevesztünk és 2 napig nem beszéltünk egymással. Ezekből gondolom, ha meg akarja lépni a szakítást, akkor szerintem az még idén fog bekövetkezni.

Most a kínos jogi kérdés: régóta együtt vagyunk, de erről semmi hivatalos papírunk nincs. Viszont egy ismerősöm azt mondta, hogy 5 év után minden közös vagyonnak számít, ha közös háztartásban élünk. De részleteket nem tudott. - Mi az a minden?? 5 év után mi számít konkrétan közös vagyonnak? A hűtő, bútorok, kocsi, ház? (egyik se az övé, csak használja, nem is közösen vettük) bankszámla, ami előtte sem volt közös? Mi jár neki automatikusan? A kapcsolatunk nem bejegyzett, viszont 5 év után életközösségnek számít a közös háztartásban zajló életvitelszerű együttélés. Bocs, hogy ilyet kérdezek, de nem értek hozzá, a neten rákerestem, írnak ezt is, azt is. Én nem akarnék vele szakítani, de ha úgy alakulna mégis, szeretnék felkészülve lenni mindenre, és nem akarok meglepődni.          

 

 

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr3017852089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2022.06.09. 08:26:59

Jogi tanácsadás díja: 20 ezer Ft/óra
Tisztelettel,
Dr Korompai

VOGAben 2022.06.09. 08:34:05

Ó de bájos! Kb. annyi szatyorral távozhat, amennyivel érkezett. Még jó, hogy nem vetted el! Ezek volnának a tipikus 5év+1 napos pipik. Szerintem még ma csomagoljon...

Josagos 2022.06.09. 11:26:17

Nincs 5 éves szabály. Az élettársi közösség alatt szerzett dolgok elosztásánál a hozzájárulás mértéke számít, kb. a fizetésetek aránya. Ami előtte is megvolt, vagy közben örökölted, az a tied marad.

body_andras 2022.06.09. 12:28:49

@Josagos: Stimmt.

Poszter, dobd ki a csajt azonnal. Valószínűleg a Pasihaverral kúrt amikor e sorokat írtad, de a 2 nap mosolyszünet alatt szinte biztos: minden lyukával olyan fényesre polírozta a póznáját, hogy azóta is világít. És már el is van tervezve, mit akarnak tőled elvinni.
Te vagy a tulajdonos, a háztartásban minden a tiéd, kivéve amit ő vett és megőrizte a számlát.
Ha nem akar elhúzni, akkor ügyvéd azonnal mondja meg, hogy lehet kipakolni jogszerűen.

body_andras 2022.06.09. 12:30:05

Pardon, még júliusban tedd ki, biztos ami biztos.

Almandin 2022.06.09. 13:28:42

Itt lehet elolvasni a választ:
www.drjanklovics-valoper.hu/elettarsi-vagyonkozosseg-megszuntetese
Döbbenetes, de van olyan bonyolult a helyzet, mint házasság esetén.
Aki nem akar szakításkor anyagi problémákat, az kössön vagyonjogi szerződést, vagy ne költözzön össze a párjával, nem kötelező. Látogató kapcsolatban is lehet jól élni. A másik, hogy nem érdemes elhamarkodni a kapcsolatot. Az összeköltözést még kevésbé.

különvélemény 2022.06.09. 13:50:27

Ilyen típusú csajoknak nincs "pasibarátjuk".
3 féle pasija lehet, ah expasi, akivel azért még néha lefekszik, ha tartja vele a kapcsolatot, szerető, akivel rendszeresen lefekszik, vagy leendő (tartalék) pasi, akivel majd le fog feküdni.

232323 2022.06.09. 13:55:48

kukázd. azonnali hatállyal. sőt ha te béreled a kecót, tiéd minden, te fizeted, akkor zárcsere és kert végében egy kupacban a szarjai. 24 órán belül vigye el különben kukázod az egészet.

232323 2022.06.09. 13:56:21

@Almandin: nyilván az ügyvéd extrán kiemeli a bonyolutságot, elvégre ő ebből él, elmagyarázza ezért hogy mennyire kell ő

232323 2022.06.09. 13:57:19

amúgy ez egy jó lecke neked.
papir nélkül nincs esküvő. :)
1-2 év után pedig papir szintén. ha nem tetszik, akkor már csomagolhat is. a lényeg hogy következetesen már az elején világosítsd fel hogy nálad igy mennek a dolgok.

nálam igy mennek és úgy is alszok mint a tej/baba.

Olasz Bazsa 2022.06.09. 13:58:36

1. Pasi haver női becenévvel... Kihagyhattad volna kedves szövegíró. Ez azért még nem a Marvel univerzum, hogy kötelezően tolni kelljen az LMBTQXYZ vonatot.
2. Most komolyan egy komment közösség szavazza meg szerintünk mi marad a tiéd? Ez vicc. Ahogy Lorrh topiktárs felvázolta, legyen már egy huszasod a jogi tanácsadásra. Jézusom az egész amúgy... hány éves vagy? 23?

Almandin 2022.06.09. 14:05:57

@Olasz Bazsa: Ma már neten is utána lehet nézni a jogi dolgoknak, nem véletlenül linkeltem be ezt én is.

Olasz Bazsa 2022.06.09. 14:08:50

@Almandin: Jogos. Google a barátod, Wiki a barátnőd.

