Mondtam, hogy keressen melót

2021. november 29. 07:33 - csajokespasik

„Én támogatom mindenben, amiben tudom. Ő bármit megígér, de semmit nem lép, hogy egyenesbe jöjjön” – Mióta Levélírónk barátja felmondott, nem nagyon van kedve dolgozni, viszont otthonosan mozog a barátnő konyhájában.

 

Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők történeteivel. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

 

Kedves Blog! 34 éves nő vagyok, a barátom 41. Amikor megismertem, még volt munkája, aztán ősz elején maga lépett ki egy olyan munkahelyről, ahol már több mint 10 éve volt. Jóban volt a kollégáival és a munkáját is viszonylag szívesen végezte. Azt mondta, megunta. Viszont szerintem már bánja, mert olyanokat mond, hogy 40 felett már nem kapni normális munkát, mindenhova fiatalok kellenek, akiket a cégek a saját igényük szerint formálhatnak, és vele ezt már nem tudják megcsinálni. Azóta felélte a tartalékai nagy részét. Van egy kis lakása, amit nem használ, kiadhatná, - de nem, mert sok holmi van benne, nem tudná hova rakni...mondja.

Az igényeit gyakorlatilag a nullára vitte le, mindenen spórol. A kaját úgy oldja meg, hogy rendszeresen hozzám jár. Nem élünk együtt, nem is tervezem még. Elvált vagyok, és nagyon körültekintően választom meg azt, akivel az együttélés valóban működhetne és minden kölcsönös.

Én támogatom mindenben, amiben tudom. Ő bármit megígér, de semmit nem lép, hogy egyenesbe jöjjön. Javasoltam, hogy vállalhatna legalább alkalmi munkákat, részmunkaidős valamit, de azt mondta, hogy az nem felel meg a képességeinek és alja munkák. Nem fog hajnalban kelni ilyen miatt.

Azt is látom, hogy húzódik befelé, szokja meg a helyzetet, ami az ő korában nem jó. Nem arról van szó, hogy úgy érezném, csak kihasznál, mert emberileg nagyon jó vele, férfiként is ott van, ez a része stimmel. De aggódom miatta. Mégse hallgat rám. Nem tartozik nekem semmivel, nem vagyok kicsinyes.

Meddig tartanátok ki ebben a helyzetben? Hogyan kezelnétek ezt? Tudom, hogy neki se könnyű ez a helyzet, és megértem őt, de zavar, hogy amikor nálam van, úgy kezeli a konyhám, mintha otthon lenne. Szakítottam már úgy, hogy akkor megoldásnak tűnt, mégis megbántam, de nem volt már visszaút.

 
56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr4316767852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem Senki Most 2021.11.29. 10:01:34

Minek a munka? Csak a baj van vele. Menni kell és csinálni. LOL

1. Etesd tovább, nem kell hogy ő is hozzátegyen, tartsd el.
2. Mondd meg neki, hogy húzzon el és majd akkor jelentkezzen, ha dolgozik.
3. Szálljon be a kajába és az egyéb költségekbe.

Mit akarsz egy ilyen embertől? Neki nincs kedve alja munkát csinálni, de nem is keres megfelelőt. Jó ez így neked? Ezzel akarsz hosszú távon együtt lenni?
Nekem mindig is alap volt, hogy ha odamegyek valakihez, akkor beszállok a költségekbe.

pizo 2021.11.29. 20:01:13

Jól kiszúrt magával, nagyon nehezen tud majd megfelelő munkát találni, ha egyáltalán. Abban igaza van, hogy 40 felett Mo-n igen nehéz elhelyezkedni, ezt 50 évesként, 3 diplomás, aktív nyelvtudással és 30 éves számtech gyakorlattal rendelkező férfiként tanúsíthatom. Evvel együtt állítsd válaszút elé: ha nem keres munkát és így pénzt, vége a kapcsolatnak.

Zoli

Motorogre 2021.11.29. 20:20:37

Nem tudjuk mióta vagytok együtt, mik a távlati elképzeléseitek a kapcsolatokról ? Azt sem, milyen trauma érhette a munkahelyén - amit Neked se mondott el.
Az korrekt hogy ilyen helyzetben takarékoskodik.

És a legfontosabb: mi a szakmája, melyek az elképzelései a munkáról, netán szakmát váltani szeretne ?

Ezeket megtudva adj neki esélyt és TÁMOGATÁST - hogy ismét önmaga lehessen, s egyben a Tiéd is. De ne legyen ez a támogatás egy végtelen történet - a határidő és célkitűzés is motíváló tényezők.
Sok sikert !

jegeskaveee. 2021.11.29. 20:53:36

"nagyon körültekintően választom meg azt, akivel az együttélés valóban működhetne" - nem úgy tűnik...

jegeskaveee. 2021.11.29. 21:01:53

@pizo: Nem a szavaidban kételkedem, bizonyára úgy van, ahogy írod.

De ismerős 41 évesen minden gond nélkül talált munkát a szakmádban, és még csak diplomája sincs. Szakmai felsőfokú végzettsége, és 18 éve, amit egy helyen töltött viszont van.

Nyilván azzal a végzettséggel, ami neked van, megvan az a fizetés, amit elvársz (jogosan), és ami alá nem mész. Nem lehet, hogy ez az oka annak, amiért nem találsz állást. Ilyen végzettséggel, ami neked van közel 1 millió Ft havi fizetést is meg lehet kapni.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.11.29. 21:06:56

Lehet hogy több értelme lenne kiadni azt a lakást.

jegeskaveee. 2021.11.29. 21:10:36

@Motorogre: Mégis mennyi legyen az az idő, amíg a barátnőnek TÁMOGATNIA kellene a barátját? És még mit kellene tennie azon kívül, hogy eteti, írja azt is, támogatja mindenben, amiben tudja?

Azt pedig, amit a koma spórolás címszó alatt csinál, az nem spórolás, hanem kihasználja a hölgyet mindenben. És az is valószínű, hogy elég régóta van munka nélkül, mert "felélte a tartalékait", a lakását nem hajlandó kiadni,nem dolgozik, mert "aljamunkát nem végez", és úgy használja a barátnője konyháját, mintha a sajátja lenne.

Motorogre 2021.11.29. 22:28:39

@jegeskaveee.: Honnét tudhatnám ? Alig pár szilánkot ismerünk a story-ból. Ha pl. egy OKJ-s képzés visz lendületet kettejük életébe-kapcsolatába, akkor annyit.
A hölgy mérje fel az összes körülményt (Ő tudhatja legjobban, mi csak találgatunk) és hozza meg a döntést -ehhez akartam segíteni neki.

VOGAben 2021.11.29. 23:02:35

Az ilyen csodaváró nők már 15 évvel ezelőtt is ritkaságszámba mentek. 1-2 gyerekkel is izomból váltak már az asszonykák... Gazdag krapek mellől esetleg hazaköltözve, pumpolva a gyerektartás-max levelt, kevésbé pénzestől pedig a következő jobbnak/többnek tűnőhöz. 34 éves "lányként" ilyet még nem láttam, főleg saját lakással bírót. Mese ez.

