Nem akarok a szüleihez költözni

2021. december 28. 07:57 - csajokespasik

Ha a spórolós pasi abban látja az összeköltözés megoldását, hogy cuccolj be a szüleihez, lehet, hogy más problémák is fognak még jelentkezni a kapcsolat folyamán.

 

Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők történeteivel. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

 

Sziasztok! Hogy a lényeggel kezdjem, fordulópont előtt áll egy másfél éves kapcsolatom a barátommal. Összeköltözést akartunk, de ő ezt úgy képzeli, hogy én hozzájuk: a szüleihez meg hozzá, amit nem szívesen tennék. Az okokat már korábban sokan leírták itt. Erre azzal jön, hogy ezzel a visszautasítással megsértem a szüleit is, és szégyenben hagyom őt. Mondtam, hogy nem erről van szó, imádom a szüleit, de az együttélés, meg a havi pár látogatás és pár órát ott töltés tök más. Semmi bajom velük. Azt mondja, hogy csak ő foglalkozik ezzel és nekem semmi se jó.

Összeköltözni igen, de nem bármilyen áron és bárhogy. Ketten fenn tudnánk tartani egy szerény albérletet, de az neki nem jó, mert nagy belmagassághoz szokott és nagy terekhez : ) - ő mondta. És ha van ház, akkor az albérlet pénzkidobás. (Bár vannak néha különös megszólalásai, a legutóbb, hogy kérdeztem, szép vagyok-e, és azt mondta, neki szép. Valahogy ez is olyan fura. )

Ha programot tervezek, akkor az „oldd meg mással” is sokat játszik, bár főleg azóta, hogy megmondtam, nem költözöm hozzá. Az ismerkedős időszaknak megfelelően az elején nem volt ilyen, ha meséltem valamit, kiderült, hogy ő is ugyanannyira imádja. Tőlem idegen az a szerep, hogy valaki szülei előtt kell megjátszanom magam egy kapcsolatért. Legutoljára talán gimis koromban volt ilyen, hogy a szülők előtt úgy kell viselkedni, hogy elnyerjem a szimpátiát. Régebben nem függött a szülei véleményétől ennyit, csak mostanában.

 
114 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr1916794610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jegeskaveee. 2021.12.28. 09:35:35

Ha nem akarsz a szüleihez költözni, ne költözz, tényleg nem szerencsés.
De akkor ne pazarold a te idődet, és ne rabold az ő idejét, köszönjetek el egymástól.
A szép vagyok? kérdésre meg mégis, milyen választ vártál?:)))

God Harald 2021.12.28. 09:48:52

A hiúság jelentése:

Emberi tulajdonság, amely az öntelt emberre jellemző, aki túlzottan kényes saját magával és a külsejével kapcsolatban. Vonzónak és különlegesnek tartja magát, különösen a kinézetét és elvárja, hogy mások is elismerjék, dicsérjék; valamint az ebből fakadó magatartás.

Szép vagy szép vagy szebb a napnál, de azért Hófehérke szebb te nálad!

Almandin 2021.12.28. 14:29:23

A férfi nem tudott leválni a szülőkről. Ha meg tudnának élni anélkül is, hogy a szülőknél lakjanak, akkor ez lehet a háttérben. Elég furcsa az az érvelés, miszerint szégyenben marad, ha nem költöznek oda. Ez arra utal, hogy a szülők még érzelmileg is zsarolják. Én semmiképpen nem költöznék a szülőkhöz, amúgy se, de ilyen háttérrel semmiképpen. Sőt, maga a kapcsolat is veszélyben forog hosszú távon, mert a férfit a szülei irányítják, mindig a kapcsolat hátterében lesznek, még akkor is, ha nem költöznek velük össze.

Örömhernyó 2021.12.28. 16:53:39

Nárcisztikus, pszichopátias személyiségjegyekkel rendelkező nő a posztoló. Manipulatív éllel megkérdezi a férfit, hogy szép-e. Tinédzsereknél már kialakul egy valamennyire reális önkép és nem kérdezgetnek másokat. Ilyen kérdésekkel sarokba szorítva érzi magát a férfi, erre valami frappánsat válaszol. A posztoló barátja pont jót mondott. Neki szép. Magyarul neki tetszik, mert szereti. Más szemével nem láthatja...
Az ilyen kérdésekkel manipulálni akarja a pasiját, de a pasi nagyon jól tette, hogy egy frappáns válasszal jött, ami rövidzárlatott okozott a csaj fejében és most ezen forog.

A nő ebben a kapcsolatban bántamazó, lelkileg terrorizálja a férfit, aki kezdi őt kiismerni.

Egy igénytelen lyukat tudnának bérelni ketten együtt. Az aztán nagy perspektíva. A férfi hozzá van szokva a normális élettérhez. Most a csaj kedvéért tömje valami idegen zsebét bétleti díjjal, hogy egy a jelenleginél jelentősen rosszabb ingatlanban lakhasson?
Osztott-szorzott a férfi és ez neki anyagilag nem jó megoldás. A posztoló meg próbálja erre rávenni, holott valószínűleg neki is elege lenne egy nyomorúságos albérletből rövid időn belül. Azt hiszi, hogy abból nem lenne konfliktus, ha minden pénzüket egy kis lyuk bérlésére költenék? Ott aztán nagy lenne a boldogság? Ilyen nővel? Nem hiszem!

"Tőlem idegen az a szerep, hogy valaki szülei előtt kell megjátszanom magam egy kapcsolatért." - Cicavirág! Úgy gondolod, hogy valódi önmagadért nem szeretnének? Meg KELL játszanod magad? Eddig tehát sunyi módon nem adtad elő magadról a valóságot? Szerepet játszottál havonta pár órára, amíg meglátogattátok a párod szüleit? Félsz, hogy most majd kiismernek, megtudják milyen is vagy valójában? Lelepleződik a személyiséged sötét oldala?

Ha a szülőknek nincs ellene kifogása, szeretettel várják, hogy odaköltözzön, akkor ők nyitottak, kedvesek, nem utálják, sőt! Tehát a posztoló fejében van a hiba.
A pasija jobban járna, ha megszabadulna tőle.

Nem azt mondom, hogy minden szülő normális és odaköltöznék bárkihez, de ebben a konkrét esetben nem látom, hogy másban hiba lenne, csak a posztoló nem normális.

@Almandin: A posztoló egy lelki bántalmazó nő. Most retteg, hogy a szülők kiismerik, mert nem csak havonta pár órára kell megjátszania magát.
Semmit se tud felhozni a párja szülei ellen. Csak neki külön lakás kell, amibe szálljon be a pasija. Akinek amúgy van hol lakni.

Megjegyzem nálam is ritka volt, hogy a partnereim szüleivel jól kijöttem volna. Sose voltam egy bájcsevegő, néha egyszerűen nem volt téma, ők egy néma kukának tartottak, én meg zsíroshátú, szószátyár parasztnak őket. De! Ha olyan szülőkkel futottam össze, akikkel jól kijöttem, akkor ott fel se merült volna, hogy ne költözzek oda, ha szívesen látnak.
A jelenlegi párom szüleinél is laktunk, semmi gond, nem kell attól egymás életét élni.
A posztoló eddig megjátszotta magát a párja szülei előtt, most fosik, hogy kiismerik, ha nem havonta pár órát kell hordania az álarcát.

szeme közé, laposan! 2021.12.28. 17:33:35

"az elején nem volt ilyen, ha meséltem valamit, kiderült, hogy ő is ugyanannyira imádja" Nem mondod! Ezt a rohadékot... Tipikus férfi. Biztosan ezzel hódított meg, most meg kiderül, az anyjához akar költöztetni. Mi jöhet még?

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.28. 18:26:12

Hát ez egy ritka gyenge sztori volt. Hogy milyen a toszás, nem is kérdezem.

Almandin 2021.12.28. 19:02:57

@Örömhernyó: Olyan dolgokat magyarázol bele, amik nincsenek ott. Vagy túlértékeled. Elárulom, hogy annyitól, hogy valaki megkérdezi, hogy szép-e, még nem lesz PATOLOGIKUSAN nárcisztikus (nem véletlen a kiemelés).
Másrészt megértem, hogy valaki felnőttként önálló életet szeretne. Sehol se ír olyat, hogy egy igénytelen lakásba kellene menniük. Egy garzonlakás általában megfelelő egy fiatal párnak, ha nincs gyerekük. Sok ember van, aki inkább feladja a független felnőtt életét a kényelemért cserébe. Kényelmes, nem kell küzdeni, anyuci még az ebédet is eléteszi és mosogat, takarít utána, mos rá, cserébe viszont mindenbe beleszól. Ez nem egy felnőtt férfi gondolkodásmódja. Akik ebben a történetben gyanúsak nekem patologikus nárcizmusra, azok a férfi szülei. Különösen az a gyanús, hogy azt mondja a férfi, hogy szégyenbe kerülne, ha nem költözne hozzájuk (elég különös felfogás, szerintem a szülők már elég régen dolgoztak azon, hogy bűntudata legyen, ha külön mer költözni).
Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a nő úgymond megjátszotta magát a szülőkkel való találkozáskor. Viszont valószínűleg nem akar felnőtt nőként egy alárendelt pozícióba kerülni a pasi szüleinél lakva. Sok vita lehet az anyóssal pl. a háztartásvezetés terén. Lakva ismerni meg a másikat, ez a szülőkre is igaz.
Az a véleményem, hacsak nem valami anyagi vagy egészségügyi kényszer áll fenn, jobb külön élni a szülőktől. Nagyon ritka az a szülő, aki együttélés esetén tiszteli a határokat és nem akarja lenyomni gyereksorba a fiatalokat. Én ezt nem vállalnám.

Almandin 2021.12.28. 19:25:09

Ráadásul itt a kapcsolat elején, aki megjátszotta magát, az a férfi. Nagyon árulkodó az a mondat, hogy mindent kedvelt, amit a nő. Ilyen nincs. Ez egyébként a kodependens emberekre jellemző viselkedés. Nem merik magukat őszintén vállalni, még az ízlésüket se, mert attól félnek, hogy elveszítik a másikat. Erről amúgy nem tehet. A szülei valószínűleg minden egyéni megnyilvánulásáért büntették, ezért kialakított egy álszemélyiséget. Párkapcsolatban igyekszik olyanná válni, mint a párja. A valódi személyisége rejtve marad, de valószínűleg nincs is egyénisége. A szülei valószínűleg már a kapcsolat előtt bekondicionálták arra, hogy majd a párjával oda költözzenek, mert nem akarják a gyerek feletti kontrollt soha elengedni. Olyan a fiuk, mint egy házikedvenc kutya vagy macska. Lefizették egy jó életszínvonallal, hogy ne akarjon önálló lenni, mert az olyan "nehéz". A férfi kezd is elhidegülni a nőtől, lehet, hogy a szülei erre befolyásolják. Addig zrikálják, amíg olyan nőt nem választ, aki hajlandó odamenni lakni és alárendelődni anyóspajtás irányításának.
Én így látom, lehet másképp is gondolni, de én itt egy nagyra nőtt álférfit látok.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.28. 19:39:28

@Almandin: mondjuk ha az az alternatíva, hogy ketten egy szerény albit engedhetnek meg maguknak, az milyen? Bár én akkor is külön éltem a szüleimtől, amikor éppencsak tellett rá, de nekem kell a szabadság akkor is, ha semmire sem használom

Peni a Valdes · https://eletmegamimegvan.blog.hu/ 2021.12.28. 19:58:52

@Puerto Prince: akkor azt tudják megengedni. Ez a felnőtt élet velejárója.

