A lelki bajok hogyan öröklődhetnek?

2023. szeptember 14. 07:52 - csajokespasik

       

               Levélírónk barátjának van egy skizofrén rokona, és most azon aggódik, vajon ő ebből mennyit örökölhetett. Mert gyerekkorában vele is voltak gondok, járt pszichiáterhez is, de csak beilleszkedési problémákkal, amiket azóta már kinőtt. Emiatt a pasi most nem „próbaidőn” van, csak a barátnő szeretne tisztán látni ez ügyben.        

 
       

                Fedezd fel és használd! Érezted már igazán felszabadultnak magad társkeresés közben? Lépj be a Csajok és Pasik közösségébe, hogy az ismerkedés igazán könnyed legyen! Aki még nem tudja: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

A barátommal két éve vagyunk együtt. A családjával jóban vagyok, sokat járunk hozzájuk. Neki van egy skizofrén testvére. Nem értek hozzá és igazából nem is tudok olyasvalakit sem megkérdezni ezzel kapcsolatban, aki erre érdemben válaszolhatna, de én úgy tudom, ha egy családban van egy skizofrén, akkor valamilyen szinten a közvetlen vérrokonok is érintettek lehetnek benne.
Párom sokat sportol, dolgozik, nincs jele nála a betegségnek, de úgy tudom, hogy ettől még előjöhet idővel és kiszámíthatatlanul, adott helyzetben. Nem mintha még gyereket terveznénk, csak kíváncsiságból érdekelne, hogy örökölheti ezt a gyerek?        

       

                Azt, hogy milyen stádiumban van a tesója, egyedül nem tudom megítélni, de azt látom, hogy vannak fokozatai, mert valamikor el lehet vele beszélgetni, de van, amikor ott vagyunk és ő nem jön elő, akkor azt mondja az anyja, hogy most pihen...ez meg jelenthet akármit.
Őszintén, én ennek a betegségnek semmilyen fokozatát nem szeretném tapasztalni a gyerekemen. A párommal beszéltünk erről, és elmondta, hogy gyerekkorában vele is voltak gondok, de nem ilyen súlyosak, vitték pszichiáterhez is. Ez nem olyan nagy gond, mert ki nem járt pszichiáternél már, és neki csak beilleszkedési gondjai voltak, ami nem olyan súlyos, és ki is nőtte már azóta.
Emiatt ő most nem „próbaidőn” van nálam, csak szeretnék tisztán látni. A testvére hátterét nem ismerem, nem szívesen beszél róla senki náluk, ebből is sejtem, hogy nem lehet egyszerű eset          

 

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr4018214019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2023.09.14. 10:06:15

Szerintem simán öröklődhet. De ne ezen aggódj! Ma már tömegesen születnek beteg kisgyerekek, mozgásszervi problémákkal, tele vannak az iskolák autista, mindenféle táplálkozási zavaros, figyelem zavaros, "eltérő nevelési igényű" gyerekekkel. Közvetlen környezetemben van két újszülött akik "furcsán" viselkednek, mint egy darab fa, no reaction.
Tehát skizo családi háttér nélkül is elég szar a helyzet manapság. Ez a túlcivilizált világ nem életerős embereket nevel. Afrikából, távolkeletről jön a vérfrissítés. Akik átússzák a földközi tengert olaszországig azok lesznek a jövő bajnokai, európa meg benyuggeresedik.

Reactor 2023.09.14. 17:59:24

Melyik hogyan. Általában a nőktől jön a baj, mert a mindenféle genetikai nyavalyák döntő többsége X-hez kötött.

RoKK 2023.09.14. 20:24:10

Ez már igen!
Eddig nem tudtam, hogy a nők genetikailag hibásak

Real_Time_2 2023.09.15. 05:03:53

@Lorrh: Nem vérfrissítés az, hanem a kereszténység és az európai kultúra kiszorítása, közismertebb liberális nevükön: "Fachkräfte" (szakemberek, akikből ugye hiány van mindenhol) . Agymosás és pénz hiányában hidd el azok se indulnának el, de valaki csak útnak indítja őket. Nem könnyű rájönni hogy ki vagy kik lehetnek azok, a liberális USA illetve EU-kombó gyűjtött be már magának jó néhány ellenséget utóbbi években.

Lorrh 2023.09.15. 11:34:52

@Real_Time_2: biológiai értelemben pedig vérfrissítés, új életképes, alkalmazkodóbbak.