Almandin 2021.11.29. 23:16:07

@pizo: Valóban kiszúrt magával ez a férfi, nem is kicsit. A felmondás előtt kellett volna tájékozódnia, mire számíthat. Hihetetlen, milyen naiv emberek vannak még a középkorúak között is.
A nő helyében én két dolgot tanácsolnék: az egyik, hogy forduljon segélyszervezetekhez. Valamennyit segíthet, ha pl. hetente találkoznak, megvendégelheti, de nem az ő dolga eltartani. A másik javasolt tanács, hogy ajánljon neki pszichológust is, valamint egy pénzügyi tanácsadó sem ártana. Én a pasi helyében, ha anyagi gondjaim lennének, eladnám a nem lakott lakást, a holmikat benne megválogatnám, és annyit tartanék meg, amennyit képes vagyok egy lakásban elhelyezni. Közben elhelyezkednék bármilyen állásba, amit tudok végezni, és folyamatosan nézném a lehetőségeket a kitörésre. De nekem hasonló helyzetben nem lenne pofám se a páromon, se a közeli rokonokon élősködni. A posztban szereplő férfi mintha kezdene rákapni a nő segítőkészségére, kezdené kihasználni. Az utóbbit nem köteles tűrni a nő. Több olyan poszt volt itt a múltban is, ahol az egyik, jövedelem nélküli fél kihasználta a párját, nulla erőfeszítést téve eltartatta magát. Ehhez kell egy olyan fél is, aki ezt hagyja.
Mindenesetre tanulságos, hogy csupán unalomból a mai világban ne mondjon fel senki a bizonytalanra, pláne nem idősebb korban, nagy baj lehet belőle.

Almandin 2021.11.29. 23:23:37

@Puerto Prince: Magyarországon nagyon sok a csaló, szélhámos bérlő, aki pl. nem fizet bérleti díjat, kirakhatatlan, meg társai. Elég sok rémtörténet van, ami nem alaptalan. Ha kiadásban gondolkodik, érdemes eladni és az árából egy-két garázst venni, mert az nem lakás célú ingatlan. Kevesebb joga van a bérlőnek kitolni a tulajdonossal. Ott csak azt kell ellenőrizni, hogy jogszerű-e a használat. Van ugyanis, aki marihuánát termeszt vagy droglabort rendez be ilyen helyen.

Almandin 2021.11.29. 23:25:57

@VOGAben: Mi az életszerűtlen abban, hogy valakinek harmincas nő létére van saját lakása? Annak ellenére, hogy sok a szegény az országban, aki soha nem tud önerőből lakást venni, vagy csak hitelre, még vannak, akiknek fiatalon is van vagyonuk.

VOGAben 2021.11.29. 23:45:45

@Almandin: Nem az az életszerűtlen, hogy van lakása... Szerencsére sokaknak van. Félreértesz. Számomra az a meseszerű, hogy egy 34 éves nő egy negyvenes, életunt vesztes pacekot aszal magánál. Minek? A mai 30+os nők napok alatt bepasiznak. Ne már! 10/5-öst sem ismerek ma, akinek ne lenne talonban vagy 4-5 fickója... 44 évesen ezt látom. Biztosan az én készülékemben van a hiba.

Almandin 2021.11.30. 00:00:36

@VOGAben: Amikor összejöttek, még volt munkája. A vesztes élethelyzet sok esetben átmeneti, sokan kimásznak belőle. Pl. sok sikeres vállalkozó is korábban már belebukott egy-két üzletbe. Másrészt az is undorító, ha valaki a bajban elhagyja a párját. Épp az előző posztnál beszélgettünk azokról a nőkről, akik csak addig vannak a férfival, amíg az gazdag és sikeres.
Ebben a helyzetben az a fő baj, hogy ez a pasi vagy súlyosan depressziós (kezelhető), vagy direkt a nőn akar élősködni (nem kezelhető, csak szakítással).
Utóbbira ad gyanút, hogy nem akar hajnalban kelni egy munkához. Nos, pár hét alatt meg lehet szokni. Én is éjszakai bagoly vagyok, de dolgoztam olyan helyen, ahova 7-re kellett menni. Hozzászoktam, kár lett volna nem elvállalni ezért. Ez a "nem akarok korán kelni" egy életképtelen, elkényeztetett ember hozzáállása. Ha így folytatja, nagy eséllyel hajléktalan lesz néhány év múlva.

VOGAben 2021.11.30. 00:15:44

@Almandin: Ezeket a jeleket én is hasonlóan értelmeztem. Sajnos az utóbbi lehet az esélyes. Pofám nem lenne egy 30+korú, gyerektelen nő idejét ilyenformán rabolni.

Etniez 2021.11.30. 00:33:05

@Nevem Senki Most: Bírom az ilyeneket figurákat.

"alja munka". Olyan munka nincs. Munka van és a munka sosem szégyen. Otthon éhezni egy egészséges embernek, az a szégyen.
10 éve hagytam el hazám, a legaljáról kezdtem újra, minden munkát megcsináltam és csak akkor léptem ki, ha volt hova.
Mára minden gondom megoldódott.

Ez a pali egy idióta.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.11.30. 07:03:10

@Almandin: jó, gondolom, hogy nem könnyű minden bérlővel, de a többség szerintem nem ilyen, amit leírsz. Bár kockázat mindig, mindennel van. Pl. normális bérlők is lelakják a lakást. De ha valaki nem dolgozik, akkor passzív jövedelemre van szüksége, mert spórolásból nem lehet fenntartani magát.

különvélemény 2021.11.30. 07:16:37

Ahogy nézem itt vak vezet világtalant.
Az egyik nem tudja, mit kezdjen az életével, a másik nem tudja, kell e neki a pali, vagy sem.

Ha kell a pali, meg kell tartani bár a lakás kiadáshoz ragaszkodni kell, ha meg nem tudja eldönteni a hölgy, akkor nyilván nem kell, vagy a hölgy is csak gyerek és döntésképtelen, akkor ki kell lépni a kapcsolatból és összeszednie magát, mert 34 évesen jön a fal, sőt a hölgy már a fal tövében áll.

Visceroid 2021.11.30. 08:00:33

Orbánisztánban nehéz lesz. Egyébként meg kamu.

szeme közé, laposan! 2021.11.30. 08:30:37

Nehéz, nehéz, nehéz... Nyilván meg kellene tudni beszélni a jóemberrel, hogy mégis mi a bánat van vele, aztán, ha látszik megoldás, akkor segíteni rajta. Ha nem, akkor nyilván dobbantani kell, nincs mese.

tatárfejű kutya 2021.11.30. 11:01:26

@Motorogre: kb az egyetlen értelmes hozzászólás. A sok dühöngő-komment pszichopatának fogalma sincs, hogy nyilván mély oka is lehet, ha egy 40 körüli ember csak úgy kilép a munkahelyéről és nem dolgozik.

