Az átok megtörhető!

2019. szeptember 26. 07:49 - csajokespasik

       

                „Milyen egy átlag mai kapcsolat? A szexualitás elapadása után felléphetnek a kizsákmányolás különböző fokozatai, s ha a másiknak ez nem tetszik, jönnek a külön utak” - úgymint az internetbújás, titkos találkákra járás, vagy az éjszakáig kimaradozás, csakhogy ne kelljen a másik mellett lenni. Aki ezektől várja kapcsolata javulását, erősen melléfog. Lélekmelegítő esszé a kiegyensúlyozott párkapcsolatot keresőknek.          

 
       

               Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők történeteivel. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

 

Kedves Blogolók és Hozzászólók,

úgy érzem, eljött az ideje, hogy lerántsam a leplet egy titokról, elnézve az eddigi termést. A kapcsolat minőségére panaszkodók rossz helyen keresik a választ, mert a „problémás” nő vagy férfi nem mellette vált problémássá. Mélyebben vannak az okok minden esetben. Ha gyerekkorban valakit a szülei – és elsősorban az anya – érzelmileg elhanyagoltak, sérül. Így nő fel, sérült felnőtt válik belőle, majd az otthoni mintát kényszeredetten követve létrehoz egy másik sérült embert. Nagy vonalakban nem túlzás kijelenteni, hogy sok sérült ember pedig egy sérült társadalmat alkot. Mit lehet tenni, ha valaki azon kapja magát, hogy „ejnye, most rólam van szó. Ezért vagyok érzelmileg és sok más szempontból szétcsúszva” ?      

       

                1. a probléma belátása, diagnosztizálása, beismerés, tudatosítás, komolyan vevés – hogy mindez létezik, mindez bennem lakozik. Főbb ismertető jegye, hogy az agresszivitás, az egoizmus, és a nemtörődöm szellemiség mellé mindig betársul a narcisztikus személyiségzavar is (a korábbi kapcsolatokban való sérülés itt nem opció, mert azt még a leghülyébb ember is belátja, hogy ez a dolog, a párkeresés, már csak ilyen – ettől senki nem válik sérültté).

2. önfejlesztés és elhatározás. Bármennyire is ott zubog a fejedben, nem kell megismételni a hibás, otthonról örökölt mintákat, hiába mutatkozik rá erős inger, az nem te vagy, így működik agyunk kognitív része, de nem kell alárendelni magad neki. Akkor nem szabad ember vagy, hanem az elméd szolgája. (Nekem mindkét szülőm goromba, gondatlan és alkoholista volt: én nem lettem egyik sem, lehettem volna, de meg lehet törni a családi / generációs / társadalmi átkot, ezt a rossz hipnózist. És meg is kell. Ez a szabad akarat egyik hasznos aspektusa, amit okosan kell felhasználni. Mint ahogy annak a vírusnak is ellen lehet állni, amit a mai „felvilágosult”, a múlt értékeit tagadó, embertelen globális áramlat diktál, ami hullámokban árasztja el a világot).

Ha elsősorban az anya szerepe, figurája nincs a helyén, az illető később egy figyelem-és szeretetéhes emberré válik, súlyosabb esetekben zaklató, elnyomó, birtokló, vagy olyan emberré, aki képtelen a szeretet kimutatására, vagy szorongóvá válik, vagy épp annyira lezárja magát érzelmileg, nehogy többet sérüljön, hogy a szorongás teljes hiánya mutatkozik nála, de minden esetnél egy azonos pont van: nem tanul a hibáiból és tapasztalataiból. Innentől a lelki roncsolódás törvényszerű, akár a gravitáció. Sok ilyen esettel találkoztam, szakmámba vág, bár nem pszichiáter vagyok. A szeretethiány átlagos jelenség manapság, csak nézz körbe a világban, vagy kapcsold be a tévét: mindenki „Sztár” akar lenni, mert abban a hitben élnek, hogy a sztárok megkapják mindazt, ami nekik nem jutott: a figyelmet és a szeretetet. Ez hatalmas csapda a személyiségfejlődésnél, bármelyik korcsoportnál.