Társadalmi szociális kulturális szempontból meg katasztrófa a beözönlésük - bizony.

Ez a két dolog nem keverendő össze.

Real_Time_2 2023.09.15. 11:42:28

@Lorrh: Életképes persze, azért halnak majdnem éhen saját hazájukban mert olyan sokat fejlődtek az évek alatt.

Lorrh 2023.09.15. 13:43:09

@Real_Time_2: azért jönnek ide, hogy ne haljanak éhen.
Nem azt mondtam hogy fejlődtek, hanem hogy megedződtek és ott tényleg csak az életképes marad életben.
Ott nincs petőintézet meg beteggyereksimogató meg gluténmentes menza. Ott durvában nyomják.
Mit nem értesz ezen?

Nézd már meg az utóbbi évtizedben az olimpiákon kik nyerik az érmeket? Vagy nézd meg a francia foci válogatottat, lassan nem látni fehér embert. Mert a feketéknek jobb az izomzatuk, sport teljesítményük.

Sadist 2023.09.15. 16:47:26

Baszki, ha ennyire aggódsz, hogy a gyereked örökölhet valami betegséget, akkor keress fel egy spermabankot, ahol jobbnál jobb, makulátlan pedigréjű csődör közül válogathatsz.

Sadist 2023.09.15. 17:01:45

@Reactor: "Általában a nőktől jön a baj, mert a mindenféle genetikai nyavalyák döntő többsége X-hez kötött."

Mivel az X kromoszóma 3-szor olyan hosszú és 9-szer annyi gént kódol, mint az Y, ezért furcsa is volna, ha nem azon jelennének meg nagyobb arányban káros mutációk.
A nők viszont jobb helyzetben vannak a redundáns X kromoszómájukkal, mert ha valami káros mutáció történik az egyiken, a másikon még ott van a helyes információ és kisebb eséllyel fog a rendellenesség ténylegesen megjelenni, a férfiaknál viszont nincs backup mentés semmiről. Ezért is gyakoribbak az örökletes betegségek a férfiaknál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.15. 18:53:21

Attól, hogy a pasi tünetmentes, még benne lehet a hibás gén. Diszkréten tudakozódj lehetőleg genetikus szakorvosnál vagy ha ilyet nem találsz, akkor pszichiáternél, vajon ismert-e már a skizofrénia genetikai háttere.

Aztán felmérheted a kockázatot. Mindenképp beszélj erről őszintén a barátoddal, és ha a szakember javasolja, akkor végeztessetek genetikai tesztet.

Kétlem, hogy komolyan az itt kommentelő laikusoktól vársz választ. :D

@Lorrh:

Sajnos úgy van, ahogy írod. Ha így halad az orvostudomány, hamarosan nem lesznek egészséges gyerekek a fejlett országokban.

Csak abban lehet reménykedni, hogy eljut odáig, hogy képes lesz nem gyógyítani vagy kezelni, hanem már embrió szinten kijavítani a hibákat. Persze ez egy rakás egyéb problémát fog okozni...

Sadist 2023.09.15. 19:51:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Sajnos úgy van, ahogy írod. Ha így halad az orvostudomány, hamarosan nem lesznek egészséges gyerekek a fejlett országokban."

Nem kell újra bevezetni a Taigetoszt, hogy a gyerekek átlagos egészsége jobb legyen, már az rengeteget javítana a helyzeten, ha a fejlett országokban a nők nem 35 évesen szülnék az első gyereküket, hanem mondjuk 20-25 között.

Lorrh 2023.09.16. 10:52:01

@Sadist: 20-25 között még teljesen gyermetegek a lányok és a fiúk is. Agyonbabusgató családi környezetben nőnek fel a fehérek.
A cigányoknál más a szitu, ott már 14 évesen dolgoztatják őket és megedződnek, mert száz testvérük mellett már nekik nem jut szülői babusgatás. Ugyanez a minta a túlnépesedő afrikai, ázsiai országokban is.
Voltam egy évet Indonéziában és az egyetemen az oktató professzor csaj elkezdett babázni és ahogy tudom már az ötödiknél tart. És ő tanult értelmiségi nő.
Európa meg a nyugati világ fel lesz falva pár évtizeden belül.

