Nyitott kapcsolatban féltékenység?!

2024. június 04. 07:50 - csajokespasik

       

               „Voltam már szerető is, egyszer, de nem ment sokáig, mert nem tiszta dolog az ilyesmi és nem tudtam megszokni, hogy van más is” – A pasiban ébredt fel a dolog, a nő pedig nem érti, mit keres egy nyitott kapcsolatban – ami már eleve nyitottnak indult – a féltékenység?        

 
       

               Fedezd fel és használd! Érezted már igazán felszabadultnak magad társkeresés közben? Lépj be a Csajok és Pasik közösségébe, hogy az ismerkedés igazán könnyed legyen! Aki még nem tudja: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

Kedves Blog,
Én egy 42 éves nő vagyok, egy ideje nyitott kapcsolatban. Van egy gyerekem, és így láttam a legjobbnak, az én koromban.
A mostani párommal kezdetben nagyon jó volt a szex, ő bárhol, bármikor képes lett volna: autóban, erdőben, lépcsőházban, persze ezeket nem valósítottuk meg. Ebből már kinőttem, más beállítottságú vagyok. Én így fogadtam el őt. Más téren passzolunk, viszont lett egy új dolog nála. Elkezdett féltékeny lenni. Habár ok nélkül, de mivel nyitott a dolog, hatalmas hiányosságokat vélek felfedezni nála abban, hogy valóban érti, mit jelent ez.        

       

               Nem akarom megcsalni, mert boldoggá tesz. Nincs más.
Jóval előtte voltam már szerető is, egyszer, de nem ment sokáig, mert nem tiszta dolog az ilyesmi és nem tudtam megszokni, hogy van más is (mivel akkor ez így jó volt számára, de nekem nem, azt mondtam neki, hogy próbáljon meg szintén házas valakit keresni, mert úgy mindketten látják a határokat, jobban össze tudnak járogatni, mert mindketten érzik a dolog rizikóit.) Valahogy becsülöm magam annyira, hogy ilyennel többet ne alázzam meg magam.
Nem várom el, hogy a tenyerén hordozzon, de így meg látom, hogy szenved attól, hogy elveszíthet. A kérdésem: egy nyitott kapcsolatban – ami már eleve annak indult – hogy kerül bele a féltékenység?          

 

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr9118420989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Capillarissa69 2024.06.04. 18:13:38

A féltékenység: egy érzés, egy érzésből eredő érzelmi állapot.
A nyitott kapcsolat: egy értelmi döntés. Elhatározás, tudatos elköteleződés áll mögötte.
Több mint fél évszázada (a 68-as szexforradalom óta), még mindig nem akarjuk megérteni a szexet, noha emberek milliói számára bizonyította, hogy nem úgy működik, ahogyan akkor elképzelték. Gyakorlatilag - a Laposföld szerű nézetekhez hasonlóan - egy jól elhihető téveszmerendszerben lubickolunk, s általa számos fájdalmakkal telve.
Értelmes emberek vagyunk, az állatvilágból származunk, és onnan számos mechanizmust örököltünk, kikerülhetetlenül. Van egy hippokampuszunk (viccesen ez a gyíkagyunk), ahonnan az érzések erednek, a körülötte lévő limbikus rendszerben realizálódva. Az értelem pedig az agykéregben van (szürkeállomány).
Ahogyan a Laposföldnél a Föld a központ és akörül kering a Nap, úgy évezredek óta azt hisszük, hogy az értelmünk az elsődleges, mely mellett vannak még érzelmeink. Gőgös szemlélet. Nem így van.
Valójában az elsődlegesek mindig az érzések, az érzelmek, míg a logikát arra használjuk (többnyire) hogy kimagyarázzuk, az - egyébként érzelmekből eredő, és illogikus - cselekedeteinket, s értelemmel ruházzuk azokat fel. Nagyon jók vagyunk ebben.
A nyitott kapcsolat többnyire emiatt nem működik, mert olyat vállalunk fel amelyet nem tudunk teljesíteni. Számos további örökölt mechanizmus biztosítja, hogy így legyen. A szexben - az orgazmus alatt felszabaduló - endorfin, egy olyan örömérzetet ad, amelyre nagyon hamar rászokunk. Ki-ki hogy kezdte életében, annak megfelelően függőség alakul ki, mint egy drogtól. Tehát nem fogunk tudni lemondani róla. Égetően fog kelleni a szex.
A testi kapcsolatban pedig egy másik hormon, az oxitocin is dominál, és kötődést alakít ki a partnerrel. Kell is ez, hogy egymás mellett tudjunk tartósan maradni. A túl gyakori szex azonban, a dopaminra épülő jutalmazó rendszerünket terheli, amelyre agyi és biokémiai módon többféle választ kapunk hosszú távon. Az egyik a megunás. Egyre több és jobb minőségű kellene belőle, s ez idővel plafonba ütközik. Ilyenkor jön egy szakítás egyeseknél.
Újabb partnernél ismét kötődés, de megmarad a régivel is, negatív felhangokkal terhelten, hogy ne menjünk vissza hozzá (egyeseknél mégis megtörténik).
A többféle kötődés zavart okoz az érzések terén, és illogikus érzeteket kelt, melyek megmagyarázhatatlanoknak tűnnek. Egy másik válasz a dopamin terhelésre, a negatívumokra való érzékennyé válásunk. Ennek egyik jele a gyanakvásaink felerősödése. Arra is, amire nincs is okunk.