MsIreneAdler 2021.12.28. 20:00:22

Ez egy fordulópont a kapcsolatotokban, jól érzed. Nagyon úgy fest, hogy, ha nem költözöl oda a szüleihez, ő véget fog vetni a románcnak. Alapból szerintem senki nem szeretne a szüleivel, pláne a párja szüleivel élni, ezt inkább szükség hozza. Ha csíped a srác szüleit, és megfelelőek a körülmények (amik pl nálam a külön konyha, fürdő és bejárat ) gondolkodj el a dolgon. Ha pedig semmiképpen sem bejövős az egész helyzet, akkor váljatok el szépen még most.

@Örömhernyó: azért ez picit erős, amit írsz, sok és túlságosan messzemenő következtetéseket vontál le a (kamu) posztból (ismét). Rengeteg pici részlet hiányzik a sztoriból. Honnan tudod, hogy egy garzonlakás nem lenne különb otthon nekik, mint mondjuk a pasi egykori gyerekszobája, ahol lehet még egy jóízűt kefélni sem tudnak, mert mondjuk benyit a kedves mama? Honnan tudjuk, hogy a szülők nem zsírparasztok-e?
Meg még egy dolog: te férfiként nem szembesültél a fiús anyukákkal. A legtündéribb anyósból is előtör a vérnyúl, ha azt látja, hogy egyetlen pici fia (szerinte) valamiben hiányt szenved. Vagy csak pl nem jól szeletelted fel neki az almát uzsira... Szerintem, az, hogy ilyen klassz anyósod/apósod van, akikkel az együttélés sem okozott gondot, egy ritka és különleges dolog, ne hidd, hogy mindenhol így van.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.28. 21:55:11

@Peni a Valdes: Nem nekem kell mondani.

De azért látom sok emberen, hogy a kényelem ötszázszor fontosabb számukra, mint a szabadság, és nincsenek kevesen az említettek

Örömhernyó 2021.12.29. 02:18:14

@Almandin: Te belemagyarázol olyan dolgokat, amik nincsenek. A posztoló béreljen magának egy lakást, ha neki annyira menekülnie kell a saját otthonából, mert nem bírja a saját szüleit.
Vannak (nem sokan), akik a saját szüleikkel normális kapcsolatot ápolnak és annak ellenére, hogy helyrajzi számon élnek, nem uralkodnak egymáson, nem mosatják a ruháikat a szülőkkel stb. Lehet teljesen önálló életet élni úgy, hogy egy fedél alatt laknak emberek.
Belemagyaráznád, hogy a szülő mindenbe beleszól... Erről a posztoló szerint sincs szó.

Egyszerűen a posztoló saját lakást akar, a pasijával akarja ennek a felét kifizettetni. A férfinak jó a kapcsolata a szüleivel, kijönnek, nem kell elköltöznie, éli a saját életét annak ellenére, hogy nem egy pici albérletben tengődik.

Ha a munkahely miatt nincs szükség költözésre, akkor hülyeség bérelni.

Örömhernyó 2021.12.29. 02:31:34

@MsIreneAdler: Tisztában vagyok vele, hogy vannak szar szülők, akik elől menekül a gyerek albérletbe (posztoló), meg a gyerekükön uralkodó szülők, ilyet én is ismertem, sajnos, hozzájuk én se költöznék. Volt ilyen családból származó barátnőm, egy nyáron náluk töltöttem 1 hónapot szakmai gyakorlat alatt. Akkor lett elegem. Nem szóltak bele semmibe, de a lányuk teljesen máshogy viselkedett a jelenlétükben, közös téma se volt, elegem lett. Sokféle csajom volt, sokféle háttérrel. De! Egyetlen egyszer se volt olyan, hogy a szülők túlgondoskodtak bárkiről, beleszóltak volna a dolgokba. Ha probléma volt, akkor az volt a probléma, hogy a szülők maguk nem voltak jó emberek. Kellemtlen személyiségek voltak önmagukban. Tehát nem a gyerekükkel való kapcsolat volt a gond, hanem az, hogy mint embert nem tudtam őket tisztelni. Ha egy munkahelyen találkozunk, akkor is utáltam volna őket. Akikkel kijöttem, azok olyan emberek voltak, akikkel akkor is jó lett volna a viszonyom, ha nem a lányukkal járok, hanem máshogy találkozunk az életben.

Ritka a normális ember. Ez az igazság. De a posztoló semmit nem írt arról, hogy nem jönne ki a párja szüleivel. Sőt!

Ezt írja: "imádom a szüleit"
Tehát nem a szülőkben a hiba ebben az esetben. A kisasszony manipulatív.

Kovács Tibor111 2021.12.29. 06:54:46

Szüleivel lakó mamahoteles pasi erősen lúzergyanús, de ezt még lehet magyarázni azzal, hogy minek költözne külön ha még nincs stabil kapcsolata.
Azt viszont már nem, hogy téged is a mamahotelbe akar vinni, hogy az ősei dirigáljanak. Lépj tovább, rövid az élet balf.okra pazarolni.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.29. 07:37:10

@Örömhernyó: ez a mentalitás szerintem Magyarországon max huszonévesek közt megy el, akármilyen is a viszony. Pl nagy presztízsű, de kezdetben alulfizetett szakmák esetén (rezidens, bojtár vagy phd) ezt el tudom képzelni. Nade ha valaki villanyszerelő vagy közgazdász, ergo munkába állás után már tud érdemben keresni, minek maradjon otthon?

Aztán vannak más országok más szokásokkal, pl Spanyolország vagy Görögország, ahol a többgenerációs együttélés alap.

De azt nem hiszem, hogy egy olyan viszonyban, ahol az egyik fél adja a pénzt a másik megélhetésére, ott majd egyáltalán nem szól bele az életébe annak, akit eltart. Olyat már láttam, hogy az eltartott ember véletlenül pont ugyanazt gondolja kb mindenben a világról, mint az eltartója. De a posztoló csaj ezt érzi, hogy tegyük fel ő más illatú öblítőt szeretne a mama kedvencével szemben. Vagy egy pontyot hozna a kádba dec 23án, amiért aznap nincs pancsolás. Vajon lenne joga hozzá? Mellé állna a pasija? Egyáltalán arrébb tolhat egy szekrényt is?

Mivel ugye nem, ezért érdemes költözni.

élhetetlen 2021.12.29. 10:18:24

@Puerto Prince: Na, ez már hülyeség, amit írsz. „Nade ha valaki villanyszerelő vagy közgazdász, ergo munkába állás után már tud érdemben keresni, minek maradjon otthon?” . Na, például azért, hogy az albérletre kifizetett összegből gyűjtsenek egy lakás beugróra. Ismerős család, egy fiú, egy lány. A szülők vettek egy 40 nm-s lakást, azzal a felütéssel, hogy amelyik gyereknek előbb kell, az majd kivásárolja a másikat. A srác két évig lakott a barátnőjével a szüleinél. Nem volt gond, de úgy gondolták, függetlenednek. Albérlet, egy évig, és két költözés után kivásárolta a húgát. Az albérlet drága, és nem jelent függetlenséget.
„a posztoló csaj ezt érzi, hogy tegyük fel ő más illatú öblítőt szeretne a mama kedvencével szemben”. Ha a saját cuccaikat mossa, és nem a leendő anyósával mosat, akkor olyan öblítőt használ, amilyet akar. Az a nő, aki pontyot rak a kádba, és ezzel megakadályozza, hogy másik 3-4 ember fürödhessen, az menjen a pics@ba, vagy a piacra, és vegyen konyhakész halat. Hülye lenne a pasija, ha melléállna. Szekrény arrébb tolás? Ha albérletben teszed, és a szekrényláb felkarcolja a parkettát, akkor, ha régi, igazi fa, megúszod 100 ezerből a csiszolást, lakkozást, egyébként cseréltethetik veled.

Örömhernyó 2021.12.29. 10:28:41

@Puerto Prince: "ahol az egyik fél adja a pénzt a másik megélhetésére"

Nem ad itt senki senkinek semmit.

A csaj költözhet albérletbe, ha neki otthon szar. A faszi meg majd ha neki munka stb. miatt kell.
Itt azon van a hangsúly, hogy a pasi megspórolná a bérleti díjat, nem más zsebébe tenné azt a pénzt, így esetleg egyszer lesz saját ingatlana is. A faszi hangya, a csaj meg tücsök módra élne.
Ha ketten összedobják a pénzt, akkor telne egy szerény albérletre. Ez azt mutatja, hogy nekik inkább saját ingatlanra kellene spórolni. Mert lakbér mellett erre nem lesz mód félretenni. De ezzel a csajjal inkább ne kezdjen ilyenbe a srác...

Ma ha a helyi átlagfizetést félretenné az ember havonta Magyarországon, akkor 12+ évig kellene spórolnia minden városban a legegyszerűbb panellakásért is. És a többség nyilván nem keres átlagfizetést, meg havonta lennének kiadásai is, ne fényevők.

Ha szabadságra vágyik, akkor béreljen egyedül a csaj. De a csaj is leírja, hogy összeköltözésben benne lenne, de nem mindenáron akar összeköltözni. Tehát maradhatnak dugópajtások, az az igazi nagy szabadság.
Mellesleg annyi kifogást felsorolt a pasija ellen, hogy abból nem úgy tűnik, hogy szeretné, inkább indokot keres a szakításra és gyűjti a muníciót, hogy áldozatként léphessen ki a kapcsolatból.
Miért is bérelne lakást egy pasival, akivel szemben ennyi ellenérzése van?
Manipulatív, pszichopátiás személyiség.

élhetetlen 2021.12.29. 10:37:33

@Almandin: Miért kéne leválni a szülőkről? Ha felneveltek, már semmi közöd hozzájuk?
„Ha meg tudnának élni anélkül is, hogy a szülőknél lakjanak, akkor ez lehet a háttérben.” Te nem vennéd zokon, ebben a szituban, ha valaki azt mondaná, hogy nem tudja, nem akarja elviselni napi szinten a szüleidet, akik elfogadták őt? Itt szó nincs a szülők által elkövetett érzelmi zsarolásról, csak befogadnák az új tagot.
Abban igazad van, hogy, ha tényleg ilyen a nő, akkor a kapcsolat veszélyben forog, akkor is, ha albiba mennek, akkor is, ha összeházasodnak.