Almandin 2021.11.30. 11:06:16

@különvélemény: Nem lehet előírni egy felnőtt embernek, mit csináljon a vagyonával. Inkább érdemes vagy most szakítani vele, vagy megvárni, amíg elhal a kapcsolat. Egyet nem szabad: eltartani a pasit, hagyni élősködni. A segítség és az eltartás két különböző dolog. Nehezebb lenne a helyzet, ha házastársak lennének, de nem azok, annyira nem szoros a kapcsolat. Nekem az illető élősködő mentalitása nem tetszik. Szerintem a nőre akarja alapozni a megélhetését. Ha nem lenne párja, pillanatokon belül el-vagy kiadná a lakását, és/vagy elvállalna olyan munkát is, ami derogál neki.

különvélemény 2021.11.30. 11:14:42

@Almandin:
Nők százmilliói "élősködnek" a pasijukon, és mivel nagy az egyenjogúság, így szexizmus lenne megtagadni ezt az életmódot a férfiaktól.
Maradjunk polkorrektek. :D

Almandin 2021.11.30. 11:16:37

@tatárfejű kutya: Ebben van valami (mármint abban, hogy lehet itt más ok is, abban nem, hogy dühöngő pszichopata lennék). Viszont a posztoló írja, hogy unalomból lépett ki a párja. Jóban volt a kollégáival, nem is utálta csinálni, csak megunta. Bennem felmerült az, hogy eleve azért lépett ki, mert azt hitte, el fogja a nő tartani. Úgy érezte, talált egy balekot. Másrészt meggondolatlan döntést hozott, ami nem egy érett emberre vall. Azt gondolom, hogy ha valami nyomós ok lett volna a kilépésre, leírta volna a posztoló.
Nem is gondolod, mennyi élősködő típusú ember van. Nemcsak párkapcsolatban. Pl. sok olyan eset is van, hogy a szülő panaszkodik, hogy a 30 éves gyereke otthon dekkol, nem is akar dolgozni, a házimunkát is csak a szülővel végezteti, de ha kidobná, hajléktalan lenne. Vagy fordítva. Huszonéves fiatal munkába áll, keres, a keresetét meg elveszi tőle a szülő (mondjuk utóbbi esetben, ha elég a jövedelem, könnyebb kilépni a helyzetből, elköltözik és kész). Vannak, akik a baráti segítséggel élnek vissza, kölcsönkérnek, aztán nem adnak vissza, héderelnek a barátaik lakásában évekig, pénzkeresetre meg nem törekszenek.

Almandin 2021.11.30. 11:17:30

@különvélemény: Ez nem nemi kérdés. Nőknél ugyanúgy elítélem az ilyesmit. Élősködni amúgy csak azon lehet, aki hagyja magát.

különvélemény 2021.11.30. 11:22:47

@Almandin: "Nem lehet előírni egy felnőtt embernek, mit csináljon a vagyonával."

Ja, ezt nem fejtettem ki.
Nem azért kell kiadni a pecót, hogy megmondjuk neki, mit kell tennie, ez csak egy teszt.
Ha kiadja, akkor hosszú távra tervez, ha nem hajlandó, akkor bizonytalan a kapcsolatban, így meg kell tőle válni, mert csak időpazarlás.

Almandin 2021.11.30. 11:33:23

@különvélemény: Jobb egyenesen feltenni a kérdést, mit akar. Az ilyen játszmázások nem tetszenek. Másrészt az érzelmi zsarolás is lenne, hogy a további kapcsolat feltételéül szabná a lakáskiadást. Inkább arra kell törekedni, hogy ne élősködjön. Küldje a pasit szociális munkásokhoz, ők felkészültek a tanácsadásban ilyen esetekre. Akkor kell őket igénybe venni, amikor még nem hajléktalan valaki, csak veszélyzónában van.
A férfinak a szüleivel is rossz kapcsolata lehet, ha még élnek egyáltalán. Ha élnek és jó a kapcsolat, abban érdemes gondolkodni, hogy hozzájuk költözik egy időre, természetesen törekedve a saját jövedelemre. Ebben az esetben szerintem egyértelmű az élősködési szándék.

különvélemény 2021.11.30. 11:39:03

@Almandin:
Nem a szavak, hanem a tettek határoznak meg egy embert.
Azt meg pont letojom, minek veszi a kérést, költségek vannak, hozzá kell járulni, ha ezt magára veszi egy 41 éves, akkor tényleg semmi értelme az egésznek.

Mint írtam, maga az "élősködés" értelmetlen szó, a pali alig költ, ellentétben azzal a sokszáz millió nővel, akiket említettem fentebb, így nem az élősködés jön le a szituból, hanem a menekülőút (lakás) fenntartása.

Motorogre 2021.11.30. 13:11:55

Ha ezek ketten összejönnek - akkor se szeretnék a gyerekük lenni, hogy fognak engem felnevelni okos értelmes boldog felnőtté, IQ és EI terén egyaránt ?

dekás dezső 2021.11.30. 16:23:19

Nem adja ki a lakást - valamiért biztos úgy érzi, hogy jól fog jönni a későbbiekben az a kecó.:)

MsIreneAdler 2021.11.30. 17:50:29

Én csak azt nem értem, vajon mi volt a nagy terv, hogy úgy felmondott, hogy nem volt más állás kilátásban...? Ki engedhet meg magának ilyesmit a mai világban?
Szerintem a poszter több mint türelmes volt már így is...

pizo 2021.11.30. 20:52:14

@jegeskaveee.: Én már rájöttem mi a baj velem. 18 éve - pár megszakítással - a saját vállalkozásomban dolgozom, és ezt nem tudom kihagyni a szakmai önéletrajzomból. Volt ahol kerek-perec megmondták, hogy túl önállónak tartanak, másik helyen pedig, hogy valóban nagy tapasztalatom van, de inkább fiatalabbat szeretnének (jelzem kb. 38-40-nek nézek ki, és teljesen egészséges vagyok). Volta, hol megmondták hogy túlképzett vagyok. De a legtöbb megpályázott helyről válasz sem jön. vagy olyan alacsony bért ajánlanak, hogy majdnem én fizetnék hogy dolgozzak. Scmitz-Cargobull pótkocsis cég Bicskén, legyen területi műszaki képviselő, járjam, az országot, de a cégautóval nem jöhetek haza (bp-i vagyok, 16. ker), járjak be a saját autómmal. 300 nettót ajánlottak, a napi bejárás lenne min. 3 óra oda-vissza, napi 100 km pontosan. Ez havi 2200 km, most 7 literes fogyasztással számolva 73 920 Ft, meg persze az amortizáció, karbantartás, stb. Kb. havi 100 000. Vagyis 200 000 nettóért járjak el jó messze.