Mi történt? Volt (voltak) előző kapcsolat(ok). Szétmentünk, az előző már mással van (de nem tudatosul, hogy ténylegesen így már megcsal). Tudatos döntés: nyitott kapcsolat. Még ez sem kell, mert az oxitocin működik: vele (az újjal) akarok maradni, és ezt érzem is. De volt már egy kapcsolatom, ami szétment. Gyanakvásom támad, hogy ez is oda vezet (nem logikus, de a gyanú egy érzés!). vagyis féltékennyé válok. Önmagam miatt, mert volt egy ilyen tapasztalatom már. S keresni kezdek bizonyítékokat. Lejátszódik bennem az amely Othellóban, miután Jágó bogarat ültetett a fülébe. Teljesen természetes folyamat, csak éppen nem logikus. De az érzésekben NINCS logika.

Nem véletlen, hogy azok maradnak tartósan egyben, akik elsőre megtalálják a hozzájuk valót, és elköteleződnek mellette. És nem hajszolják mértéktelenül a szexet, de nem is hanyagolják el. Ez az elmúlt 50 év legnagyobb tanulsága. De még nem akarjuk elhinni. Talán majd a fiatalok ráeszmélnek?

Sztravinszka 2024.06.04. 19:56:58

A kérdésem: egy nyitott kapcsolatban – ami már eleve annak indult – hogy kerül bele a féltékenység?

Mert fiatalabb a férfi, mint a poszter, és nem olyan tudatos? Mert nem fojtja el az érzéseit? Mert belezúgott a poszterbe? Mert nem személyteleníti és tolja el magától ezt a kapcsolatot? Nem alkunak, szerződéses megállapodásnak éli meg a kapcsolatot? Fene se tudja, mi megy végbe a férfiban, ahhoz jobban meg kéne ismerni.

Az érzéseket úgy is fel lehet fogni, mint egy jelzőrendszert, aminek a segítségével tudunk tájékozódni, döntéseket hozni. Ebben az esetben a féltékenység azt jelzi a férfinak, hogy nem alkalmas nyitott kapcsolatra, tovább kell lépnie.

Poszternek milyen érzései vannak?

Lorrh 2024.06.05. 07:34:47

De ez nem nyitott kapcsolat! Hiába nevezed annak. Semmi tulajdonsága nem valósul meg.
Ez olyan mint a békeharc.

Andy73 2024.06.05. 09:35:00

"Én egy 42 éves nő vagyok, egy ideje nyitott kapcsolatban. Van egy gyerekem, és így láttam a legjobbnak, az én koromban."

Sajnálom a gyereket. Persze nem írod, hány éves, tud-e erről, és mi lett az apjával, ezek nyilván lényegtelen dolgok a számodra.

"Jóval előtte voltam már szerető is, egyszer, de nem ment sokáig, mert nem tiszta dolog az ilyesmi és nem tudtam megszokni, hogy van más is "

De ez persze tiszta, amit meg tudtál szokni. Gratulálok!