#szájbergyerek# 2021.12.29. 10:56:43

Ősi dakota közmondás szerint: Két sárkány nem fér meg egy házban.

Ebből adódóan a hercegnő nem költözik oda. Neki saját territórium kell, ahol ő dirigálhat a királyfinak.

Hosszabb távon a királyfinak is az volna jó, ha elköltözne onnan. Jelenleg ezt úgy tudná megoldani, hogy máshol egy másik nő dirigáljon neki és ezért még fizetni is kell valamennyit.

Lehet itt mamahotelezni kérem, de ez nem tűnik jó üzletnek.

Dorottya Hrabovszky 2021.12.29. 11:09:36

Szeretettel üdvözlöm ezt a sok okos hozzá szóló férfit. Nő létemre el sem tudom képzelni, hogy felnőtt fejjel teljesen idegen emberekhez költözzek, éjszaka azzal a tudattal bújjak össze a párommal, hogy az ajtón minden hang kihallatszik, netán még hallgatóznak is. Ne tudjak kimenni a fürdő szobába vagy a wcre, ha nem vagyok felöltözve, mit csinálok akkor, ha az foglalt? Kíváncsi lennék, a posztolók közül hányan élnek párjukkal a szülőkkel együtt? Én igazán szerettem és becsültem az első anyósomat és apósomat, még akkor is együtt ünnepeltük a névnapokat, karácsonyt, amikor nekem már másik férjem, gyerekem volt - de soha nem kívántam volna összeköltözni sem velük, sem a saját szüleimmel.

Bankvezér_ 2021.12.29. 12:26:53

@Örömhernyó: Erre a levélíró csajra elemzel egy gonoszat? Ez nem a posztolóról szól, hanem te magadról! Te saját magadat elemzed és belevetíted a csaj képébe.
Terápiába kellene menned.
@Dorottya Hrabovszky: Teljesen igazad van. Ez alap, hogy nem költözünk se szülővel, se após-anyóssal össze. Ez infantilizmus.

Lorrh 2021.12.29. 12:28:31

@élhetetlen: "Miért kéne leválni a szülőkről?"
Nem kell.
Lehet egy életen át is mama pici fiacskája és infantilis életképtelen nagycsecsemő. Sima evolúciós zsákutca.

Lorrh 2021.12.29. 12:29:33

@Puerto Prince: "Spanyolország vagy Görögország, ahol a többgenerációs együttélés alap."
Nem alap, hanem kényszer.
Óriási különbség!

Bambano 2021.12.29. 13:10:36

@élhetetlen: "Miért kéne leválni a szülőkről?"? micsoda veretes hülyeség ez a kérdés. a helyes kérdés: miért ne kellene leválni a szülőktől?

egy normális embernek a szabadság minden pénzt megér. egy albérlet díja igen kis összeg azért, hogy megszabaduljon a felügyelettől.

élhetetlen 2021.12.29. 13:17:57

@Lorrh: Ugyan. Attól leszel nagyfiú, hogy eltávolodsz a családodtól? Írtam egy családról, ahol a fiú, a „mama pici fiacskája és infantilis életképtelen nagycsecsemő”, mellesleg az OTP egyik ágazatának az igazgatója, három gyerek apja, de minden névnapot, szülinapot, ünnepet együtt töltenek, nem csak a szüleivel, hanem a felesége családjával is, sőt a húga férjének a családjával is. A minimális létszám a 17 fő, néha több, és jól érzik magukat. Rémes, ugye? És nem laknak együtt, de a srác egy metró megállóra lakik a szüleitől, a lány meg az utca másik oldalán vett új lakást, mert jó, ha közel vannak egymáshoz. Hetente többször hozzák, viszik az unokákat is, tehát napi a kapcsolat.

élhetetlen 2021.12.29. 13:36:49

@Dorottya Hrabovszky: Hát igen, az komoly gond, ha orgazmus közben sikítasz, az kihallatszik, de azt feltételezni, hogy a szülők hallgatóznak, az beteges. „Ne tudjak kimenni a fürdő szobába vagy a wcre, ha nem vagyok felöltözve, mit csinálok akkor, ha az foglalt?” Ismered a köntös fogalmát? Magadra kapod, és úgy mész ki. Egyébként te hoztad össze a dupla komfortos lakást, vagy a férjed? Ja, nem igazán érdekel, de nem tudom elképzelni, hogy amíg ez össze nem jött, hol éltetek.

élhetetlen 2021.12.29. 13:44:33

@Bambano: Nekem az a véleményem, hogy akinek a család csak felügyeletet jelent, az menjen pszichológushoz. Lehettek rossz élményei, nem vitatom, de akkor is analizálni kéne, hogy ne adja tovább, ami rosszat kapott.

Lorrh 2021.12.29. 13:50:13

@élhetetlen: igen ez normalis csalad. Nem veszed eszre a döbbenetes kulonbseget aközött hogy együtt laknak vagy külön? Én az együttlakast tartom betegnek.

Almandin 2021.12.29. 15:03:18

@élhetetlen: A szülőkről való egészséges leválás nem egyenlő a kapcsolatmegszakítással. Ne keverd össze a kettőt. Van egészséges középút is a két véglet között.

Örömhernyó 2021.12.29. 15:10:19

@Bambano: Minden pénzt megér, hogy ne a szüleivel lakjon? Ez erős, bele se gondoltál mit írsz.
Mi van, ha jól kijön a szüleivel? Mi van, ha a posztoló csaj, aki már most annyit kritizálja, hogy az nem tűnik szerelemnek, otthagyja 3 hónap után egy másik pasiért?
Egy ilyen labilis nővel nemhogy házasodni, de összeköltözni se szabad.

@Lorrh: Szó se volt arról, hogy a srácnak a szülei kinyalnák a seggét. Van olyan, hogy az ember éli az életét, de egy lakcímen van a szüleivel.
Szinte az összes egyetemi és röviddel a végzés utan megismert csajoknak volt saját lakása. Mert a szüleik vettek nekik, de a ruhát hazahordták mosatni anyucival, meg egy hétre felpakoltak kaját otthon, anyuci főztjén éltek.
Ellenben fiú ismerőseim, akik otthon laktak, dolgoztak, élték az életüket, magukra mostak, mosógéppel nem nagy művészet, amúgy ha két ember ruháit berakja valaki, az se valaki kiszolgálása, a gép mos... A főzés képességeik szerint történt, de állítom több otthon lakó fiú ismerős főzött egyszerű kajákat magára, mint lány.
Volt olyan csajom, akinél csak Abonett volt a konyhaszekrényben, de saját lakása volt (szülők pénzén).

@#szájbergyerek#: A srác már mindent megkapott a csajtól, amit egy nő adhat. Muff, orrba-szájba töltés. És ezután akarja megzsarolnia srácot, hogy költözzön vele össze. A srác valószínűleg 8-10 év múlva (szülői segítséggel esetleg, horribile dictu), saját lakással fog rendelkezni, mert nem egy idegennek fizetett havonta nyolcvanezret (kb. egy szerény lakásbérlet fele).
A pina elszáll, megszákolt halat már nem kell etetni.

@Murometz köztársasági elnök: Nem köktözünk össze szülővel? Az életének első 18-24 évét (állami gondozott kivételével) mindenki a szüleivel tölti. Aztán ha a szülő idős, esetleg megint összeköltöznek. Nem állítom, hogy erre mindenki alkalmas, de ha normálisak a szülők és a gyerek, akkor miért ne?

@élhetetlen: A posztoló saját szavai szerint imádja a párja szüleit. Nem elfogadja őket, nem elviseli, nem szereti, hanem imádja őket. És így se tudna odaköltözni.

Megjegyzem nekem sok rossz tapasztalatom van csajok szüleivel, egyszerűen nem tudtunk egymással mit kezdeni. De! ha olyan szülőkkel találkozom, akik szimpatikusak, akkor az egy áldás.
Fiatalok minden fenntartás nélkül összeköltöznek idegenekkel, közösen bérelnek lakást, kollégiumban együtt élnek évekig. Ennél miért lenne rosszabb, ha egy imádott após/anyós párossal osztoznának egy házon?

Ritka az olyan magas jövedelem, amiből a bérleti díjon felül telne még megtakarításra is, hogy pár év múlva a saját lakásában lakhasson az ember.

Örömhernyó 2021.12.29. 15:24:31

@Lorrh: A posztoló saját bevallása szerint is megjátssza magát a szülők előtt, hogy elfogadják. Úgy kell viselkedni, hogy elnyerje a szimpátiájukat. Retteg, hogy kiderül, hogy eddig csak álarcot hordott és lelepleződik a valódi személyisége.

A posztoló pasija jobban járna egy szakítással, ezzel a nővel nem lehet előrejutni, egy szar albérletre akarja elcseszni a valószínűleg nem kiemelkedően magas fizetését. A csaj mit tud nyújtani? A posztban kizárólag azt ecsetelte, hogy mit gyűlöl a pasijában és hogy irtózik a srác szüleitől, akik előtt megjátssza magát. A csajra ellőtt a srác pár patront már, ennyi volt benne, lehet újabb partner után nézni. A srác úgy tűnik nem manipulálható, nem fordítható a szülei ellen. Keressen egy irányíthatóbb gazdatestet a kishölgy, aki a napi betevő muffért cserébe hagyja, hogy a farkánálnfogva vezessék.

élhetetlen 2021.12.29. 15:37:15

@Lorrh: Nem ismételtem meg mindent, és, amit írtam, hogy két évig laktak a fiú szüleinél, az lehet, hogy több volt, zökkenő mentes volt, utána jött ez az egy év albérlettel vacakolás, aztán a húga kivásárlása. És, mivel napi kapcsolatban vannak, a nagyszülők beosztva, hogy kinél, melyik nap bébiszittelnek, a nagyobbak már ott is alszanak, a hétvégéket együtt töltik vidéken, ha lenne még pár szoba, akár a szülők is ott lakhatnának. Nem, nem veszem észre a döbbenetes különbséget, csak a három lakás közötti futkosás maradna ki. Tudod, mikor a gyerekeket hazaviszik este, de ott maradt az óvodai kulacs, a metró nem jár, a pótlóval akár egy óra lehet a forduló a nagyinak.
Egyébként nem tudom elfogadni, hogy, ha egy család felnevel egy olyan férfit, aki nekem megfelel, azokat bármilyen szinten elutasítsam, akár addig a szintig, hogy válassz köztem, és a szüleid között. Gusztustalan.

eßemfaßom meg áll 2021.12.29. 15:48:42

@Puerto Prince: Nade ha valaki villanyszerelő vagy közgazdász, ergo munkába állás után már tud érdemben keresni, minek maradjon otthon?"

Ha viszont jól érzi magát a családjával minek költözzön el amíg erre nincs nyomós indoka? Az nem nyomós indok, hogy egyes kommentelők szerint akkor életképtelen mamapicifiacskája

eßemfaßom meg áll 2021.12.29. 15:53:13

A kommentekből annyi látszik, hogy ki az akinek szar családja van és ki az akinek normális.