A balsors nem követ senkit, hanem mi vonszoljuk magunk után. Pedig el is engedhetnénk, de valami mazochista indíttatásból nem tesszük.

Milyen egy átlag mai kapcsolat? A szexualitás elapadása után felléphetnek a kizsákmányolás különböző fokozatai, s ha a másiknak ez nem tetszik, jönnek a külön utak: ...önzőség, ...elmerülni az internetben, ...nyomkodni a telefont, ...titkos találkákra járni, ...éjszakáig kimaradni, hogy ne kelljen a másik mellett lenni. Majd csak megoldódik így ez a dolog magától. Nem fog.

A valódi keresés illúzióvesztéssel jár, és ez nem tetszik nekünk. Nem vagy hitvány, semmirekellő hulladék, mint ahogy pl. az apád mondta, vagy akárki más az életedben. A gyógymód: Tisztelet és szeretet önmagad és mások felé. ŐSZINTE, valódi és mély napi önelemzéssel kezdődik a gyógyulás. A módszer bármely életkorban elkezdhető, mert nincs kifejlődött vagy befejezett ember. Mindez nem egy elcsépelt közhely, bárki is akarja veled elhitetni. Tudd, hogy a gonosz kritikákat savanyú és boldogtalan emberektől kapod – és nem kell törődnöd velük, nekik sokkal rosszabb, hiszen napi 24 órában kell önmagukat elviselni. És még egy jó hír: az önvizsgálat módszere mindenkinél működik és csak pozitív mellékhatásai ismeretesek. Figyeljünk oda egymásra és önmagunkra, nem kerül semmibe. Ilyen egyszerű. A félelem, és az, hogy egész nap önmagunkat kell védeni, vagy sajnáltatni, nem vezet sehova és rengeteg energiát felemészt.

Újra lehet programozni magunkat, hogy önmagunk jobb verziói lehessünk! Miként is működhetnénk ezek nélkül normálisan és mire is számíthatunk?

Még valami: miközben fejlődsz, ügyelj rá, hogy ne ess vissza, bárki bármit is mond. Még egyszer: bárki bármit is sulykol, meg lehet törni a hibás beidegződéseket, de ezt csak te tudod, más nem teheti meg. Én is így tettem és boldog kapcsolatban élek a párommal és két gyermekünkkel.

Remélem, segítettem ezzel valakinek ezekben a zavaros, felbolydult időkben.

Egészségetekre!          

 

 

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr6115172274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kero88 2019.09.26. 08:48:51

Alapvetően nem rossz az írás, bár sok helyen kicsit pontatlan.

Az érzelmi "fogyatékosság" sokszor "származik" az anyától, de nem mindig. A korai fejlődési szakaszt (0-6 év ) azonban a legtöbb esetben érdemes mindenkinek tudatosaitani magában. Az, hogy kivé válunk, nagyon sokszor az ebben az időszakban kialakult-megszerzett tulajdonságainkon, sémáinkból származik, és ezeknek a természetét minden esetben hasznos megismerni.

A világ növekvő komplexitásával fokozott az igény az önismereti fejlesztésre is, ugyanis csak így tudja megállni a helyét az egyén az egyre összetettebb problémák kereszttüzében. Ami előnyös lenne, az egy olyan felfogás népszerűsítése amiben kiemelt szerepet kap az önreflexió, elfogadás és megértés. Sajnos ma magyarországon azonban ez a recept a hétköznapjainkat eluraló, deklaratív jellegű politikai környezetben aligha életképes.

moonshadow 2019.09.26. 09:23:15

Ha már úgyis oktatás folyik, én is megragadom az alkalmat, hogy pár perc alatt megtanítsak bárkit zenélni bármilyen hangszeren:
Ezt úgy kell csinálni, hogy a kottának megfelelő ütemben a kottának megfelelő hangokat szólaltatod meg a hangszeren, és minél többet gyakorolsz.

EGY a Queen 2019.09.26. 09:26:05

Gonosz kritika level 1. :irgalmatlan buta vagy és fogalmatlan bazmeg.