Reactor 2023.09.16. 15:54:05

@Lorrh: Ismered azt a viccet, mikor a tszigány dolgozni megy? Nagyon jó vicc :DDD

Pontosítsuk a dolgokat: 14 éves kor alatt lopni küldik, mert olyankor még nem büntethetőek, és megedződnek...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.16. 17:54:24

@Reactor:

Készséggel elhiszem, hogy Budapesten, Szabolcsban és környékén valóban így van. Én az ország nyugati részében lakom, falun, de errefelé egyáltalán nem jellemző, amit írsz.

Vannak naplopók és ingyen- ill. a farkukból élők, bár ez utóbbi már jó ideje nem igazán működik, mivel az Orbán-kormány nagyon bölcsen kb. 8-10 éve nem emelte a pénzbeli segélyeket, helyette adókedvezményt ad a gyerekek után.

De az általam ismert cigányok többsége bizony többé-kevésbé rendszeresen dolgozik, az ügyesebbek simán megkeresik a napi nettó 20-25 ezret. Nehéz fizikai munkával erdészetben, építkezésen, közműépítésen.

Sajnos a nők, s már a tizenéves lányok körében is elterjedt a prostitúció. Csak míg régebben az országúton stricheltek, ma használják az internetet is kuncsaftszerzésre. Ez főleg azoknál jellemző, ahol a pasi nem dolgozik. Legtöbbször az anyjukkal együtt...

Reactor 2023.09.16. 19:29:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Borsod,Szabolcs,Nógrád,Somogy,Tolna...

Ööööö, igen, maradjunk annyiban, hogy a 19 megyéből 10-ben így mennek a dolgok.

Lorrh 2023.09.17. 14:49:27

@Reactor: + Baranya. Errefelé súlyos gondok vannak, főleg a határszélen, teljes a nyomor. Csak cigányok lakta vidékek vannak ahol feléltek már mindent és munkalehetőség meg semmi. Innen származott az a cigány polgármester aki nagyon agilisen akart csinálni valamit a fejlődésért, hogy felrázza őket, aztán öngyilkosság lett a vége.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.09.17. 16:27:25

@Lorrh:

Ez alapján el lehet képzelni, milyen lesz 20-30 év múlva az addigra kb. baranyai mértékben elcigányosodott Magyarország. Mely folyamatot az is gyorsít, hogy az ilyen helyekre a kihalt magyarok kiürült házait csak a cigányok veszik meg, a normális fiatalabb magyarok meg elköltöznek, ha csak tehetik.

2023.09.18. 20:44:59

Ennyi hülyeséget már rég olvastam 1 helyen, köszönöm, hogy így össze gyűjtöttétek.
Gondolom rengeteg agyi aktivitásnak álcázott tevékenységbe került.

látjátok feleim szümtükkel 2023.09.18. 22:58:31

Lehetelen kérdésre nehéz választ adni..

Mi a lélek? Látta már valaki? Az élet, és a személyiség anyagtalan hordozója a testben egyes nézetek szerint, de az anyagtalan hordozó olyan, mint a mese, egyszer volt, hol nem volt.

Mi az érzelem, gondolkodás? Ezek bizony biológiai-fiziológiai alapú idegtevékenységek. Idegbetegséget lehet örökölni? Persze, hogy lehet. Mert anyagi alapja van. Ezért javasolnak az orvosok genetikai vizsgálatokat azoknak, akiknél ennek indoka látszik.
A posztoló megnyugodhat, és csak bátran kérdezzen a barátnő testvérének betegségéről.

Nekem volt egy húgom, akinek 3 éves koráig semmi baja nem volt. Majd ekkor megcsípte valami az arcát és lett egy befelé húzódó tályog. Az utolsó pillanatban került orvoshoz, majd amikor a kórházból hazajött, ki volt cserélve. Sose tudtuk meg, hogy ez a betegség hatása vagy a rossz gyógyszerezés hatása volt, de ettől kezdve skizofrénként kezelték. Az biztos, hogy valami agyi elváltozás történt, mert a számolási/logikai készsége romlott, és ok nélküli dührohamai voltak, az iskolában pedig megverte azokat a fiúkat, akik lányokat vagy gyengébbeket bántottak. Ez nem öröklött betegsége volt. Egyébként aki nem ismerte gyerekkorában, az nem vett észre rajta skizofréniát.
Előfordul még ma is, hogy szülés közben éri sérülés a baba fejét, és az okoz később tüneteket. Ha be akar kerülni ebbe a családba, ez nem lehet tabu téma.
süti beállítások módosítása