élhetetlen 2021.12.29. 15:53:20

@Almandin: Nem keverem össze, Mi az egészséges leválás? Háromhavonta elmegyünk a nagyiékhoz, és megmutatjuk az unokát? Az már egészségtelen, ha sokáig dolgozunk, egy valamelyik nagyi megy az oviba az unokáért, és ott van vele, míg hazaérünk? (Azaz a hétköznapjaink része).

Peni a Valdes · https://eletmegamimegvan.blog.hu/ 2021.12.29. 16:33:52

@eßemfaßom meg áll: nos nekem nem volt kötelező elköltözni.... mégis megtettem. Számomra ez ugyanis a felnőtt élet velejárója. Ezzel együtt bármikor haza költözhetnêk ha valami gáz lenne.

eßemfaßom meg áll 2021.12.29. 18:07:52

@Peni a Valdes: Látod az egy nyomós indok, hogy TE így akartad.

God Harald 2021.12.29. 18:25:03

Aki 25 + felnőtt emberként a szüleinél lakik, azzal vannak bajok. Ha elvárja egy másik felnőtt embertől, hogy az az ő szüleinél lakjon, az kifejezetten beteg dolog!

Lorrh 2021.12.29. 19:45:25

@élhetetlen:
@Örömhernyó:
Szerintem nem tujuk tudni meggyőzni egymást, mert az egy kulturális és evolúciós szabály is, hogy egy férfi amikor saját családot alapít, akkor elköltözik a szüleitől. Ezt már Jézus is kinyilatkoztatta és ez az emberi faj alapvetése.
Érvelési hibátok az anekdotikus érvelés, hogy a ti ismerőseiteknél ez mennyire jól működik. Annál az egynél. A többi milliárd ember esetén meg nem járható út.
És igen, amikor megöregednek akkor oda lehet venni őket, gondozni, meg egymáshoz közel is lehet lakni. De az a férfi aki a menyasszonyát, feleségét a szülei házába viszi, az egy satnya béta, akivel igazából majd nem akar szaporodni a nő. Mert nem érdemli meg. Még egy saját otthont se tudott teremteni. Az nem is férfi. Életképtelen. Evolúciós zsákutca.

Lorrh 2021.12.29. 19:49:41

@eßemfaßom meg áll: Azért költözzön el, mert evolúciós szabály. Nincs pardon.
Szülők nyakán nem élünk. Akkor se ha a saját szannyaesedet te rakod be a gépbe. Az egész élet szervezése, feleősségvállalás, minden kimarad a mamahotelező fiataloknál.

Nem, ez nem függ attól hogy boldog vagy szar családjuk volt. Elköltözik, önálló életet alakít, felelősséget vállal a sorsáért. Ez a felnőtt viselkedés.
Ha neked ez furcsa akkor mi más világokban élünk és passz. Ettől még a te véleményed evolúciós csőd. Béta-omega lúzerség.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.29. 20:34:35

Micsoda indulatok egy ekkora baromságon. Úgy tűnik, a magyaroknak tényleg szélsőséges érzelmi kérdés a lakás.

Namost szvsz nem kötelező elköltözni otthonról, sokan sokfélék vagyunk. Bár sztem lakást venni sem kötelező, pláne akiknek amúgy is csak egy szerény albira fussa.

Hanem van két dolog, ami szerintem egyértelmű; egyrészt, egy párnak eljön az a pont, ahol vagy összeköltöznek, vagy nem, mert az együttélés során kijön az, hogy el bírják-e egymást viselni hosszú távon. Ez pedig úgy nem megy, hogy egy másik fennhatóság alatt áll a viszony, hiszen ott az van, hogy meg kell felelni másoknak, ami nem az ember valós arca (nem azért, mert manipulatív, hanem mert figyel másokra). Másrészt egy ember ha nem tud kifizetni egy albi felét, Magyarországon, ahol mindenki lakásokat vesz befektetés gyanánt, ezért az albi árak nem nőnek érdemben, az konkrétan mit tervez az életével, illetve mi a toszt csinál? Családomban sokan kasszáznak, villanyszerelők, titkárnők meg hasonlók, oszt 25 évesen egy sem lakott otthon, a nők sem.

A családdal való egészséges kapcsolattartás meg ismét csak egyénfüggő, nekem apai nagyszüleim a szomszéd faluban laktak, heti többször láttam őket, anyai nagyszüleim kb 200kmre, őket évente kb háromszor, de ettől nem szerettük őket kevésbé. Meg vannak személyiségek, mint pl én, aki nem igényli a rendszeres kapcsolattartást senkivel, meg olyanok mint a feleségem, aki hetente több órát beszél a szüleivel, unokatesóival, stb.

Lorrh 2021.12.29. 21:05:07

@Puerto Prince: "Ez pedig úgy nem megy, hogy egy másik fennhatóság alatt áll a viszony"
Ezt vitatja a három delikvens itt.
Szerintük lehet együttélni após-anyósnál és aki nem akar ilyet, az beteg lelkű ribanc.
És példákat hoznak milyen jó ha együttélnek, mert akkor a gyerek uzsonnazacsiját nem felejtik a nagyinál. Zseniális érvelés :-)

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.29. 21:45:53

@Lorrh: ja olvastam, de ez komolytalan, mivel ha valaki egy albi felét nem tudja kifizetni, az az anyjánál sem saját lakásra gyűjt. Ráadásul ha az elején nem világos, hogy nem akarnak a szülőkkel lakni, akkor később milyen alapon mondja azt bárki, hogy az az élet neki nem felel meg? Ez kb. olyan, mintha a kapcsolat első napján kapna egy pofont, aztán minden nap egy másikat. Öt év után nem fog felsikkantani, hogy Jóska! te engem bántalmazol!, hanem tűr tovább.

Nekem amúgy a csajok hozzáállása sem szimpi, hogy a férfivá válás, felnövés, stb. része az otthonról való elköltözés, hiszen ezer oka lehet valakinek, hogy a szüleivel lakjon, kezdve azzal, hogy sok dologban a szülők támogatása tovább kell. Van, aki alapból olyan hivatást választ, amiből egymaga nem tud megélni (pl tűzoltó vagy ápoló) ha füvet eszik sem. Tehát társbérlet vagy otthonlakás. De ha egy kapcsolatot komolyan gondol valaki, akkor azzal az illetővel kell együtt laknia, legalább egy évet vagy valami, akivel később egy életet akar lehúzni.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.29. 21:54:50

Különben ha valaki az én véleményemre kíváncsi (nem), akkor szerintem az embernek nem kell sem lakás, sem a szülei, sem nagyikák, sem unokatesók és nagybácsik, sem lakáshitel, sem mamahotel, sem fényes karrier, sem ikea katalógusból tallózott konyhabútor, nappali meg fürdőszoba.

Ami az embernek kell, az az, hogy önmagával harmonikus életet éljen, és ha ez egy függőágy két pálmafa között, akkor tök felesleges egy másfél szobás panelre kuporgatni. Ahogy megboldogult nagyanyám mondta nekem, ne álmodozz sárga tulipánról, ha a kertben kék ibolyák nyílnak!

Almandin 2021.12.29. 23:22:54

@Puerto Prince: Teljesen más helyzet, ha anyagi vagy egyéb kényszer miatt nem költözik el a felnőtt fiatal otthonról. Egyéb kényszer lehet pl. egy súlyos beteg, ápolásra szoruló szülő is. De valóban sokan nem keresnek annyit, hogy külön háztartást tudjanak megengedni maguknak. Ez tényleg gond lehet. Viszont ha van már annyi pénz, hogy a külön élés megoldható legyen, okosabb különköltözni. Talán még az képezhet kivételt, ha saját lakásra gyűjtenek és emiatt nem akarják azt a pénzt bérlésre elkölteni. Rendes szülőkkel néhány évig ez megoldható lehet.
Sok embernek azonban nagyon kontrolláló, nehéz természetű szülei vannak. Ebben az esetben még akkor is jobb elköltözni minél hamarabb, ha nem tudnak anyagilag tovább lépni. Ugyanis az idegeik rámennek majd a szülői terrorra, valamint a szakítás esélye is megnő. Olyan áron ez nagyon veszélyes. Sok szülő akár súlyosan bántalmazó, épp ma derült ki egy hírességről, milyen pokoli gyerekkora volt:
index.hu/sport/uszas/2021/12/29/szilagyi-liliana-szilagyi-zoltan-bantalmazas/
Súlyosan bántalmazó szülő mellől az a legjobb, ha minél hamarabb, akár még kiskorúként elmenekül az ember (rokonokhoz, de akár nevelőszülőkhöz is, valamint nem árt börtönbe juttatni az ilyen szülőt).

Örömhernyó 2021.12.29. 23:52:50

@Puerto Prince: "Úgy tűnik, a magyaroknak tényleg szélsőséges érzelmi kérdés a lakás."

Kelet-Ázsiában élek. Itt még fontosabb a saját lakás. Aki bérel, az rendben van, ha munkahelyhez közel kell laknia és máshogy nem megoldható. De amíg bérel, addig nem tud házasodni a férfi. Mert itt képzett, helyi szemmel szemrevaló nő nem áll vele szóba. It a saját ingatlan kötelező, ha az ember házasodni akar. Bérleménybe nem szül nő.
Ami még megy, az a fiú szüleihez költözés. A párom családjában van ilyen, a fiúnak saját cége van, külön emeleten élnek a feleségével, hatalmas segítség, hogy a fiú anyja egy emelet távolságra van, tehát nem kell day care-t, nanny-t fizetni, ami itt minimum 150forintnyi pénz havonta.
A párom öccse menő programozó, otthon lakik még, saját szoba, a szülőktől elkülönített emeleten, ahol mindhárom gyereknek saját szobája volt, ma már csak a fiú lakik otthon. Megengedhetné, hogy elköltözzön? Igen. De saját lakást akar és az itt a magas fizetés ellenére se olcsó. Jelentősen drágább, mint Magyarországon.
A magyar embernek egy nagy vagyontárgya van, az ingatlana. Aki bérel, annak mai árak mellett jó eséllyel sose lesz sajátja.

@Almandin: Teljesen felesleges a posztoló szüleit összemosni a kontrolláló, bántalmazó szülőkkel, a posztoló is leírta, hogy imádja a párja szüleit. Nem csak elviseli, elfogadja, esetleg szereti, hanem imádja őket. Nem tudom megvan-e az imádni szó jelentésárnyalata. Nagyapám azt mondta, ne használjam ezt a szót másra, csak Istenre (nem imádunk ételt, embereket, semmi mást, ez egy vallásos áhitattal teli feltétlen odaadást jelentő szó). Tehát a posztoló így érez a párja szülei iránt. De megjátssza magát előttük, hogy szimpatikus legyen nekik. Pszichopata, aki tudja, alakoskodnia kell, hogy elérje a célját. Ez a posztoló súlyos bántalmazója lesz a saját gyerekének. Rengeteg nő ilyen. Sajnos. Manipulálni akarta a srácot, de elszámította magát, a muffját már szétköpülte a pasija, azzal már nem tudja zsarolni, kecsegteti.
Ha a csajnak szörnyű családja van, ezért menekül a saját otthonából, akkor béreljen egyedül egy lakást magának.