EGY a Queen 2019.09.26. 09:34:22

@Kero88: de,kurva baromság az írás.Egyszerű konyhapszichológizálás alapvető tárgyi tévedesekkel,Eleve ott kezdi a baromja,hogy az ilyen-olyan traumákhoz betársul a nárcisztikus személyiségzavar,majd ott folytatja,hogy kell ezen dolgozni.
Nos,ha valaki nem Nők Lapja cikkekből tájékozódik-és nem kell ehhez pszichológusnak lenni-az tudja,hogy a nárcisztikus személyiségzavar egyik fő ismertetőjegye,hogy az alany kurvára nem akar magán dolgozni,nert esze ágában sincs belátni,hogy vele bármi baj lenne.
A közepétől már nem olvastam,mert addigra meg felbasztam magam a sok demagóg,mélynek szánt világmegváltó okoskodáson.

2019.09.26. 09:35:47

@moonshadow: ezt lájkolom.
Ekkora ostoba posztra csak így lehet korrekten reflektálni.
Na megyek is: elkezdem a mai napi önreflexiós gyakorlatomat.

2019.09.26. 09:57:56

BDSKRVRSTNT neked, hogy a kibaszott nagy SEMMIT így a pofánkba tolod hajnalban
Anyádnak hogy áll a fekete te gyík?

nOniCk 2019.09.26. 10:03:56

Akinek bejött az élet, vagy ezt hiszi, ezért magas lóról okítja a népet. Sokat gyötrődhettél hallod-e, mert elérve a katartikus egyesülést az Univerzummal, úgy érzed bárki kíváncsi a kéretlen okoskodásodra. Egocentrikus vagy, egészségedre!

exilis 2019.09.26. 10:07:58

És az év legidiótább posztolója díj nyertese....

Nyugtassatok meg, ugye nem létezik élő ember aki ezt így leírta. Ezt valami Oravecz generátor egy nagyon korai bétája követte el.

MsIreneAdler 2019.09.26. 10:09:53

Hú hát jó reggelt! Már azt hittem valami femi bigyó blogra tévedtem, de látom, ti ismerős arcok itt vagytok, így talán nincs minden veszve.
Nem tudom mire vélni ezt az irományt... Különösen tetszik a két pontból álló tanács :

1. Problémád van?
2. Oldd meg!

Nos okéé, köszi :)

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy úgy tálalja az egészet a szerző, mintha legalábbis megtalálta volna az örök boldogság receptjét, amit nagylelkűen megoszt velünk :)

2019.09.26. 10:13:37

@MsIreneAdler: nesze egy vers, oszt pofádat befogod egy ideig drága, nincsrinya

Elmondom, hogyan tartozunk mi össze
Hozzád tartozom, mint ujjhoz a gyűrű
Mely megtestesíti a végtelent
Hozzád tartozom, mint mellkashoz a szív
Mely egyszerre dobban a másik szívvel
Hozzád tartozom, mint szóhoz a lélegzet
Hozzád tartozom, mint csókom az ajkadon
Mely még többet remél.
Legyél az nekem , mint
A gyűrű
És a szív
És a szó
És a csók
És a remény amit őrzöl.

EGY a Queen 2019.09.26. 10:40:08

@Egy a KING: nálad,látom, a poszter mán megtörte az átkot...mán nem tudsz verset írni úgy,hogy a kezdőbetűk összeolvasásával új értelmet kapjon az életünk :(

MsIreneAdler 2019.09.26. 10:44:51

@Egy a KING: ejj barátom, se a megszólítás, se a vers nem stimmel. Tuti nekem szántad ezt :)?
(amúgy bakker rögtön a kezdőbetűk összeolvasásával kezdtem, ilyen pavlovi versolvasót csináltál belőlem cseszd meg :D:D majdnem elrontottad a gyönyörű vers élményét nekem)

MsIreneAdler 2019.09.26. 10:49:05

@Egy a KING: ejj barátom, se a megszólítás, se a vers nem stimmel, biztos nekem szántad ezt :)?
(amúgy bakker rögtön a vers kezdőbetűit kezdtem összeolvasni, ilyen pavlovi versolvasót csináltál belőlem cseszd meg :D:D, majdnem elrontottad a gyönyörű vers élményét nekem)