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.09. 14:36:35

@Olasz Bazsa:

Nem kell az ügyvédi tanácsadás, ha felkutatod a polgári törvénykönyvben azokat a részeket, melyek eligazítanak abban, amiben az ügyvéd negyed óra alatt világosságot gyújt az agyadban.

MACISAJT 2022.06.09. 14:41:45

Úgy tűnik, nincs közös gyerek. Ha volna, még a saját tulajdonú lakásodból is kirakhatnának.

Így viszonylag egyszerűbb , csak azt kell bizonyítani hogy a kapcsolat előtt milyen vagyontárgyakkal rendelkeztél.Ház,nyaraló, kocsi, bútorok, megtakaritások.Ez a különvagyonod.

Fontos még bizonyítani hogy a kapcsolat alatt melyik fél, mekkora jövedelemmel járult hozzá a közös élethez,esetlegesen közös beruházásokhoz, fejlesztésekhez, mert ennek nyomán ítélik meg melyik felet mekkora rész illeti meg a vagyonszaporulatból.

Na de ha jelenleg ilyen "bizalmi" szinten álltok, nem értem, miért nem szólítod fel távozásra?
Az ilyesfajta provokáció a nyúl bokorból való kiugrasztására is hasznos. Ugyanis ha hüppögve összeszedné a cekkereit távozáshoz készülődve és nem jelezne feléd azonnal igényeket...akkor még mindig megvigasztalhatod hogy csak viccelt a bácsi és a békülős szex is jó.
De ha előjön a farbával, akkor azzal minél előbb szembesülj.

body_andras 2022.06.09. 15:53:44

@Olasz Bazsa: lényegtelen hány éves. retteg hogy ha nincs nő akkor egyedül marad, és most már attól is berezelt hogy akihez megszokásból ragaszkodik, még ki is fosztja.
nem lehet mindenki olyan rutinos hogy túl van már 20 nőn és 3 váláson. pláne ha az illető végig dolgozta az elmúlt egy-két évtizedet. mert hát van aki abból és, és örül ha hazavárja valaki, még ha egy banya is, akivel évente 10x jó napja lehet.

Olasz Bazsa 2022.06.09. 18:01:13

Ha valakihez már csak "megszokásból ragaszkodunk" azt kb megette a fene. Ha az élet odaborít egy talicska szart, nem az fogja erősebben fogni a kezed, aki megszokásból van melletted, hanem az, aki érzelmi alapon kötődik hozzád.
Az már az egyéni kompromisszum készségen múlik, hogy valakit egy megszokásból vele élő banya is hazavárhat, vagy inkább önállóan éli az életét nyitva egy jobb lehetőség felé.
Van az a szituáció, amikor egyszerűen nem jön ki a mérleg. Amikor valaki nem hoz annyi plusz örömet az életedbe, mint ami arányban áll a másikhoz való alkalmazkodás negatív hozadékaival. Ilyenkor jobb elengedni a sztorit és nem ülni tovább a langyos pisiben. Csak sokszor megbonyolítja a helyzetet, hogy közös lakás, közös gyerek, közös adósság, stb stb... És csak ülnek tovább a megszokott langyon pisiben.

eßemfaßom meg áll 2022.06.09. 19:00:59

"Viszont egy ismerősöm azt mondta, hogy 5 év után minden közös vagyonnak számít, ha közös háztartásban élünk."

Az ismerősöd téved.

Almandin 2022.06.09. 21:34:17

@Olasz Bazsa: Nem könnyű ez a kérdés. Nyilván, ha a kapcsolatban több a rossz, mint a jó, akkor nem érdemes benne maradni, viszont a legszenvedélyesebb szerelmek is lecsillapodnak és ha a megszokáshoz szeretet is társul, akkor az egy hosszú, jó kapcsolathoz vezethet. Aki megházasodik, annak előre fel kellene erre készülnie. Ma talán azért is megy szét sok pár a lángolás elmúlása után, mert a ma emberének unalmas egy stabil, de nem magas lángon égő kapcsolat és a kispolgári jólét. Izgalmasabb életre vágyik ma a többség. Ezzel csupán az a baj, hogy ha néhány évente lecseréli valaki a párját egy izgibbre, újabbra, akkor egy gyökértelen vándorlássá változik az élete.

fkv.115 2022.06.09. 21:41:54

@Almandin: "a tulajdonjoggal, vagy bérleti joggal bíró másik élettársat kötelezi a bíróság a lakás elhagyására, a kiskorú gyermek érdekei védelmében. Ez esetben a tulajdonát, vagy bérleményét elhagyó élettárs lakáshasználati díjra is tarthat igényt."

Ez milyen pofátlan már... És ha az ex nem hajlandó fizetni, akkor is ingyen lakhat a lakásomban? Ha nekem kell a saját lakásom helyett albit bérelnem, azt is ő fizeti? Hiszen miatta keletkezik költségem.

Mondjuk ilyen esetben előbb robbantanám fel a gázpalackot, mint hogy hagyjam magam kisemmizni.

God Harald 2022.06.09. 23:05:35

Nincs ötéves szabály! Hétéves szabályok vannak: öt év együttélés után hét szűk esztendő következik!

eßemfaßom meg áll 2022.06.10. 13:43:00

Ha valaki szeretné kifejteni a blog.hu változtatásaival kapcsolatos véleményét az fáradjon ide: inda.blog.hu/2022/06/09/uj_olvasonezet_a_blog_hu-n/full_commentlist/1
süti beállítások módosítása