Az intő jel, hogy a posztoló imádja a párja szüleit, de közben megjátssza magát előttük, a fiúról egy jó szót nem írt, csak negatív dolgokat. Irigynek tűnik, mert a srácnak normális családja van. A saját kudarcos családi hátterét fogja örökíteni a gyerekeire is ez a nő. Jobban jár a pasija, ha szakít a pszichopátiás személyiségjegyeket mutató manipulatív nővel.

Örömhernyó 2021.12.30. 00:04:47

@Lorrh: Pubika, nézd meg a magyar ingatlanárakat, inflációt, vírushelyzetet. Szerinted mennyi idő összeszedni egy lakásra valót? Az átlagember ha albérletet fizet, akkor nem tud SEMMIRE félretenni. Lakása sose lesz. Ez van.
Ázsia gazdagabb felén élek, többszöröse a fizetés a magyarnak. De itt is egy életre eladósodik az ember, ha ingatlant akar venni. Egy 60 m² körüli, jó helyen lévő, használt lakás 180 millió forintnyi fabatka itt.
Aki bérel, az évtizedekkel hosszabb ideig lesz eladósodva, ha lakást akar venni.
Tudom, mert Magyarországon kiadom a lakásaimat. Egyre többért és akik bérlik, azok egyre távolabb kerülnek a saját lakástól.

Az amúgy egyértelmű, hogy a posztoló nem szereti a párját. Egy jó szót nem írt róla. Ez árulkodó! Lelki bántalmazó, zsaroló, manipulatív nő, aki most jött rá, hogy nem tudja kontroll alatt tartani a pasit, a szüleivel nem tudja összeugrasztani.
Eddig tartott a széttaposott pina varázsa. A férfi ráeszmélt, hogy a nő egy pszichopata.

Almandin 2021.12.30. 01:35:42

@Örömhernyó: Murometznek adok igazat, neked terápiába kellene menned. Itt pszichopatázod a nőt, miközben a Napnál is világosabb, hogy a férfi szüleivel vannak komoly gondok. Attól még lehetnek gondok a nővel is, de valószínűleg nem pszichopata. Nekem az a gyanúm, hogy erősen projektálsz. Ráadásul azt már észrevettem, hogy szinte mindig arra gyanakszol, hogy egy nő pszichopata, mindent hideg fejjel és érdekből csinál. Te nem tudsz már hinni egy nőnek se, mert találkoztál néhány díszpéldánnyal és azt hiszed, hogy mind olyan. Jellemző, hogy szerinted még párterápiára is manipulatív céllal mennek a nők, még véletlenül se azzal a szándékkal, hogy helyrehozzák a kapcsolatot. Rideg, számító, színlelő automatáknak tartod szinte az összes nőt. Valószínűleg a saját lelki nyomorodat vetíted ki a nőkre. Régebbi nickjeiden pl. sokkal őszintébben, empátiamentesebben írtál, mivel akkor még nem takargattad a valódi énedet, de most már meg akarod kedveltetni magadat a közönséggel. Pl. ezen a nickeden valóságos ámokfutást rendeztél:
blog.hu/user/844772/tab/activity
Ha az olvasók veszik a fáradságot és elolvasgatják a szörnyű agymenéseit, egyrészt láthatják, hogy azonos a hernyóval, másrészt láthatják, milyen ember is valójában.
Bár még ezen a nicken is képes voltál a pandémia kezdetén a koronavírust áldásnak nevezni, ami megtisztítja a bolygót a gyenge, életképtelen egyedektől.
Na üdv, de mosogatóba pisáló!
lepcsohazonkivul.blog.hu/2021/12/23/mosogatas_a_kozossegi_konyhaban

Örömhernyó 2021.12.30. 07:18:51

@Almandin: Ez a természet rendje. Az idősek halála megnyitja az utat a fiatalok számára. Ahogy egy öreg fa kidőlése, elkorhadása is megnyitja az utat a fény felé a fiatal csemetéknek. A halál az élet része, ez ellen csak az kapálózik, aki annyira sekély értelmi képességű, hogy nem ismeri fel a múlandóságát.

A magadfajták ünneplik azoknak a halálát, akik szerintetek megérdemlik, mert nem oltatták be magukat kísérleti stádiumban lévő, szörnyű mellékhatásokkal fenyegető vakcinákkal.

A koronavírus áldás, mert rádöbbentette az emberiség gondolkodni képes részét pár dologra:
Kína teljesen megbízhatatlan, a világ ellensége. Az ellátási láncokból ki kell szervezni. Ez már elkezdődött.
A gyógyszercégek, amik eddig gigabírságokat kaptak az emberiség ellen elkövetett tetteikért (Pfizer, Merck stb.), most hirtelen megváltóként tetszelegnek.
A politikusokban nem lehet bízni, az egészségügyi hatóságok vezetői hazudnak és azt se tudják miről beszélnek (Fauci).
Az egyenlőtlenség minden eddiginél nagyobbra nőtt a világban.
A techmilliárdosok a járványt arra használják, hogy valós hatalmat szerezzenek: Bill Gates felvásárolja a termőföldeket Amerikában, a politikai tartalmak cenzúrája terjed Nyugaton is.

Az emberek (akik gondolkodnak) lassan rádöbbennek, hogy ha elhízottak, betegek, akkor az isten se menti meg őket egy ilyen vírustól. 75 év felett pedig minden újabb év ajandék már Magyarországon. Amit korábbi években a sima szezonális influenza végzett el az idősotthonokban, azt most a koronavírus teszi.
Gondolj arra, hogy a pestisjárvány után is mekkora felvirágzásnak indult Európa érintett fele: eltűnt a jobbágyság, megrendült a katolikus háttérhatalom befolyása, jött a reneszánsz stb. Ahol nem volt pestis, az emberek elnyomottak maradtak (Kelet-Európa). A mélyreható, pozitív politikai változások melegágya lehetne ez a járvány, ha az emberek gondolkodnának.

Örömhernyó 2021.12.30. 07:26:30

@Almandin: "a Napnál is világosabb, hogy a férfi szüleivel vannak komoly gondok"

Nem cicám, maga a posztoló írta le, hogy IMÁDJA a pasija szüleit. De neki saját bérelt lyuk kell. Nem tudom miért nem bérel egyedül. Felajánlották neki a pasi szülei, hogy odaköltözhet hozzájuk, nem akar, akkor maradhat otthon, vagy ha a saját családját gyűlöli (vagy imadja, nála ez egyre megy, ugyanúgy kezeli a gyűlölt és imádott embereket), akkor költözzön ő albérletbe. Nem kell odaköltözni annak a pasinak a szüleihez, akiről egy jó szót nem ejtett a posztban. De közben a szüleit imádja. A pasit gyűlöli, a szüleit imádja. Az imádott anyós-após házába nem költözne, de a posztban a sárga földig szapult, kifogásolt pasiját rávenné, hogy béreljen vele egy ingatlant. Érdekes. Mindenki jobban járna, ha a kishölgy keresne magának egy másik gazdatestet. Csak az új gazdatestet sajnálom.

Lorrh 2021.12.30. 09:03:32

@Örömhernyó: Figyu, erre a blogra kamuposztokat ír egy fizetett ember. Öszeollóz innen onnan történeteket és úgy írja meg, olyan kifejezésekkel, hogy vita legyen és kommentelés meg nézettség.
Te elkezdesz szavakra cincálva kielemezni egy mesterségesen megírt posztot.
Gratulálok.
Életed amúgy rendben?

eßemfaßom meg áll 2021.12.30. 09:15:34

@Lorrh: Több milliárd embernél ez a default helyzet. Most komolyan, szerinted aki 25 éves korára nem tudott saját otthont teremteni az evolúciós zsákutca? Tényleg nem egy világban élünk...

#szájbergyerek# 2021.12.30. 09:17:56

@Puerto Prince:
Ennél egyszerűbb a matek. Ha nem kell fele albit + fele rezsit kifizetni egy olyan muffért, akit amúgy is dughat otthon anyunál akkor azt félre tudja tenni.
Ha van esze akkor saját lakása önerészéhez teszi félre.
A kisasszony ott számította el magát, mikor azt hitte, hogy az ő muffja ér ennyit. Ezek szerint nem.

eßemfaßom meg áll 2021.12.30. 09:20:44

@Lorrh: "Ez pedig úgy nem megy, hogy egy másik fennhatóság alatt áll a viszony"

a szar családban "fennhatósági a viszony", a jó családban meg partneri. Nyilván aki nem az utóbbiban nőtt fel az el sem tudja képzelni, hogy lehet olyan.

Meg persze ne felejtsük ki a képletből a helyszínt. Nyilván nem ugyanaz egy panel 2szobában együtt élni szülőkkel mint egy eleve többgenerációsra épített családi házban.

Örömhernyó 2021.12.30. 09:39:59

@Lorrh: Hiszed vagy sem, itt tartom karban a magyar tudasomat. Sajnos napi szinten kizárólag blogponthu-n használom a magyar nyelvet. Írásban. Beszélni meg senkivel se tudok magyarul, kb. 9 éve nem találkoztam egy magyarral se. Előtte se sokkal és már akkor úgy beszéltem, mint egy 56-os magyar, aki elfelejtette az anyanyelvét. Félelmetes és gáz. Nekem ez a nyelvgyakorlás. Bocs. Engem nem érdekel, hogy kamu-e a poszt.

Lorrh 2021.12.30. 09:45:58

@eßemfaßom meg áll: nem nem, ne magyarázd félre!
Arról beszélek, hogy a csajával összaköltözni, családot alapítani, gyerekt szülni ÖNÁLLÓAN kell, saját otthonban, ami persze lehet albérlet, bármi csak ne a szüleivel közös légtérben, közös konyhán és fürdőszobán veszekedve.
Nem egyedül kell lakást vennie, hanem a párnak közösen.
Családot kezdeni a szülőktől külön kell. Ennyi.
Miért kell félremagyarázni totál egyértelmű dolgokat?

Örömhernyó 2021.12.30. 09:57:24

@eßemfaßom meg áll: Na ja, volt olyan csajom egyetem végén és utána, akinek a szülei egy szép (csúnya, zöld), 80-as évékben épült kelet-magyarországi kisvárosban álló házban laktak. Alagsor, első szint, második szint. Plusz melléképület. A felső szinten 3 szoba, úgy élhetett volna ott egy család, hogy az alsó szinten élőkkel hetente egyszer futnak össze. A jelenlegi párom szüleinek 4 szintes háza van (minden szinten WC, a felső két szinten 1-1 fürdőszoba is), alsó szint profi konyha és étterem (már bezártak, nyugdíjba mentek), második szinten egy hálószoba, plusz a régi karaoke terem, ahol egy család elfér, akkora. Harmadik szint 3 szoba plusz nappali hűtővel, vízforralóval, WC+fürdőszoba, negyedik szint egy hálószoba és egy nappali, házi oltár, hatalmas terasz, mosókonyha.