El Amante 2019.09.26. 10:50:55

Az emberek nagy többsége ott elakad, hogy a probléma belátása, ill. fel sem ismeri, vagy nem akarja felismerni, hogy bármiféle probléma van, nemhogy megoldást keressen rá. Így punnyadnak be szépen lassan a kapcsolatok, így lesznek érdektelen őstulkok a férfiakból és sárkányok a nőkből a langymeleg fostenger közepén. Aztán amikor az egyik feleszmél, és javítani, változtatni, fejlődni szeretne, a másik mondhatja, miattad ment tönkre minden, te vagy a jellemhulladék. Séma nr 1, a legjellemzőbb, de van ezen kívül más is.
Nem rossz írás ez ettől függetlenül, de rengeteg a közhely és van benne némi tárgyi tévedés. A nárcisztikus személyiségzavar nem orvosolható, nem lehet javítani rajta terápiával sem, viszont ha valaki felsimeri, tud kontrollt tartani... ha akar. De a nárcisztikus nem is akar, hiszen mindent is jobban tud, szóval minek? Az viszont igaz, h a nárcisztikus szülő mellett felnövő gyerek brutál hátránnyal kezd az életben, és ha nem derül ki számára (nem kapott segítséget, viszont az egész élete arról szólt, h egy értéktelen szarzsák), a párkapcsolatait is nagyban befolyásolja.

2019.09.26. 10:55:49

@EGY a Queen: mirűldumálsz kiscsíra?
Szerinted nem vagyok annyira nagy arc, hogy olyan módon fejezzem ki érzelmeimet, ahogyan én akarom? "Csakis magamtól idézek, ha igazán klasszikus bölcsességet akarok hallani"(Én)

harakiri 2019.09.26. 10:58:48

@EGY a Queen:
Sztem ez nem Nők Lapja, hanem Szabó Péter... :D

vipertooth 2019.09.26. 11:00:06

Köszönjük a mai posztot dr. Freud...

Kero88 2019.09.26. 11:01:07

@EGY a Queen: Bocsàsd meg neki a tárgyi tévedéseit. Maga a recept nem tökéletes, a közlő szándéka ( ha az egohajhaszast kivonják ) viszont segítő jellegű és hitelesnek is tűnik ( ebben az írásban benne van, hogy hasonló problémával küzdött mint a posztolók 90%-a, és a megoldàst mégsem màsokban vagy a gonosz vilàgban kereste) szerintem ettől többet nem vàrhatunk ilyen formátumban senkitől.

Vagy ha szerinted igen, szívesen olvasnàm, hogy kèpzelted el. :P

EGY a Queen 2019.09.26. 11:11:17

@Kero88: nemár!!! mondatonként lehetne szétcincálni a faszságát..abba meg bele se menjünk,hogy ha valaki pszichologizál,oszt tele van tárgyi tévedéssel a mondandója,akkor ott mennyire hitelesek lesznek a következtetései? Ez sima közhelypuffogtatás oraveczi szinten. Nyilvánvalóan százszor értelmesebb és alaposabb írást tudnék rittyenteni a témáról még ebben a formátumban is,ha venném a fáradtságot,de nem veszem,mert nem ezért vagyok itt. ;)

EGY a Queen 2019.09.26. 11:12:21

@Egy a KING: a legnagyobb arc vagy báttya,ezt akárki belássa! ;)

PPK™ 2019.09.26. 11:14:38

Szerintem nagyon jó dolgokat írtál és minden szavad aranyat ér.

Szeretném, ha folytatnád a közeljövőben és írnál a bordikról is, valamint a gombamód szaporodó bántalmazó kapcsolatokról, illetve ezek káros hatásairól.

És mivel ezek szinte mindenkit érintenek, kérlek, hogy ne privátban írd le nekem, hanem ide, akár 6-8 posztra osztva, hogy mindenki tudjon okulni belőle!

Előre is köszönöm, tisztelettel.