Zoli

Almandin 2021.11.30. 23:36:29

@pizo: Ha elfogadsz egy javaslatot: ne kezdj el magyarázkodni mindenféle kommentelőnek. Aki azt írja, hogy bezzeg másnak sikerült, azzal burkoltan téged hülyéz le, értékel le. Ma sokan azt hiszik, hogy ha valaki valamiben sikertelen, csak benne lehet a hiba, a körülmények mellékesek. Én pl. nem véletlenül nem írok arról, hogy miben mennyire vagyok sikeres vagy sikertelen, mennyi pénzem van, stb. Egyszerűen nem adok senkinek támadási felületet. Általánosságban írok dolgokról, elsősorban a véleményemet, ritkán és keveset árulok el a magánéletemből.
Elhiszem, hogy nehéz a helyzeted. Sok munkáltató valóban nem szereti, ha valaki önálló volt, mert csicskáztatható, szolgalelkű, tapasztalatlan fiatalt keres. Ráadásul olyat, aki a lehető legkevesebbe kerül neki.

hopp11 2021.11.30. 23:40:14

@Almandin:
Valóban nem egyszerű elhelyezkedni 40 fölött. A cégek 20-30 éveseket akarnak. Egyszerűbb nekik a saját maguk által kinevelteket a ranglétra következő szintjeire emelni, mint hozni kívülről valakit. Mert a 40 fölötti sem a kezdő pozícióba akar menni kezdő fizetésért a 20-23 évesek közé. Tehát ha újonnan jön, egyből magasabb pozícióba kéne helyezni, ennek meg az addig ott dolgozók nem örülnének. Szóval minden szempontból az a kedvező döntés, ha kívülről 40 felettit nem hoznak.
Ami miatt itt megszólaltam, az, hogy hevesen tiltakozzak a javaslatod ellen, miszerint adja el a hapsi a lakását. Ez totális őrültség lenne! Eszébe ne jusson senkinek eladni a lakását, amennyiben nem vesz belőle azonnal másikat. Ha mégis megteszi, SOHA többé nem lesz lakása. ÖRÖKRE elbúcsúzhat a saját ingatlantól. Az ingatlanárak folyamatosan emelkednek, különösen Mo.-on, ahol évi 10-20 %-kal emelkednek a jövedelmek - ezt leképezik az ingatlanárak is, tehát min ennyivel nònek. De most pl. jött a magas infláció, egyre több makrogazdasági szakértő mondja, hogy ez a magasabb infláció a nyugati világban általánossá válhat, tehát az elkövetkező 4-6 évben számíthatunk rá. Az infláció miatt pedig még azok is ingatlanba menekítik a pénzüket ( ez általános tapasztalat), akik amúgy nem is akartak ilyesmibe fektetni. Ez a fokozódó kereslet még feljebb nyomhatja az ingatlanárakat. Szóval számíts rá, ha most eladod a lakásodat, esélyed sem lesz később venni másikat. Ha tehát ez a férfi most eladná a "kis" lakását, az elkövetkező években abból élne, kb 10 év múlva akkor is elfogyna a pénz, ha nagyon takaroskodna. Ebben az esetben 51 évesen ott állna lakás, pénz nélkül, hajléktalanként. Ekkor már tényleg minden aljamunkát el kéne vállalnia, hogy legalább a következő havi albérletét fizetni tudja. Mindezt abban a tudatban, hogy ez bizony haláláig tart majd. 80-90 évesen is bármit el kell majd vállalnia, hogy fedél legyen a feje fölött. De jelzem, nem is kell 10 évet várni, 2-3 év múlva se lesz esélyed ingatlant venni, ha a mostanit eladod. Máshol írod, hogy vegyen belòle garázst, azt adja ki. Egy kis lakás árából max 3-4 garázst lehet venni. De számoljunk 4-gyel, azokat se lehet annyiért kiadni, mint egy lakást. Ráadásul 4-szer annyi meló, 4-szer annyi idő, fáradtság. Sőt, több, mert egy lakást jó esetben évekre is kiadhatod ugyanannak a bérlőnek, tehát 2-3 évig nincs vele munkád, addig a garázsokat sokszor a téli hónapokra veszik ki. Tehát garázs esetén évente többször kéne hirdetned, ami pénz, idő, bevételi kiesés, 4 garázs esetén ez 4-szeres szorzó. Ja, a garázsok áremelkedését nem néztem, de nem vagyok biztos benne, hogy van akkora, mjnt a lakásoknál. De ha volt is eddig akkora - nem tudom -, a jövőben erősen kétséges mindez. Mindenféle jövőbelátók olyasmiket mondogatnak, hogy a jövőben egyre kevesebb embernek lesz saját autója és többen fognak autómegosztókat használni. Hogy ez így lesz-e, nem tudjuk, de mindenestre ott van a kockázat, hogy ilyen esetben a garázsok veszítenének az értékükből jelentősen. Én semmiképp se fektetném a pénzemet garázsba, ha lakásba is tehetem. Lakni mindig kell majd. A lakáskiadásra vonatkozó aggodalmaidra... Közjegyzònél kötött szerződéssel mérsékelni lehet a kockázatokat, 1-2 hét, max 1 hónap alatt kirakhatod ezzel a nem fizető lakót. De múltkor olvastam, hogy közjegyzői papír hiányában is - amennyiben egyébként szerződés van - elmehetsz utólag a közjegyzőhöz, aki a nem fizető bérlő számára hivatalos fizetési felszólítást fogalmaz meg. Sokszor ez is hatásos. Ugyanis ha nem fizet, onnantól egész életében üldözni fogják a végregajtók, kamatostul hajtva be rajta a tartozásait. De ha csak lassan tudnád kirakni a szélhámos bérlőt, még akkor is jóval kevesebbet veszítenél anyagilag, mintha eladod az ingatlant, és aztán többszörös áron kéne venni egy másikat. Össze se lehet hasonlítani, első esetben vesztenél kb 500 ezret, második esetben meg kb 10-25 milliót (kis lakás esetén).
Amit én csinálnék a hapsi helyében... Kiadnám a lakást. Közben elkezdenék dolgozni ételfutárként. Persze, aljamunka, meg mjnden, de ha szorgalmas vagy, egy átlagos fizetés kijön belőle, rugalmas, nincs kötött munkaidő, közben tudsz foglalkozni mással is, esetleg kvalfikáltabb munkákra jelentkezéssel.
Azt üzenném az érintett férfinek, hogy én magam is gondolkodom a futár meló kipróbálásán, pedig van stabil jövedelmem, de a sok fölös idòmbe beleférne, kíváncsi vagyok, tényleg olyan jól lehet-e vele keresni, mint mondják. ( ezt azért kétlem, de hátha) Tehát ha nekem nem derogál, neki se derogáljon.
Még ugye kérdés, a barátnő hogyan gondolta a lakás kiadását. Mert akkor valahol máshol kell laknia a hapsinak. Amennyiben a barátnő befogadná magához, az szép gesztus volna tőle, egyben tesztelhetnék a jövőbeli együttélésüket, párkapcsolatukat.