Én panelban nőttem fel, nekem ez hatalmas, de Ázsiában ez normális. Magyarországon is rengeteg a nagy ház, ahol ha a gyerekek elfértek, külön nekik kialakított lakrészben, akkor egy fiatal párnak is megfelelő lehet.

Örömhernyó 2021.12.30. 10:01:01

@Lorrh: Beleugatnék. A posztoló szerint egy kis albérletre lenne kettejüknek pénze. Most mindegy, hogy kamu-e a poszt, de ilyen anyagi lehetőségekkel ha bérelnek, akkor sose lesz meg a saját lakásra a pénz. Vagy-vagy. Ez a magyar valóság. De ha a posztoló ilyen hangnemben ír a pasijáról, akkor nem kellene se a szülőknél, se albérletben összeköltözniük, pláne nem közös hitelt felvenni.

Lorrh 2021.12.30. 11:15:31

@Örömhernyó: Egy albérletet ki lehet hozni 100ezerből. A fele 50ezer, amit neki kéne fizetnie a saját fizujából.
Ha otthon marad a szüleinél akkor ennyit tud megspórolni.
Ez az ötven ezer szerinted bármit is számít a saját lakásra gyűjtéshez?
A csajának az idegei meg tönkremennek az együttlakástól és elválnak.
Ez tökre megéri!
És maradt havi 50 ezre, ami évente 600 ezer. Ami egy fél négyzetméter lakás ára. Évente.
Ez a matek. Kurvára nem jön ki ebből semmi élhatő.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.30. 12:31:21

@Örömhernyó: " De amíg bérel, addig nem tud házasodni a férfi. Mert itt képzett, helyi szemmel szemrevaló nő nem áll vele szóba. It a saját ingatlan kötelező, ha az ember házasodni akar. Bérleménybe nem szül nő."

Amúgy ez hol van? Úgy érdekelne.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.30. 12:32:49

@#szájbergyerek#: Ha saját lakásra tesz félre, majd összejön a muffal, gyerekeket csinálnak, a teljesen saját erőből vett lakásából pontosan mennyi marad, ha a muffnak elege lesz belőle?

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.30. 13:05:11

@Örömhernyó: Amúgy szerintem ez nem úgy tevődik fel kérdésként, hogy olcsóbb-e a szüleiddel lakni, mint albiban, hanem úgy, hogy lehetetlen-e egyedül lakni, vagy mi a cél azzal, ha otthon lakik valaki.

Pl. Shenzenben ahol mi lakunk, egy kisebb lakás (amit itt többen az m2 alapján lakhatatlanul kicsinek minősítettek) bérleti ára 7000 RMB, ha mondjuk egy klasszikus magyar 1+3fsz vagy 3 szobás panelt veszek alapul, akkor 11-12.000 RMB. Ez kb. egy teljes fizetés pénzügyi vagy hasonló terülten egy kis- vagy középvezetőnek. Egy ilyen lakás ára viszont 120-130.000 RMB alaphangon, ami azt jelenti, hogy az anyunál élő spórolás 8-10 év alatt hozná meg a gyümölcsét. Már ha egy fillért sem költ az illető a fizetésből. Mert amúgy ha a fizuja felét elkölti az ember (hazaadja egy részét, a maradékot meg takarékosan magára) 15-20 évről beszélünk. A külvárosokban ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy 60-70.000 RMB egy lakás, és 5-6000 RMB a bérleti díj.

El lehet merengeni azon, hogy érdemes-e felvenni hitelt. Ráadásul mint most kiderült (az amúgy is nyilvánvaló dolog), a kínai építőipar egyszerűen fost alkot. Nem az van, hogy húsz év múlva szétesik az egész, hanem az, hogy minden nap leszakad valami, aminek nem kéne. Ingatlant venni őrültség, már tíz éve is az volt, most meg zuhan be az egész piac, kétszámjegyű esés van. Ha valaki elkezdett 2005-ben spórolni egy saját lakásra friss diplomásként, olyan 2020-ban megvehette azt a lakást, ami 2022-ben már kb. 20%-kal kevesebbet ér. Vagy ha hitelt vett fel, fizetheti azt a kölcsönt, ami mögött nincs érték.

Akik a környezetemben a saját lakásukban laknak, azok jelentős részben kurva gazdagok voltak már a saját lakás vétele előtt is. Nem anyunál spórolva jött össze a dolog.

Persze ismerek olyat is, feleségem munkatársa, aki belvárosi fizetést keres anyunál lakva. Ez kb. 8-15 év napi 2-3 óra ingázást jelent, mire vehet egy lakást.

DH-t / aupairt / babysittert sem azért alkalmazunk, mert olcsó, hanem mert hasznos. A gyerekeknek nyelvet kell tanulniuk, a lakásban való rendrakás, stb. pedig nem fér bele az időbe. Ha nekem kéne fullosan dolgoznom otthon, akkor nem járhatnék a klubba, amitől lelkibeteg lennék, amit azokon vezetnék le, akik ezt okozzák és kéznél vannak. A feleségem pedig dolgozni sem tudna, elvégre napi 12 órát melózik alaphangon. Van, hogy ez felmegy 16-18ra amikor egy projektzárásuk van.

#szájbergyerek# 2021.12.30. 13:25:40

@Puerto Prince:
Ha úgy "saját", hogy apja, anyja nevére íratja, akkor a muff mehet amerre lát.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.30. 13:45:28

@#szájbergyerek#: ja, aztán ha a fater megmurdel, akkor meg mehet az öccsének a fele, akinek a felesége viheti is a rá eső részt, ha esetleg dobbantani akarna

Most volt a családban édesanyám halála miatt egy közjegyzős kalandom, gyakorlatilag egy faszság a rendszer. Még ha végrendeletet vagy házassági szerződésben sem rendelkezhetsz a vagyonod 100%-áról, mert van köteles rész, illetve a házasság felbontásakor vagyonközösségre, stb. hivatkozva egy vérszemet kapó nőt nem tudsz utcára rakni, ahogy egy pöcsfej rokont sem lehet kizárni az öröklésből.

Kivéve persze az olyan, mint az én házasságom, mert ugye én nem tudok elválni (a Fülöpökön nincs válás, illetve lehet, hogy most bevezetik).

Almandin 2021.12.30. 14:16:24

@Örömhernyó: Megint egy ronda projekció: azt hiszed, ünneplem azok halálát, akik nem oltatták be magukat. Ilyet feltételezni (mármint azt, hogy én örülök mások halálának) csak az tud, aki maga is képes kárörvendeni mások halálán.
Én sajnálom az oltásellenes halottakat is emberileg, még ha nem is értek velük egyet. Szegények túl nagy árat fizettek a tévedésükért.
Érdekes, mindig kitérsz a válaszadás alól, ha rákérdezek, hogy "Az evolúció megfordítója...vissza a fára!" nicknevű te voltál-e. Nyilván van rá okod.
Amúgy egy idős ember sokszor simán élhetne még akár 10-15 évet is, ha elkerüli a covidot. 60-65 év felett már romlik az immunrendszer hatékonysága, de megfelelő életmóddal sokan 80 feletti életet is meg tudnak élni. Nem úgy kell elképzelni az összes idős embert, hogy fél lábbal a sírban van. 60 felett automatikusan félhalott az ember. Amúgy a covid sok fiatal embert is megöl, az oltatlanoknál nem ritka az alapbetegség nélküli halálozás is. De ha van pl. egy 20 éves cukorbeteg, akinek megfelelő karbantartással esélye van az időskort is megélni, szerinted haljon bele a covidba, mert a véleményed szerint selejt?

élhetetlen 2021.12.30. 15:28:10

@Lorrh: „mert akkor a gyerek uzsonnazacsiját nem felejtik a nagyinál. Zseniális érvelés :-)”- Vagy nem érted, vagy nem akarod érteni. Uzsonnazacsi. Arról van szó, hogy a járványra való tekintettel az oviban nincs pohár. Mindenki viszi a kulacsát, abban kapják a vizet, a teát. Tudom, te életképes vagy, legalább 5 kulacsot tartanál gyerekenként, vagy mivel a gyereked is ügyes, már megtanítottad 3 éves korára a csap alá hasalni, és úgy inni. A másik, hogyha ő van a gyerekeknél, vagy a gyerekek vannak nála, akkor nem áll neki főzni, az későre marad, és plusz egy óra számít.
„Érvelési hibátok az anekdotikus érvelés”. Gondolom, neked komoly adataid vannak arról, hogy egy életképes fiatal 25 éves korára össze tud szedni egy lakásra valót. Huszonhárom éves, mire egy rendes egyetemen végez, két év alatt egy lakás nem gond, főleg, ha albérletre is költenek. Aha. Azokról az évekről ne is beszéljünk, mikor még mindketten diákok.
„De az a férfi aki a menyasszonyát, feleségét a szülei házába viszi, az egy satnya béta, akivel igazából majd nem akar szaporodni a nő.”.
Biztosan igazad van, nem is tudom, hogy hogyan született az öt unoka a már említett családnál.

19 évesen költöztek össze (mamahotel), 28 körül voltak, mikor beszálltak egy negyven négyzetméteres lakásba, ott még a két kicsivel elfértek, aztán eladó lett a szomszéd lakás, összenyitották, most van egy 80 nm-s egy 60 nm-s terasszal. Így is lehet satnya bétáéknál, nem csak úgy, hogyha van lakásod, akkor hozzád megyek, ha nincs, akkor nem.
Még valami, az összes fiatal ismerősöm úgy házasodott, hogy 18-19 évesen összeköltöztek, 8-10 évig éltek együtt, igen, több év mamahotel, ennyi ideig csak moziba kellett volna járniuk?

Örömhernyó 2021.12.30. 15:44:11

@Almandin: "sok fiatal embert is megöl"

Nem, ez nem igaz, valójában a Covid nagyon kevés fiatal és egészséges embert öl meg. Nyilván nem lehet tudni, hogy kit fog elvinni, de az esélyeket tekintve egy 80 éves (egészséges) és egy 22 éves egészséges ember közt nem nehéz tippelni, hogy kinek nagyobb az esélye a túlélésre.

Ja, páromnak van 22 éves sportoló, életerős egyetemista ismerőse, aki Pfizet vakcina után epilepsziás rohamot kapott, szívizom gyulladást, gégemetszést kellett rajta végrehajtani. Most már talán túl fogja élni. Engem is földhöz vert a Pfizer második dózisa.

