Az érdekemberek boldogtalanságra vannak ítélve

2018. november 22. 07:47 - csajokespasik

Levélírónk elmélete szerint minden érdekember végül egyedül marad, mert párja egy idő után megérzi rajta a szándékot és lelécel, még akkor is, ha ő is érdekember, mert senki sem szereti, ha tükröt tartanak elé. A profitvadász kapcsolatok legalább annyira tiszavirág életűek, mint egy Való Világos szereplő karrierje.

 

Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők történeteivel. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

 

Nem kell szociológiát tanulni ahhoz, hogy egy kicsit is gondolkodó ember rájöjjön, mi a baj jelenleg a társtalálással.

Szeretek vitatkozni, értelmesen elbeszélgetni értelmes emberekkel, ebben a reményben dobom be ezt a témát.

Van egy elméletem. Ha az igaz barátság csak az önzetlenségen alapul, az igaz szerelemnek is ezen kéne. Sőt, minden kapcsolatnak is ezen az alapon kéne működnie, de azt látom, hogy nagyon sok ismerősöm, kollégám, ex-kollégám körülöttem csak olyan kapcsolatokat épít, ahonnan valami hasznot remél. Ők szerény véleményem, és alapos ismereteim szerint, lelkileg száraz emberkék.

Megkérdeztem tőlük, hogy szerintük mi a barátság lényege és milyen szándékkal barátkoznak, hozzávetőlegesen milyen alapon, ha csak olyan emberek társaságát keresik (vagy partnerkapcsolatot akár) akiktől akarnak valami kézzel fogható profitot... Mert minden barátjuk valamit éppen visz, vezető, pénzember, befolyással bíró. És az a szomorú, hogy sokan úgy kérdeztek vissza, hogy egy rövid mondatban össze tudom foglalni, benne a válasszal: „- Miért, mi másért, ha nem érdekből?” És tényleg: mi más miatt? Az a baj, hogy ez egyáltalán kérdés tud lenni... Mi miatt barátkozzon vele, ha nem valamilyen elvárt haszonért? És ha majd a jövőben egyszer csak nem tudja már tovább termelni azt a hasznot, dobja őt. A párkapcsolatok szerencsétlenebbik százaléka is ezért megy gajra. Mert ugyanez az elv működik ott is. Csak hosszútávon nem megy.

Mindennek történelmi okokat sejtek a hátterében, hogy kb. 100 évnyi elnyomás és országcsonkítás után a leszármazottakat már szinte csak a biztonság érdekli. És biztonság = gyors pénz, rendszeres jövedelem, birtoklás, felhalmozás, profitszerzés. És slussz. Ez még nem lenne baj, ha maga az elv ne torzulna el és terjedne ki más élethelyzetekre is, ne befolyásolna pszichésen.

Ha csak a pénz mozgatja mindenben, az azért lett, mert a bizonytalanságtól való félelem vezérli, nem az önzetlenség. Ezért én nem hibáztatom őket, inkább sajnálom, mert ha egészséges baráti, vagy párkapcsolatot szeretne, ezeken az alapokon nem fog működni. Minden érdekember végül egyedül marad, mert a többiek – vagy a párja - egy idő után megérzik ezt, még akkor is, ha olyanok mint ők, mert rájönnek, hogy ők is ilyenek és nem tetszik nekik, ha valaki tükröt tart eléjük. Így szakadnak meg a „profitvadász” kapcsolatok. És a folytatásnak is egyszerű a képlete: Élmény és függőség, tehát ugyanazt a mintát fogja megismételni később is. Konstruktív destrukció. Ezzel szemben tehetetlen minden érző szívű ember, mert őket verik át a magukat másnak hazudók. Azt látom, hogy nagyon nagyon rossz irányba megy a világ. A boldogság fogalmát abszolút hozzákapcsoltuk már az anyagiakhoz. Az anyagiak vették át a vezető szerepet, a cél mítoszát, és még ha meg is teremtődik az anyagi függetlenség, soha nem ad felsőbbrendűségre okot. Ez legalább olyan tévedés, mint a ValóVilágos „Sztár”, aki komolyan elhiszi, hogy ő már valaki, és meg van sértve, ha nem ismeri fel a Mekiben a pultos.

Köszönöm az elolvasást.

 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr3814386282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása