Miért nem tudok ellazulni?

2021. december 27. 07:46 - csajokespasik

„Hallottam már azt, hogyha egy férfi kifejezi, felvállalja az érzéseit, az szégyen, mert a gyengeség jele, de nálam nem ez van” - Minél idősebb korban ismerkedünk, annál több olyan helyzet fordul elő, hogy újabb oldalunkat ismerjük meg az új visszajelzésekből, és így addigi énképünket át kell értékelni. Mennyit lehet még 34 évesen változni?

 

Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők történeteivel. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

 

Férfi vagyok, és mindig tudtam magamról, hogy kissé más vagyok, mint a többiek, sosem tudtam ellazulni, a piától inkább befeszültem, a kontrollvesztés nálam elképzelhetetlen. Ilyen vagyok 34 évesen. Nem tudom, hogy komoly eset vagyok-e, de eddig mindegyik barátnőm azt kifogásolta, hogy túl merev vagyok, és ritkán mosolygok, nem tudok feloldódni. Az empátiám viszont magas, még ha nem is tudom kimutatni megfelelően. Lehet ezt fejleszteni? Azt, hogy lazább legyek. Mert szerintem ha valakinél nem jön természetesen belülről, akkor nehezen. A hangulataim viszonylag szűk spektrumon mozognak. Nehezebben fejezem ki az érzéseimet, emiatt sokan azt hiszik, nincsenek.

Hallottam már azt, hogyha egy férfi kifejezi, felvállalja az érzéseit, az szégyen, mert a gyengeség jele, de nálam nem ez van. Volt olyan, hogy nehezen vettem rá magam, hogy a barátnőmet megöleljem, vagy csak úgy spontán megsimogassam, és sokszor inkább neki háttal aludtam. Aztán ezeket úgy ahogy elfogadták.

Van nálam olyan is, hogy hamar ítélkezek, de ez inkább szülői befolyás miatt van, mert ők a mai napig olyanok, hogy ne bízzak senkiben, mert átverhet, mindent hatszor ellenőrizzek, és lefekvéskor minden ablakot és ajtót ellenőrizni kell, zárva van-e. Kialakultak mára berögzült szokások is, jobban érzem magam, ha minden nap, minden órában azonos x tevékenységet végre tudok hajtani, de szigorúan, minden körülmények között.

 

Ha azt mondom valakinek, hogy ma nincs kedvem találkozni, akkor azon agyalok, hogy ő ezt mennyire vette elutasításnak? Néha ezek konkrét szituációban jönnek elő, de jellemzően konfliktusban élesedik ki. Azt tudom, hogy minél idősebb korban ismerkedünk, annál több olyan helyzet fordul elő, hogy az újabb visszajelzésekből újabb „fogyatékosságunkra” derül fény, és az addigiakat át kell értékelni. Főleg korombelivel ismerkednék, ahol viszont már neki is megvannak a maga rigolyái, beidegződései.

Nem tudom, ez nálam mennyire személyiségzavar, és mennyire csak a korral jár. Volt olyan kapcsolatom, ami ezek miatt bukott, mondjuk én választottam úgy, hogy tudtam, hogy ő pörgősebb és nyitottabb lány, és onnan vettem észre, hogy lecsengőben van a dolog, hogy már egész kicsit sem volt rám tekintettel, inkább lábtörlőnek éreztem magam és mintha már csak arról szólt volna a kapcsolatunk, hogy engem próbára tegyen és kiborítson. Nem volt építő terápia, nem tanultam belőle semmit, maximum azt, hogy nem kell elviselnem az ilyet. Ilyenkor az lett a vége, hogy kevésnek éreztem magam, inkább nem szóltam neki. Emiatt egyre féltékenyebb lettem, még feszültebb voltam és nem tudtam, mit rontok el. Az is érzékenyen érint, ha valaki rám akarja erőltetni az akaratát. Nyilván mindenkinek saját magának kell kezelnie ezeket, csak nem tudom, hogy álljak neki?

 
12 komment
Címkék: vallomás pszicho

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr6916793648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szávin László 2021.12.27. 11:12:07

szerintem neked segítség kell ehhez, ne a nyilvánossághoz fordulj, hanem szakemberhez

szeme közé, laposan! 2021.12.27. 13:01:52

Pszichológus. Vagy pszichiáter, én nem tudom a különbséget. Lehet, hogy valami gyógyszert is felír majd, amivel kevésbé leszel fasz mások társaságában (ld. még: nők), talán használni fog, talán nem. Valamennyire meg tudom érteni a helyzeted, bár nekem semmi bajom az emberekkel és az emberek között, de el tudom képzelni azt a körülményt, amiből ezek a belső feszültségek jönnek, leírtad te is: családi eredetű. Újraéled a szüleid életét, anélkül, hogy ez benned tudatosulna. Azzal nincs semmi baj, ha határozott elképzelésed van az időd eltöltéséről, pl. amikor lemondasz találkozókat, a kérdés az, miért teszed? Ezt (is) meg kellene találnod és gyógyítanod, mert addig, főleg magától, javulni nem fog. A korral meg pláne nem, 34 évesen minden apró változásért többszörös munkát kell befektetned - esetleg ha kompletten új alapokra helyeznéd az életed, akkor hamarabb lehetne változás, de az meg ugye kényszernek tűnhetne és talán beleőrülnél. Szóval, ja, kezdd az új évet egy pszich felkeresésével, meg beszélgess el magaddal, hogy kivel mi a bajod, és számolj le velük (a bajokkal, ne az emberekkel!!!).

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.27. 13:24:43

@szeme közé, laposan!: a különbség az, hogy az egyik egy orvos, a másik meg egy bölcsész. A pszichológus elbeszélget veled, az orvos gyógyszert is tud felírni. Az egyik szakmáját protokollok alapján számon lehet kérni, a másik meg elméletekből áll.

Örömhernyó 2021.12.27. 13:30:36

Nem a korral jár, idősebb vagyok a posztolónál és bennem is van egy ilyen vonal. Ez korán kialakul az embernél, nem 30+ évesen lesz ilyen, legfeljebb akkor tudatosul benne.
Nálam szintén szülői hatás, saját érdekemben emberekkel szembeni bizalmatlanságra neveltek, ami egyrészt fontos, hasznos az életben, de ugyanakkor pákapcsolatok kialakítását megnehezíti. Én legalább a már alakuló kapcsolataimban is tudtam ölelni, összebújni, ha láttam, hogy ezzel nem válok nevetségessé.
Ugyanakkor gyakran nem álltam ki magamért, nem fektettem le a feltételeket, nem kezdeményeztem kommunikációt, mert szégyelltem, hogy egyáltalán vannak érzéseim, így hagytam inkább, hogy mások döntsenek a kapcsolataimban. Ez aztán bántott. Ez is az önmagadért kiállás egy formája, hogy el tudd mondani másoknak, hogy te mit akarsz.

szamaritánus 2021.12.27. 14:51:12

@Puerto Prince: te meg egy kibaszott gyogyszerlibsta fasz vagy.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.27. 15:04:14

@szamaritánus: jó tudni, bár nem értem a szót. Elmagyarázod?

antisocialnetwork 2021.12.27. 15:45:35

Piócás ember kell neked. Talán az segit. Bár kamu a poszt.

VOGAben 2021.12.27. 19:32:47

Miért kell ilyenné nevelni egy gyereket??? Rémálom.

Mérges 1234 2021.12.27. 23:39:10

Egy jó szopás kell neked... :D

Adi21 2021.12.28. 02:16:42

Az nem merult fel, hogy ez lehet autizmus spektrumzavar, asperger vagy valami hasonlo? Erdemes lenne ennek utanaolvasni es tesztet kitolteni.

intim stefi 2021.12.28. 06:51:37

olyan ritkán kerülnek elém cs@p bejegyzések, de akkor mindig pont olyanok, amikhez személyes élmény is fűz. szerintem is menj el szakemberhez, mert amiket írsz, annak alapján veled kapcsolatban lenni nagyon nagyon fájdalmas és kártékony lehet a másiknak, és azt írod, hogy van benned empátia, plusz a problémádat problémaként azonosítod, szóval te is érzed, hogy nincs minden jól. nincs kedved találkozni? direkt háttal alszol? nem tudod megölelni és megsimogatni? de akkor minek kell neked egy barátnő? - én ezeket a kérdéseket tenném fel magamnak a helyedben, illetve az utolsó bekezdést végiggondolnám abból a szempontból, hogy "aki mondja másra, az mondja magára"
szuper, hogy próbálod megoldani, ne maradj ebben, mert ha a mostani állapotodban folytatod a kapcsolataidat, az félő, hogy téged is és a partnereidet is lejjebb fogja csak húzni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.12.28. 12:56:19

@intim stefi:

"nincs minden jól. nincs kedved találkozni? direkt háttal alszol? nem tudod megölelni és megsimogatni? de akkor minek kell neked egy barátnő?"

A levélíró vsz. látens homokos. Vagy kamu a levél.
süti beállítások módosítása