Szerintem addig örülj, ameddig féltékeny, mert addig te számítasz neki és vonzónak talál. Még néhány év, és nem lesz ilyen gondod.

Sztravinszka 2024.06.05. 09:54:23

@Lorrh:
De az, mert a nő lefektette a szabályokat az elején: ha kedve hozza, mással is kefélni fog párhuzamosan, felvállaltan. Az, hofy ez még nem történt meg, nem zárja ki, hogy nem fog a jövőben. Most azért rí, mert nem fog simán menni a multiply kavarás, rezeg a léc, ahogy a poliamor kapcsolatokban is macerásak.

Sztravinszka 2024.06.05. 09:55:02

@Sztravinszka:
Már ha ez a nyitott kapcsolat :))))
Nekem 1 is sok.

Lorrh 2024.06.05. 18:59:25

@Sztravinszka: én még nem láttam poliamor izét ami pár hónapnál tovább tartott volna. Sokkal inkább vagyunk ősemberek, mintsem fejlett spirituális lények. Hiába hazudják magukról ez utóbbit néhányan. Ezek csak szavak.

Sztravinszka 2024.06.05. 20:46:28

@Lorrh:
Minden hülye minden marhaságot kipróbál, aztán rájönnek, hogy nem megy. De szerintem a poliamor közösségben keményen nyomhatják, hardcore csapat lehet. Jól csinálni tuti nehéz, már csak a logisztikája is. Azt azért bírom benne, hogy sokan a sunnyogást erre cserélték. Mert nyitott kapcsi mindig volt, de többnyire csak egyik részről volt tágasra nyitva az ajtó :)

Lorrh 2024.06.05. 21:12:50

@Sztravinszka: nem a sunnyogás a probléma, hanem ha mással éled meg az örömöket, akkor miért mennél vissza az eredeti párodhoz? Hiszen bárhova mehetsz, bárkivel dughatsz aki csak összeáll veled. Mindig mindenkinél van jobb amúgy is.

Sztravinszka 2024.06.05. 21:53:31

@Lorrh:
Szerintem a poliamorok megduplázzák vagy triplázzák az örömöket, minden partnerrel megélhetik ugyanazt, persze árnyalatnyi különbséggel, mert nincs két egyforma szerelem és kötődés.
A nyitott kapcsolatnál meg nyilván van főkapcsolat, a másik meg inkább mellékszál lehet unalom ellen, kaland, szex, semmi extra. Itt maga az érzés lehet különleges, hogy szabadon megteheted. A minőség meg sosem a mennyiségből jön össze, kivéve a függőket, de az más téma. Na ők rohadtul szenvednek attól, hogy mindig új húst kell felhajtani.

God Harald 2024.06.05. 22:22:35

@Sztravinszka: ugyan! Mostanában az egyedüli dolog amit sokallok, hogy a szabadságom még majdnem két hónapra van.:)

Andy73 2024.06.06. 00:06:49

@Sztravinszka: ezek lehet, hogy érdekes dolgok, de szerintem csak bizonyos korig, utána már inkább szánalmas, pláne gyerekkel. Én mindenesetre konzervatív vagyok ezen a téren, egy párkapcsolat nem csak egyszerre, hanem tartósan. A szex nyilván fontos, de egy kapcsolat és maga az élet nem csak arról szól, hanem sokkal többről.

Sztravinszka 2024.06.06. 18:27:01

@Andy73:
Hát, annyi minden van, ami szánalmas itthon, nem csak a párkapcsolati kultúra. És igen, nagyon le lehet csúszni, szánalmassá válni idővel, de egy hosszútávú kapcsolat sem garancia semmire csak az időtáv miatt. Ez gyenge érv, de értelek, értem, hogy a konzervativizmus egy érték, sablonokkal és elvárásokkal. Onnan nézve minden kapcsolati nyűglődés röhejes lehet.

Sztravinszka 2024.06.06. 18:32:36

@God Harald:
Te mindig nagy vágyakozó voltál :) és olyan jól csinálod :)

God Harald 2024.06.06. 22:49:41

@Sztravinszka: ne baszogass még te is!:) Ennyire melóval talán még soha nem voltam szétcsúszva…és ez csak fokozódni fog:(
süti beállítások módosítása