Almandin 2021.12.01. 01:13:36

@hopp11: Én úgy értelmezem a dolgot, hogy két lakása lehet a pasinak. Pl. az egyiket örökölhette. Egy negyvenes embernek sokszor már nem élnek a szülei. Ha egyke, 1/1-es tulajdonosa lett a lakásnak. Lehet, hogy korábban már vett egy másik lakást.
Ha bérel valamit és csak 1 lakása van, akkor igazad van. Ha viszont 2 lakása van, akkor előbb-utóbb (5 éven belül) mindkettőt elviszi a végrehajtó. Ha nincs elég bevétel, a közös költség tartozások felhalmozódnak. 2 lakás esetén okosabb az egyiktől elbúcsúzni. Valószínűleg a férfinak túl erős érzelmi kötődése van hozzá, talán ott nőtt fel.
A lakás ára attól is függ, hogy hol van. Nagyobb városokban egy garzon is ér minimum 15 milliót, van, hogy sokkal többet is. De ha nagyobb a lakás, akár 30-40 milliót is kaphat érte. 30 millióból pl. 5 milliót átképzésre is költhet, a 25 millió pedig, ha évente durván 2 milliót él fel megélhetésre, kb. 12-13 évig elég a megélhetésre. Nem tudjuk, hogy mennyit érő lakásai vannak, valamint, hogy egy, vagy több van neki. Emiatt nem lehet jól megítélni, hogy mi a legjobb teendő vele/velük. Van olyan, hogy valaki vagyonos emberként hozzászokik a jóléthez, nem tud időben lejjebb adni az életszínvonalból, aztán néhány év múlva mindenét elveszti, ugyanis nem tudja kigazdálkodni a fenntartási költségeket, és végrehajtásra kerül az egész vagyona, aztán megy a híd alá.

Nevem Senki Most 2021.12.01. 10:39:40

@pizo:
Mi most is keresünk munkatársakat. Kell érteni oracle+java eszközökhöz, kb azonnal kezdhetsz, ha megfelelsz a feltételeknek. Ismeretségi körömban több cég is keres hasonló embert, csak nem talál.

hopp11 2021.12.01. 17:43:29

@Almandin:
Most elolvastam újra a bevezetőt, valóban úgy fogalmaz a hölgy, hogy " Van egy kis lakása, amit nem használ". Tehát tényleg nem ott lakik, igazad van. Ezzel együtt is az ingatlanpiaci folyamatokra tekintettel semmiképp sem adnám el, viszont mindenképpen ki kell adni. Valakinek nincs jövedelme, felélte a tartalékait, viszont van egy üresen álló lakása, amit nem hasznosít... Ez tényleg őrültségnek hangzik. Viszont nem a barátnő problémája, ő csak javasolhat, a másik ember életét nem élheti helyette. Az, hogy hozzá jár kajálni, pénzben igazából nem mérhetó, annnyira csekély kiadás.
Amúgy kb fél éve-egy éve olvastam egy olvasói levelet itt, az index címoldalán. Hogy pont ezen a blogon volt-e, vagy a Velveten, esetleg máshol, nem tudom. Szóval a levélben egy pasi panaszkodott, hogy elveszítette az állását, a barátnője viszont mindenképpen azt akarja, hogy helyezkedjen el bármilyen állasba is addig, amíg nem talál megfelelőt. Ő viszont nem akar mindenféle aljamunkákat elvállalni, hiszen van valamennyi megtakarítása, meg egyébként is annyi időt és energiát fektetett a mostani szakmai tudása megszerzésébe, hogy azt semmiképp nem akarja veszni hagyni. Ha meg elvállalná azokat a rangon aluli melókat, amiket a barátnő javasol, akkor nem tudna a valódi szakmájában keresni, mert ideje és energiája se lenne rá.
Nagyon hasonló sztori, ha épp nem ugyanaz. Csak a másik oldalról.

Almandin 2021.12.01. 18:44:09

@hopp11: Nem egyszerű a helyzet. Ugyanis később valóban gátolhatja a megfelelő munkahely megtalálását, ha bekerül az önéletrajzba, hogy diplomásként elment pl. árufeltöltőnek. Sajnos a leendő munkáltatók nem szeretik az ilyesmit. Igazából sokszor ördögi körbe kerül az, aki nem tud a végzettségének megfelelő munkát találni hónapokon belül. Ha nem vállal el végzettségén aluli munkát, akkor a nagy kihagyásba kötnek bele. Beskatulyázzák link, munkakerülő alaknak, akár igaz ez rá, akár nem. Ez igazságtalan, de sajnos a mai társadalom így működik.
Szerintem a pasira, hacsak nincs nagy kapcsolati tőkéje, deklasszálódás vár. A másodlakás eladását én azért tartom okosabb ötletnek, mert a kiadás ma nagy kockázatokkal jár. Nem az egyetlen lakása, nem maradna fedél nélkül. Inkább a lakás árának fokozatos felélését tartom jobb ötletnek. Mellette valamilyen munkát kell végeznie, még ha alkalmi jellegűt is, hoz valamit a konyhára. 25 év múlva lesz nyugdíja is, tehát nem valószínű, hogy utcára kerül. Sokszor lejjebb kell adni az életszínvonalunkból, ha nem megy a nagy vagyon fenntartása. Jó, ha két lakása van valakinek, de ha nem megy a fenntartás, jobb időben(!) lépni, mint megvárni a tartozások felhalmozását és a végrehajtást. Egy tartalék lakásból nemcsak másik lakást lehet venni. Arra is jó, hogy vésztartalék legyen, az árából akár 10-15 évig is meg lehet élni. Sőt, új szakma kitanulására is lehet belőle pénz.
Erről az actio radius elmélet jut eszembe. Egy birodalomnak van egy maximális kiterjedése. Ha ezen túlterjeszkedik, összeomlik a fenntartási költségek miatt. Ez egy egyén gazdálkodására is érvényes. Miért lenne annyira fontos, hogy az illetőnek megmaradjon mindkét lakása, ha nem tudja fenntartani? Én a helyében visszafognám az életszínvonalamat és pénzügyi tartalékra tennék szert a lakásból. Nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Még akár lehet szerencséje is és később emelkedhet a jövedelme. De ha nem, az egy szem lakásban eléldegél és mindig figyel arra, hogy annak a fenntartására legyen elég pénze. Sőt, később, ha az a lakás is értékesebb, lehet kisebbe költözni, vagy ugyanakkorába egy olcsóbb környékre. Ő most nem abban a helyzetben van, hogy az legyen a fő célja, hogy minden ingatlanát megtartsa minden áron. Ha kiadja, nagy eséllyel lesz nem fizető, áramlopó, kirakhatatlan bérlője. Ez a magyar valóság. Másrészt, ha a nem lakott lakás pl. a szüleié volt, akkor nagy eséllyel egy olyan lakás, amihez évtizedekig nem nyúltak hozzá. Egyrészt ma már senki nem vesz ki lakást ósdi berendezéssel, másrészt műszakilag is rossz állapotú lehet a lakás. Akik lakáskiadásból élnek, azok rendszeresen költenek a kiadandó lakásra, egy megörökölt rossz állapotú lakás vagy nem adható ki, vagy olyan bérlőket vonz, akik pl. sokgyerekes, kisebbségi, szegény emberek. Olyanokkal nagy kockázatot vállal a tulaj. De az is gyakori, ha pl. diáknak adod ki, hogy az utolsó havi villanyszámlát pl. direkt nem fizetik ki. Egy rokonom értelmiségi bérlője is eljátszotta ezt, utána külföldre ment haza. Utólag kiderült, hogy a mérőóra-diktálással is trükközött. Emiatt lakást kiadni csak olyanoknak ajánlott, akik nem egyedüli jövedelemként támaszkodnak erre a bevételi forrásra, mert fel kell készülni a csaló, nem fizető, tartozással lelépő, kitehetetlen, a lakást nagyon lelakó, stb. bérlőkre. A károkat sokszor a tulajoknak kell helyreállítaniuk. Pl. a bérlő nem fizetett hónapokig villanyszámlát és utána lelépett, eltűnt. Tulaj hajkurássza, 3 hónap múlva az elektromos szolgáltató közli, hogyha 30 napon belül nincs befizetés, kikapcsolják az áramot. A tulaj kénytelen befizetni, mert az áram-visszakapcsolás többe kerül. Ja és még valami: nem szabad M.o.-n megengedni, hogy a bérlő bejelentkezzen a lakásba, mert onnantól birtokvédelem illeti meg.
A garázs azért jobb ötlet, mert onnan könnyebben kipaterolható a nem fizető bérlő. Nem lakhely, nem lehet birtokvédelme. Másrészt a posztban szereplő pasinak, ha a lakás árából 2 garázst vesz, megoldódna a cucctárolási gondja is. Az egyiket kiadja, a másikban raktározza azokat a holmikat, amik nem férnek be a másik lakásba.