Senki ne haljon bele a Covidba. De azt látni kell, hogy jellemzően nem az alapbetegség nélküli fiatalokat viszi el a kór. Nem én döntöm el, ki hal bele.
Aki cukorbeteg, az kövesse az utasítasokat, oltassa be magát. De aki 79 évesen daganatos betegséggel éd érelmeszesedéssel küzdve meghal "koronavírusban", az nem biztos, hogy a koronavírus miatt halt meg. Egyszerűen 70 év felett jóval kisebb az esély megérni a következő szülinapodat. Ez van. Amit most a covid számlájára írnak, azt a halálozást minden évben a szezonális influenza + tüdőgyulladás is hozza. Ez van. Lehet, hogy ezek a vírusok pár hónappal korábban ölik meg a krónikus betegeket, mint az alapbetegségük.
Összességében az elvesztett életévek száma nem olyan magas, mint azt a halálozások számából gondolná az ember. Egy 81 éves krónikus beteg az elfekvőn meghalt volna mondjuk 5 hónappal később.
Senkinek a halála nem öröm (kivéve az oltáshívők számára az oltatlanok halála), de ez természetes sajnos. A halálozások listáját böngészve százból mondjuk 10-15 olyan ember adatát látom, akiknél elgondolkodom, hogy miért ks haltak meg ilyen korán.
Az egymillió főre vetített magyar covid halálozási statisztika egyébként siralmas. Talán a negyedik legrosszabb a világon. Ezt se én rendeztem így. El kell fogadni, hogy a magyar korábban hal. Járvány előtt és járvány alatt is.

Örömhernyó 2021.12.30. 15:56:32

@Lorrh: A csaj a posztban semmi pozitívat nem volt képes írni a pasijáról, ezzel a nővel szétmenni érdemes, nem összeköltözni.
600ezer nem fél, hanem inkább egy négyzetméter ára, ha használt panelt venne, vidéken még kicsit olcsóbb is.
Most azt vezesd le, hogy ha bérelnek, akkor hogy lesz saját lakásuk és mikor.
Mert ugye a csaj ilyen ambíciókkal, nagy önállósággal nem akar majd élethossziglan egy bérleményben lakni. Ki fogja követelni a lakásvásálást. Csak pénz az nem lesz rá. Várj csak, majd a fiú szüleitől kérnek, akiket imád, de közben utál is.

Örömhernyó 2021.12.30. 15:59:36

@Lorrh: ahol 100 ezer egy lakás bérlete, ott nem 600ezer fél négyzetméter ára.
Mondjuk Nyíregyházán lehet 100 ezerért bérelni, de ott 500ezer alatt van a panel négyzetmétere.
Budapesten mondjuk 700ezer a panellakás négyzetmétere, de 100-ból nem béreled ki.
Nem jön ki a matek nálad.

Lorrh 2021.12.30. 16:05:10

@Örömhernyó: nem a csaj írta a posztot, hanem egy blog poszt írással megbízott személy, aki ezért kapja a fizetését.
Teljesen el vagy tévedve, ha szóról szóra akarod szétcincálni a posztot.

@élhetetlen: Anekdotikus érvelési hiba: "Saját példádon vagy mások, de elszigetelt - esetleg csak hallomásból, sokadkézből ismert - beszámolóin keresztül próbáltad meg igazolni egy általános érvényűnek szánt állításod igazságát, vagy kikezdeni egy nem általános érvényűnek szánt állítás helyességét."
Én általánosságról beszélek, evolúciós szükségszerűségről, ami sok milliárd emberre vonatkozik, te pedig egyetlen esetet akarsz ezzel szembeállítani. És hiába írom sokadszorra, nem tudod ezt felfogni. Na én léptem innen!

#szájbergyerek# 2021.12.30. 16:18:50

@Puerto Prince:
Nálam mondjuk nem játszik tesó, mert nincs.

Szóval azt szeretnéd sugalmazni, hogy:

Hímnemű egyén ne is akarjon ingatlan tulajdonos lenni.

Ugyanakkor az is baj ha nem törekedik erre azaz mamahotelben marad.

Akkor már az a legjobb ha olyasvalamire szórja a dellát, ami sosem lesz az övé.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.30. 16:28:12

@#szájbergyerek#: nem, én azt sugallom, hogy ha valaki házasodásra adja a fejét, és fontos nekik a saját lakás, akkor bízzon meg annyira a nőben, hogy ha beüt a tré, akkor nem nyafizik azon, hogy az asszony viszi a lakás felét.

Vagy ne akarjon saját lakást, (nem kötelező)
vagy ne akarjon házasodni, (nem való mindenkinek)
vagy válasszon jobban. (az is jó választás, ha nem választ)

Mindenesetre viselje a felelősséget.

élhetetlen 2021.12.30. 20:44:38

@Lorrh: Nem kértem felvilágosítást, csak azt hittem, hogy egészen egyszerű dolgokat megértesz. Nem egy példát írtam, egyről írtam részletesen. Különbség.
„mert az egy kulturális és evolúciós szabály is, hogy egy férfi amikor saját családot alapít, akkor elköltözik a szüleitől. Ezt már Jézus is kinyilatkoztatta és ez az emberi faj alapvetése.”. Nem. Először is, nem tudod, Jézus mit mondott, és amit Márk írt talán több mint 70 évvel i.sz., azt nem tudod, hogy ez akkor mit jelentett. „Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik a feleségéhez és ketten egy testté válnak.” Ez nem elköltözésről szól.
Akár csak 70 évvel ezelőtt falun szerinted minden 20-23 éves srácnak volt saját háza, és úgy nősült? Nem. Vitte az asszonyt a szülei házába, és ha sikerült, elkezdett építkezni, közben jöttek a gyerekek, és a nagyszülőkkel könnyebb volt, mint ketten a gyerekekkel. Evolúciós zsákutca?
És ez csak Magyarország közelmúltja. Aztán volt is, van is más, mint a te elképzelésed. Pl. matriarchhális társadalmak. A moszók földje – A lányok és asszonyok országa! | ArteVita – Pszichohétköznapok (cafeblog.hu) . Megértem, hogy lépsz, mert nem igazán védhető az álláspontod, és az evolúció sem téged igazol. Csak egy banalitás. Az ősember asszonyt választ, elköltözik a nagycsaládból, aztán egyedül jár vadászni, az asszony meg három gyerekkel megy ki az erdőbe bogyót szedni, hogy futni, fára mászni se tudjon a kicsikkel, ha kell, de nem tudja biztonságban hagyni a gyermekeit, mert nincs kire. Ha igazad lenne, már akkor kihalt volna az emberiség. Erről ennyit.

Reactor 2021.12.30. 20:51:25

Pusztán kapcsolat céljából közösen albérletet kivenni irtó nagy hülyeség. Ezzel konkrétan azt a pénzt élnétek fel, amiből esetleg saját közös lakásotok is lehetne a nem túlságosan távoli jövőben. A "ketten fenn tudnánk tartani egy szerény albérletet" legalább annyira bizonytalan állítás, mint a kutya vacsorája. Egészen addig tudnátok, amíg nem jön valaki aki rátok ígér harmincezerrel, és a tulaj közli veletek, hogy séta van; menjetek amerre láttok. A srác konkrétan megkímélt téged (is) attól, hogy megedd azt a banánt, aminek a héján elcsúsztatok volna mindketten.

@Almandin: A "szerény albérlet" jobbára az igénytelen, lepukkant kecó szinonimája, egy kis cukormázzal. A relative alacsony bérleti díjnak általában megvannak a maga okai. Vagy a kéró van nagyon leamortizálva, vagy olyan a környék hogy fehérember maximum golyóálló mellényben, raksivetővel léphet ki az utcára, vagy pedig kint van valahol Mucsaröcsöge és Fosófalva között, ahol távolsági busz is évente egyszer fordul meg. Ne legyenek illúzióid - a kicsit is lakható és élhető albérleteket aranyárban mérik.
Az pedig, hogy amelyik férfi otthon lakik, az csakis kényelemből teszi, meg életképtelen anyucipicifia, egy divatos, sztereotip idiótaság, agyabeteg butaproliktól.

@Puerto Prince: Az emberek döntő többsége nyilván szívesebben él viszonylagos kényelemben és anyagi biztonságban, minthogy a keresete szebbik felét albérletre költse, hol ezzel, hol azzal a számlával elmaradva, csak azért hogy döngethesse a mellét, hogy ő "szabad".
Ne gondold mellesleg hogy egy diploma vagy egy szakma bármire is garancia. Legkevésbé a jó keresetre. Villanyszerelő, asztalos, kőműves stb. mesterember akkor keres jól, ha van megrendelés. Ha nincs, akkor nyelheti az éhkoppot. A közgazdász-lufi pedig már a kilencvenes évek közepére kidurrant, jól kereső helyekre oda maximum erős protekcióval vagy kihalásos alapon lehet bejutni.
Nem csak Görögországban vagy Spanyolországban jellemző, hogy több generáció él együtt. Még idehaza is bőven van rá példa, és semmivel nem rosszabb, mint a különköltözős életmodell.
A társbérletnek, másokkal való összeköltözésnek is van ám rizikója. Lehet az egyik lakótársad nem lesz olyan becsületes, mint amilyennek elsőre tűnt, és egy szép napon lelép a közös kasszával, bottal ütheted a nyomát. A hatóság pedig gumibottal.

@Kovács Tibor111: Igen, természetesen. Amelyik pasi a szüleivel él, az mamahoteles lúzer. Miért is nem keres havi bruttó félmillát, vagy ültet pénzfát a kertjébe. Pfuj, skandallum!
Még szerencse, hogy a mamahotelező/pasihotelező lányok tök rendben vannak. Kettős mérce foreva!

@Dorottya Hrabovszky: Hadd nyugtassalak meg, albérlettel ezek a problémák nem oldódnak meg. Való igaz, a kedves mama nem hallja amikor épp élvezel, helyette minimum 4 szomszéd, nyitott ablaknál meg mondjuk az egész gang/lépcsőház. És biztos lehetsz benne, hogy lesz egy kevésbé toleráns lakó, aki a harmadik-negyedik ilyen után elkezdi ütni a fűtéscsövet vagy a falat. Ez sokkal jobb, de tényleg...
Persze ha valami Mrs. Ricsiriccs vagy, és zsebbű' meg tudsz finanszírozni egy családi házat, az más.

@Murometz köztársasági elnök: Nem. Ez pénzügyi előrelátás. Esetleg kényszerhelyzet. Esetleg a pasi nem akarja élete végéig más zsebét tömni, és talán még gyereket is szeretne a jövőben.

@Lorrh: A szokásos közhelyek. Aki otthon lakik, az csakis életképtelen nagycsecsemő lehet. Találjatok már ki valami újat, unalmas ez már.
Az evolúciónak pedig ehhez az égvilágon semmi köze, idekeverni merő csúsztatás. Egy 2000 éves mesekönyvvel érvelni pedig ööö...hát kissé whehehe.
Értjük ám: költözzön el, nincs pardon és kész. Neked gondolom pénzfa nő a kertedben, nincsen aki leszakassza, csak úgy hervad rajta, hogy ekkora elánnal osztogatsz ilyen kiváló tanácsokat.