PPK™ 2019.09.26. 11:21:05

@Egy a KING: hogy szórakoznék már? Nem azért vagyunk itt, hogy a párkapcsolatainkat tudjuk folyamatosan fejleszteni? Ha egy posztoló ehhez segítő kezet nyújt, akkor azt mondom: ragadjuk meg!

És ne beszélj így velem, mert fáj.

PPK™ 2019.09.26. 11:33:42

@Egy a KING: remélem, hogy a csávó nem ugrott egyből, mint a pincsikutya.

Ha mégis, akkor van egy mondás, ami így kezdődik e: madarat tolláról... nyihihi :)

A kocsmáról jut eszembe, ígértél nekem egy ingyen szivacsot, vagy kevertet, vagy mit és igénybe venném, mer' így hó végére már rendesen le vagyok gatyásodva és innÁk má' valamit.

PPK™ 2019.09.26. 11:52:51

@Egy a KING: átérzem a helyzetedet bratyó, én is mindig mindenkin segíteni akarok, engem is a vaj szívem visz a sírba egyszer :-(

Remélem az ukrán csempészdohány nem a zónából való, mert akkor két bláz után kinő a pinánk baszd meg.

Hallod, hívd már meg az Yrénkét is. Iszogatunk, szotyolázunk... jó móka lesz 8-)

MsIreneAdler 2019.09.26. 12:42:56

@PPK™: ukrán dohány és pancsolt szesz? Csudi jól hangzik :D :D

PPK™ 2019.09.26. 13:50:15

@MsIreneAdler: nekem hiába játszod meg magad, rámarnál mind a kettőre, úgy kéne eldugdosni előled :-D

MsIreneAdler 2019.09.26. 14:51:36

@PPK™: a francba, ne égess már, próbálom itt adni az urinőt :) Nem elég, hogy tudják rólam, hogy 10/2, most már azt is, hogy alkesz vagyok és füstölök, mint egy gyárkémény :) remélem több titkomat már nem kotyogod ki! :)

PPK™ 2019.09.26. 15:08:04

@MsIreneAdler: velem lehet üzletelni.

Lökjed az ajánlataidat azért, hogy ne járjon el a lepcses szám ;-)

2019.09.26. 15:42:07

@PPK™: de viccesek vagytok, hiszen itt nyilvánosan tárgyaljátok ki. Ezt mindenki elolvashatja. Ez már nem titok!!!!

PPK™ 2019.09.26. 15:57:27

@Daenerys Targaryen: de jó, hogy szóltál, észre se vettem, hogy ez nem a privát ablakunk :-|

Pont küldeni akartam egy képet a hadarómról, de még éppen időben szóltál :-D

MsIreneAdler 2019.09.26. 16:25:06

@PPK™: halld ajánlatom:

Nem vedelem be az összes piát és nem szívom el az összes csernobili dohányt a képzeletbeli partytokon :D Na mit szólsz?
(azért valljuk be, sokkal jobb alkupozícióban lennél, ha ismernél is :D)
(hadaró!!! basszus, de régen olvastam ;D, itt vinnyogok :))

MsIreneAdler 2019.09.26. 16:45:16

@Daenerys Targaryen: nyugi, itt semmi titkosat nem fogsz látni. Nem vagyok hülye, hogy mindenki előtt felfedjem, a való életben egy 150 kilós teherautó sofőr vagyok és anyám pincéjében élek :D

PPK™ 2019.09.26. 18:05:28

@MsIreneAdler: még megajándékozol egy usánkával, meg egy kozák vodkával és áll az alku ;-)

Milyen képzeletbeli party (y-nal baszd meg :-D)? Csapatás lesz, Zsoszó koma megaszonta :-)

MsIreneAdler 2019.09.26. 18:41:05

@PPK™: a vodkát megoldom, de az usánka helyett kérjél valami mást. Honnan a csából szedjek én olyat neked :)?
Ezer éve nem buliztam egy jót (vagy figyi: bulyztam :D)! Ilyen punnyadványos lesz, vagy lesz tánc is meg pörgés?
(mondjuk lehet a bro ilyen kolbász fesztivált akarna lányok nélkül...nem? :))
süti beállítások módosítása