Almandin 2021.12.01. 18:59:03

@Almandin: Kis pontosítás: utánaolvastam, a jelenlegi törvények szerint nem tagadható meg a bérlő bejelentkezési szándéka.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.01. 19:44:34

Komolyan mondom, itt többen ingatlanosnak tűntök.

hopp11 2021.12.01. 22:02:50

@Almandin:
Nem kötelező beleírnia az önéletrajzába az árufeltöltést. Azt ír bele, amit akar, pontos időpontok nélkül. De engem pl. többdiplomásként nem tartana vissza a futárkodás kipróbálàsától mindez.
A jelenlegi és jövőben látható ingatlanpiaci folyamatok közepette őrültségnek tartanám a lakás eladását. Azt mondod, ha nem tudja fenntartani, el kell adni. Azt is mondod, ez vésztartalék, amit fel lehet használni szükség esetén. De most szó nincs arról, hogy ne tudná fenntartani. Ha kiadja, a bérlő fizeti a fenntartási költségeket (közös költség, rezsi), plusz még bérleti díjat is. Tehát a lakásnak nem hogy költségei lennének, hanem bevételt termel, amiből a másik lakás költségeit is könnyedén rendezni lehet. A vésztartalék funkció valós, csak épp akkor, amikor már valóban szükség van az összegre, tehát nem most. Én egyébként a vagyonépítés legfontosabb eszközének tartom az ingatlanbefektetést. Mellesleg jelenleg magam is ezt művelem, lakásokat veszek, felújítom, majd kiadom őket. Egy ilyen kis lakás ma Mo.-on 10-25 milliós értéket képvisel. Ha nagyon elit környék, vagy új építésű, lehet több is, de nem hiszem, hogy ez ilyen lenne. Ha kistelepülésen van, lehet ennél jóval olcsóbb is, de mivel automatikusan a kiadásról beszélt a hölgy, valószínű, hogy jól kiadható környékről van szó, Bp vagy nagyváros. Tippem szerint az elkövetkező 3 évben olyan 30-40 %-kal nőhetnek átlagban az ingatlanárak Mo.-on. A kisebb növekedést mutató területeken 15-20 %, a jobban növekvő részeken 50-60 % is lehet. De biztos lesznek olyan helyek, ahol 3 év alatt 100 %-os emelkedés lesz. 10 év alatt átlagosan 100-150 %-os emelkedést valószínűsítek. Ez alapján ha a hapsinak a lakása most 20 milliót ér, 3 év múlva olyan 26-28, 10 év múlva olyan 40-50 milliót érhet. Tehát 50 éves kora fölött már ennyit érne, újabb 10 év múlva, 62 éves korában már kb 60-80-at. Na, ez lenne az a vésztartalék, amit te most el akarsz venni tòle, ugyanis ok nélkül eladatnád, amit max 10 éven belül felélne. 10-20 év múlva, amikor esetleg tényleg szükség lenne erre a vésztartalékra, mert már nem tud elvállalni bármilyen "aljamunkát", addigra ebből már nem lenne semmi.
Azt is mondod, ha most kiadja, nagy eséllyel lesz nem fizetó, kirakhatatlan bérlője. Ez pont nem igaz, ha kiadja, kicsi eséllyel lesz ilyen kirakhatatlan bérlője. Megvan rá az esély, ha sokáig csinálja, előbb-utóbb bele fog futni ilyenbe, de összességében sokkal nagyobbat bukna, ha eladná. A biztosítékok megvannak, közjegyző révén kötött szerződéssel pl. Ha a bérlő úgy akarna lelépni, hogy biz. számlákat nem fizetett ki, vagy károsította a lakást, akkor ezeket az összegeket levonod a kaucióból és csak az ezzel csökkentett összeget kapja vissza. 2 hónapos kaucióból kijön bőven.
Az ósdi, leromlott lakást diákoknak pl. ki lehet adni. Ők nem lakni akarnak, nem otthont keresnek, csak egy helyet, ahol aludni, tanulni lehet.

Almandin 2021.12.01. 23:47:04

Honnan tudod, hogy 20 év múlva mennyit fognak érni az ingatlanok? Nem biztos, hogy folyamatos áremelkedés lesz ilyen hosszú ideig. Másrészt a bérbeadáshoz kell tartalék pénz. Ósdi, leromlott lakásban rengeteg javítanivaló akad, amivel a bérlők a tulajdonost "háborgatják", neki kell megcsináltatnia. Ha az az egyetlen jövedelemforrása, nem lesz miből megcsináltatni dolgokat, a bérlők otthagyják.
Miből gondolod, hogy nem most van szükség egy vésztartalékra? Ha semmilyen jövedelme nincs, attól a számlák még jönnek. Hacsak nem talál megfelelően jövedelmező állást 2 hónapon belül, még a meglévő lakott lakás is veszélybe kerülhet. Pl. kikapcsolhatják az áramot, annak a visszakapcsoltatása nem két fillér, utána a közös költség tartozások miatt jön a jelzálog. Itt nem vagyonosodásról van szó, hanem az összeomlás elkerüléséről. De ha mégis lakást akar az illető kiadni, ha szerencséje van, vehet az árából egy kisebb, jobb állapotú és kiadható lakást. De egy romhalmazt kiadni még diákoknak is nehéz. Más téma: te kitaláltad látatlanban, hogy futárkodnia kellene. Nos, lehet, hogy nincs jogsija, saját autója. Esetleg vezetési gyakorlata sincs. Sőt, lehet olyan, hogy fizikailag nem alkalmas a munkakörre. Ismeretlenül nem lehet valakiről megmondani, hogy milyen munkakörre alkalmas. Másrészt a posztoló pasija szerintem nem teljesen normális, mert feladott egy biztos állást, jó jövedelmet csupán az unalom miatt, mást dolgozni meg nem akar. Az ingatlanjaiból se képes pénzt csinálni. Itt valami a fejében nem stimmel. Jobb esetben depressziós és tanult tehetetlensége van (menjen szakemberhez, ez kezelhető). Rosszabb esetben élősködni akar. Még az se zárható ki, hogy ha elfogy a pénze és nem lesz balek nő, aki kitartja, elkezd majd lopni, betörni, stb. Mindenesetre én azt látom, hogy ebből a pasiból így vagy börtöntöltelék, vagy hajléktalan, vagy egy kitartott, élősködő selyemfiú válik éveken belül.

Almandin 2021.12.01. 23:52:58

@hopp11: Apropó, önéletrajz: nem úgy működik, hogy azt írsz bele, amit akarsz. Ma már a HR-esek képesek lenyomozni az előéleted. Beírsz egy fiktív céget, rákeresnek, nem létezik, lebuktál. Ha létezik, felhívják, lebuktál. Azonnal hazugnak és megbízhatatlannak minősítenek. Az pedig rosszabb a nagy kihagyásnál vagy az "aljamunkánál" is. Lehet, hogy 25 éve ezt még meg lehetett csinálni, de ma már a net korában nem. A HR-eseket alaposan kiképezik a jelöltek lenyomozására.

hopp11 2021.12.02. 01:41:25

@Almandin:
Úúú... :)))) Mondanám, hogy szórakoztató vagy, de ez már inkább ijesztő. :) Szerinted a pasi tolvaj-rabló-haramia, börtöntöltelék vagy hajléktalan lesz...
Nyugodj már meg, a fickónak 2 lakása van, nem lesz a felsoroltak közül egyik se!

- Nem tudom, 20 év múlva milyen árak lesznek, ez egy tipp. Az átlagjövedelem növekedéséből indulok ki, valószínűleg attól elmaradni nem fog az ingatlanár növekedése sem. Úgy tűnik, az idióta ellenzék nem tud kormányt buktatni, inkább magukat buktatják meg. Így pedig az Orbán kormány terveit és eddigi tevékenységét érdemes szemügyre venni. Konkrét céljuk, hogy záros határidőn belül elérjük a nyugati bérszínvonalat. Ha jól számoltam, most kb 5-6-szoros a különbség pl. Ausztria javára. Persze az osztrákokat belátható idòn belül nem fogjuk utolérni, de ahhoz, hogy egyáltlalán utánuk eredjünk, tízévente min. dupláznunk kell a magyar jövedelmeket, de inkább150 %-os növekedés kell. ( de lehet, hogy ennél nagyobb lesz) Ha pedig az ingatlanárak is ezt a pályát írják le, akkor olyan árak lesznek, mint mondtam, de inkább magasabbak.
- A ingatlankiadáshoz nem kell tartalék pénz. Minden felmerülő kiadást a bérlő pénzéből kell finanszírozni. Előre fizeti minden hónapra a bérleti díjat. Emellett a szerződés aláírasakor kifizeti a 2 havi kauciót. Tehát amikor elkezd lakni a lakásban, azonnal 3 havi bérleti díjat átutal.
- Azért nem most van szüksége a vésztartalék felélésére, mert nem 75 éves öregember, aki már nem tud akármilyen melót elvállalni, hogy pénzhez jusson. Nem is ágyhoz kötött súlyos beteg, aki nem tud elvállalni semmilyen munkát. Életerős fiatal férfi, őrültség lenne az aranytojást tojó tyúkot levágnia, csak mert éhes. Van rengeteg lehetősége, hogy kajához jusson, anélkül, hogy az aranytojást tojó tyúknak baja esne.
- Nem tudom, honnan veszed, hogy a lakás romhalmaz. Attól, hogy nincs felújítva, még simán kiadható, diákoknak különösen. Én is voltam diák, pontosan tudom, hogy csak az számított, legyen egy ágy, fűtés, meleg víz. Ennyi.
- Ha 2 hónapig nem fizeted a közös költséget, még nem árverezik el a lakásodat. Az áram visszakapcsolása se egy kifizethetetlen összeg. Mikor én hónapokig nem fizettem, kaptam leveleket, hogy a részletfizetést legalább fogadjam el. Persze ki tudtam fizetni mindent, csak félrértés volt. Mikor egyszer 4 hónapig nem fizettem a közös ktsg-et, abból se lettt semmi, utólag befizettem. Eleve kb 1 éves elmaradás után inditanak eljárást, persze lehet, hogy csak 3 havit nem fizettél, de kb 1 év múlva lesz belőle ügy. Aztán akkor is felajánlják többször a részletfizetési lehetőséget. Ezt követően kerül követeléskezelőhöz, az is levelez neked rengeteg ideig, az is felajánl mindenféle részletfizetési lehetőséget. Majd ha ez se ér semmit, akkor közlik veled, hogy ekkor meg ekkor árverezés lesz. De te még ekkor is közbeléphetsz, megállapodhatsz velük. Szóval évek múltán veszítheted el a lakásodat ilyen tartozásból kifolyólag, ha mindössze pár tízezer hibádzik, azt ennyi idő alatt biztosan összeszeded valahonnan.
- Ez már eleve egy kis lakás. Hogy tudna ennek az árából egy jó állapotú (felújított) másik kis lakást venni?
- Én nem találtam ki, hogy futárkodnia kell, magamról mondtam, hogy én azt csinálnám az ő helyzetében, mert sok melóval egy átlagos fizetés összejöhet belőle. (a legendáknak nem hiszek, hogy ebből lehetne meggazdagodni, persze azért kíváncsiságból kipróbálom) Én kocsival csinálnám, de a legtöbb futár bicajjal dolgozik, több pénz is marad a zsebükben, nem kell kocsira költeni.
- Nem mondtam, hogy kamu cégeket meg valótlan munkahelyeket kell beírni az önéletrajzba : ) nem is értem, ezeket honnan veszed. Annyit mondtam, hogy nem kell mindent beleírni. Ha az árufeltöltő melót nem akarod közkinccsé tenni, akkor kihagyod.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.02. 05:18:09

@Almandin: amúgy ezt nem hiszem. Az én önéletrajzom úgy néz ki, mintha kamu lenne az egész, Magyarországról senkit nem hívtak fel, még az ajkai kórházat sem. Szerintem amúgy tilos is kiadni infókat egy korábbi munkavállalóról.

Almandin 2021.12.02. 18:37:57

@hopp11: Te valóban azt gondolod, hogy nem tudom, hogy 2 havi közös költség tartozás esetén még nincs árverezés? Ennyire ostobának nézel?
Viszont ha 2 hónapig nincs bevétel, abból könnyen kialakulhat egy lefelé tartó spirál, egy szegénységi csapda. Ugyanis ha utána csak valami minimálbéres melót kap, abból épp csak ételre és rezsire telik. Pár hónap alatt fel lehet pár százezres tartozásokat halmozni. Ezek aztán hólabdaként mennek utána, ha nem tudja miből befizetni.

Almandin 2021.12.03. 00:13:41

@Puerto Prince: Sajnos Magyarországon nem tilos. Olyannyira nem, hogy sok cég kér véleményt a volt főnöktől.
Amúgy hogy van a covidod? Javulsz már?

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.03. 08:49:38

@Almandin: igen, köszönöm. Ma reggelre már sokkal jobban lettem, jövő héttől megyek vissza dolgozni. :)

Ami a leinformálást illeti, elhiszem neked, hogy létezhet ilyen is, pláne kis szakmákban vagy magas pozíciókban. De Gyalog Józsi informatikai tesztelő vagy géplakatos esetén nem fogják felhívni az IBM-et, hogy ott dolgozott-e a Jóska. Ez személyes adat.

Én eddig olyat hallottam, hogy egy nemzetközi szervezet kéri, hogy adj meg néhány referenciát; engem is szoktak megadni, mert én mindig mindenkiről jót mondok. De abban biztos vagyok, hogy átlagemberek átlagos munkahelyeit nem nyomozzák le.

Almandin 2021.12.03. 11:45:17

@Puerto Prince: Ezt olvasd el:
www.itbusiness.hu/archive/fooldal/itpeople/szemelyiseg/Lenyomoztat_a_hr
Még a takarítói munkakör is lehet ilyen. Más kérdés, hogy sokszor maguk a cégek kényszerítik a pályázót arra, hogy túl részletes kérdőívet töltsön ki, és engedélyt adjon az utólagos ellenőrzéshez. Ha elutasítja a jelölt, közlik vele, nem kapja meg az állást. Esélye sincs, csak úgy, ha kiszolgáltatja magát. Ez a jog megkerülése. Elvileg nem kötelezhetnének senkit, hogy ilyen adatokat adjon meg, de ha ezt teszik meg a felvétel alapfeltételének, akkor sokan belemennek.
Nyugaton, multicégeknél (M.o.-n is) ez ma már mindennapos. Sőt, nem multicégnél, nem magas pozícióban én is találkoztam már olyan kérdőívvel, ami 4 oldalas volt és túl kényes kérdésekkel volt tele. Ki se töltöttem, otthagytam őket. Pl. rákérdeztek arra, hogy vannak-e rejtett homoszexuális hajlamaim, valamint vizelési problémáim. Valami szcientológus cégnek tűnt egyébként. A döbbenetes az volt, hogy a többi jelentkező, mint valami birka, töltögette ki a papírt.

Almandin 2021.12.03. 12:13:16

Egyébként döbbenetes dolgok vannak, sok cég magánnyomozókkal figyelteti az alkalmazottjait, a megfigyelés sokszor az illető életének minden részletére kiterjed, követik, lenyomozzák a baráti körét, stb., mindezt teljes titokban. Ráadásul ez majdnem eléri a titkosszolgálati, vagy rendőrségi nyomozás szintjét. Mivel titokban marad, a szerencsétlen ember meg se fogja tudni, miért rúgták ki, vagy miért nem vették fel a céghez, vagy miért nem talál évek óta megfelelő állást. Ha nem hiszed, itt ajánlkozik egy ezzel foglalkozó cég:
magannyomozo.eu/szolgaltatasok/munkaugyi-nyomozasok.html
Szerintem törvénybe kellene iktatni, hogy ilyen mélységű nyomozást, kémkedést valaki után csak az állami hatóság végezhet, akkor is csak nyomós indokkal (veszélyes bűnöző az illető). Gyomorforgató, hogy a munkáltató szaglászhat a vagyoni helyzetem, napirendem, baráti köröm után, követtethet mindenhova, stb.
Szerintem maximum annyi természetes, hogy a neten fellelhető nyilvános információkat megnézi valaki. Ezek többsége az illető tudtával van fenn a neten, maga hozta nyilvánosságra saját magáról. De kémkedni a másik után beteges. Ma a nagy cégek töltik be azt a szerepet, amit régen az állampárt a szocializmusban. Céges diktatúrák vannak.
Nem véletlen, hogy nem vagyok Facebook-tag. Nem adok lehetőséget vadidegeneknek a magánéletemben való vájkálásra.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.04. 07:31:00

@Almandin: hát azt készséggel elhiszem, hogy létezik ilyesmi, abban meg egyetértünk, hogy jól seggbe kéne szalámizni azokat a cégeket, ahol ilyesmi van. Viszont azt nem hiszem, hogy ez hétköznapi jelenség lenne, vagy hogy akár a többséget érintené.

2021.12.04. 12:23:10

Poszter, ott a lényeg, hogy idézem: "de zavar, hogy amikor nálam van, úgy kezeli a konyhám, mintha otthon lenne..."

Ha így érzel, nem világos miért vagytok még együtt. Ez már jobb nem lesz. Legalább magadhoz legyél már őszinte, ha a palival nem vagy az.

2021.12.04. 12:27:47

@Almandin: Érdekes, megnézem ezt a linket köszi. Ilyesmiről még nem is hallottam.

A nagy cégek, munkáltatók viselkedése mint szervezet amúgy is full agybaj. Az erőltetett csapatépítésekbe burkolt alkoholizálás és egymás kompromittálása, a verbális vérszívások, állandó konfliktusgenerálás amit versenyeztetésnek csomagolnak be...nem csoda, hogy egyre gyorsabban kiégnek az emberek. Sosem értettem miért jó így élni egy egész társadalomnak.

MsIreneAdler 2021.12.04. 16:01:26

@Puerto Prince: ha pénzügyi területen dolgozol, nem ritka a komolyabb átvilágítás, de pl a nemzetbiztonsági melóknál, különféle pszichológiai, drog, egészségügyi tesztek mellé még hazugságvizsgáló is dukál :). Aktatologató állásnál is...
süti beállítások módosítása