@Bambano: Hogyne. Aztán pár hónap után lehet majd agyarászni, hogy fűtünk és nem eszünk, vagy jóllakunk és vacogunk.

@God Harald: Aki meg egy nő miatt költözik külön, hogy aztán élete végéig a nyakán ülhessen a főbérlő/bank, azzal is igen komoly bajok vannak ám. Konkrétan egy pénzügyi analfabéta. De jól is van ez így; az ingatlanhiénáknak, lakásmaffiózóknak is meg kell élniük valakikből.
Sebaj! Legalább addig szabadnak képzelheti magát az ipse, amíg nem trappol be a pörköltszaftos trikós főbérlő vagy nem jön felszólító levél a banktól.

Reactor 2021.12.30. 21:11:31

@Puerto Prince: Simán, lehet így is élni, mindenféle komfort, civilizációs frászkarika meg egyéb XXI. századi sallang nélkül is. El lehet menni egy barlangba is lakni troglodita módjára, amíg megvan a...ööö..."lelki harmónia", nem számít semmi egyéb. Anno Sziddhártának is bevált, és lám, a végére istenség lett belőle...
A hitelfelvétellel kapcsolatban viszont igazad van. A legnagyobb ökörség olyasmire felvenni, ami nem hozza vissza az árát. Elég 2-3 havi törlesztővel megcsúszni és a bank vigyorogva az utcára pakolhat.

@Almandin: Igen, HA van annyi pénz. Ha van. Az egyetlen gond itt a feltételes mód.
A bukott Zsindexet meg felejtsd el. Legalja netszemét a cikkjeivel együtt, az se igaz ott, amit kérdeznek.

@Lorrh: Oké, ez tiszta sor. A legtöbb párkapcsolatban lévő embernek ez a leghőbb vágya.
És? Van rá pénz? Nincs. Erről ennyit.
Biztosan sok ember szeretne a Szaturnuszra meg a Plútóra is elrepülni, csak az a fránya kőkemény anyagi realitás valahogy mindig közbeszól. Han Solo se fuvarozta volna el puszta felebaráti szeretetből Luke-t és Obi Van-t az Alderaan-ra.
A havi 50 ezer forint pedig pontosan 50 ezerrel több, mint amit akkor tudna félrerakni, ha szerény albérletben tengődne. Ha kivárja a piac alját és összeomlik a piramis, jó eséllyel vehet majd belőle családi házat, pláne ha még kamatoztatja is a zsetont. De, mondjuk, a havi 50 rugó arra is igen alkalmas, hogy nyaranta mondjuk elmehessenek az olasz vagy a spanyol partra a kedvesével egy hétre, Balaton vagy járda-szigetek helyett.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.30. 21:54:25

@Reactor: nem kell egyből barlangba menni :)

Ez baromság. De ha valakinek pl az a célja, hogy egy olyan helyen éljen, ahol lakást biztosan nem tud venni, de pl online munkából kényelmesen (nem nagy lábon, de mégis) meg tudjon élni, azt meg tudja tenni. Nem kell saját lakás mindenkinek... meg stabil párkapcsolat, meg gyerekek. És nem az van, hogy vagy a mamahotel vagy a barlang :)

Ezer más opció van.

élhetetlen 2021.12.30. 22:04:39

@Puerto Prince: „Mindenesetre viselje a felelősséget”.. Azt mondom, épeszűen vállalja a felelősséget. Az öcsémnek építettek egy kézszintes a az utca másik oldalán a szüleim. A lány apja már a házasság előtt megkérdezte, hogy miért nem egy lakást vettek a szomszéd kisvárosban, apa visszakérdezett, miért nem vettél te. Ha az öcsém a házasságkötéskor ráíratja a fél házat a feleségére, az nem felelősségvállalás lett volna, hanem hülyeség. Tény, az öcsém húsz év után botlott egyet, a feleség azonnal keresett egy válóperes ügyvédet, de, mikor megtudta, hogy viheti a konyhabútort, mert ő hozta, valamit kiszámolnak neki a gyerekek neveléséért, (munkahelye húsz évig nem volt), de a házból semmit, az az öcsém magánvagyona, már nem is zavarta a botlás, jó feleség maradt az öcsém haláláig.
A tanácsaid nem túl jók.
Ne akarjon saját lakást. Ha bérel, és a megtakarítása, vagy a nyugdíja elinflálódik, és nem lesz pénze a bérlet díja, és fűtésre sem, legfeljebb melegítőben alszik, de nem a híd alatt.
Ne akarjon házasodni. ezt nem minősítem.
Válasszon jobban. Minden házasság úgy kezdődik, hogy mindkét fél azt hiszi, hogy jól választott.
Ezek a nesze semmi, fogd meg jól életvezetési tanácsok.
„Mindenesetre viselje a felelősséget”. Nem jó szöveg. Példa több mint 50 évvel ezelőttről, nulláról indultak, egy koleszban vállaltak nevelőtanári állást, a keresetükből elkezdtek kalákában egy társasházat építeni, a feleség meg hazament a szüleihez megszülni az első gyereket, mert egy kolesz szobában azért nem lehet. De EGYÜTT vállalták a felelősséget. Ha meg van vagyoni különbség, akkor nem árt a házassági szerződés, aztán, ha nem lesz rá szükség, az csak jó.

Lorrh 2021.12.30. 22:17:52

@Reactor: Szerintem nem vagy objektív, mert te pont otthon laksz a szüleiddel, és szingli van és nőutáló és nem akarsz párkapcsolatot, se gyereket, se családot. Ne félj, te rád nem vonatkozik a poszt, bátran lakj a szüleiddel. Jól csinálod az életed, ügyes vagy.

Reactor 2021.12.30. 23:06:25

@Puerto Prince: A párkapcsolattal igazad van, viszont lakni kell valahol annak, aki vinni is akarja valamire. Úgy értem,minden tisztességes állás feltétele egy lakcím. Anélkül közmunkásnak se vesznek fel senkit. Azt meg ugye nem mindenki teheti meg, hogy felcsap Robinson Crusoe-nak, pláne most, hogy lakatlan sziget lassan már mutatóba sincs.

@Lorrh: Nos, én elsősorban a racionális és anyagi szempontokat veszem figyelembe. A jelenkor realitását veszem figyelembe, nem építgetek légvárakat az Újszövetségre alapozva, mint egy bizonyos illető. Álmodozni lehet, persze, nem tilos, csak épp mi az, ami ezekből meg is valósítható? Ha ilyen egyszerű lenne, mint ahogy te az asztalra csapsz és deklarálod, mindenki magánkastélyban lakna valami százholdas pagony közepén. Esetünkben arról lenne szó, hogy a pasas hazavinné a nőjét hozzájuk. Vélhetően anyagi megfontolásból, mert ő is rájött arra, hogy a pénz félrerakásával esélyük lehet majd egy saját lakásra. Ha mindketten beszállnak, még jobb az esély. Ha pedig a pasas kicsit is értelmes, szépen kivárja a piac alját, és akkor vesz majd ingatlant amikor már összedőlt a piramis. Aki pénzügyileg tudatos, és nem rak anyuci-apuci a segge alá semmit se, az így csinálja. Aki meg idióta, az élete végéig a főbérlő vagy a bank fejőstehene marad. A gyerekét meg majd rakhatja a hűtőbe.

élhetetlen 2021.12.30. 23:10:28

@Reactor: Pár dologgal nem értek egyet. Pl. ezzel „hogy aztán élete végéig a nyakán ülhessen a főbérlő/bank, azzal is igen komoly bajok vannak ám. Konkrétan egy pénzügyi analfabéta.”. Úgy tíz éve még igaza is volt a barátnőm fiának, hogy albi, pénz meg befektetve, mert a testvérétől kellett volna megvenni a szülők által mát megvett kislakást, mert az már nem drágult. De egy év alatt három költözés már sok volt, mégis kivásárolta a húgát. (olyan lúzer közgazdász, hogy 33 évesen az OTP egyik ágazatának az igazgatója. Bankkölcsön. Ha valaki fix kamatozásút vesz fel, lehet, hogy drágább, mint a mozgó kamat, de kiszámítható, és az infláció nem annyi, mint a hivatalos, a bérek nőnek, nem biztos, hogy rosszul jár. Ha megtakarít lakásra? Deviza alapú hitel kilőve, ha forintban keres. Forint alapú államkötvény? Azt a legkönnyebb elinflálni, most ez van folyamatban.
Arra várni, hogy kipukkad az ingatlan lufi, azt hiszem, felesleges. Ez akkor következhetne be, ha tízezrével épülnének önkoris bérházak, a bérleti díj csak annyi lenne, amennyi a fenntartáshoz kell, és felújítási alap, rezsi mérve. 40-60-80 nm, és ahogy növik ki a lakást, lehet nagyobba menni, és gyűjteni sajátra. Látsz erre szándékot? A kormány az építési vállalkozókat támogatja, nem a fiatalokat, lásd a CSOK által generált árfelhajtást.
Nem vagyok közgazdász, de így végignézve a kommenteket, a mamahotel nem jó, pénz nincs lakásra, az albérlet kidobott pénz, a bankkölcsön nem jó, mit is csináljon az a fiatal pár, akinek a szülei nem tudnak venni egy lakást nekik?

Reactor 2021.12.31. 00:35:55

@élhetetlen: Nézd, ami nem saját tulajdonú ingatlan, az vagy főbérlőé, vagy banké. Aki ilyenben él, az maximum saját magával hitetheti el, hogy szabad. Nem, ez nem szabadság, csak a szülei helyett a főbérlő/bank ül a nyakán.

OTP-aligazgatóként azért teljesen más a leányzó fekvése. Olyanok kártyájába is belelát, akikébe egy egyszerű átlagember soha. Pláne hogy az iskolában semmiféle pénzügyi ismeretet nem tanítanak a fiataloknak, helyette van harmadfokú nyolcismeretlenes paraméteres egyenlet, Pakisztán gazdaságföldrajza, meg a bocibocitarka elszolmizálása ZS-mollban. Aztán úgy kerül ki a nagybetűs Életbe, hogy egy csekket nem tud kitölteni.

Az ingatlanlufi kilukkanására várni nem felesleges, ugyanis ez nem egy végtelenségig srófolható folyamat. A fák sem nőnek az égig. Floridában ugyanezt játszották el anno, ott is bedőlt a dolog egy idő után. Ez is be fog, ha elfogy a beszálló balek. A bukás minden ilyen rendszerbe bele van kódolva.

Megoldásként szóba jöhet az LTP, esetleg a részletfizetés. Korábban remekül működött a dolog, a bérlők megvásárolhatták a lakásukat. A mamahotel nyilván egy ideiglenes megoldás lenne, szó nincs arról, hogy életük végéig a szülőknél héderelnének. Persze páran szeretnék ezt belelátni, hogy az ő álláspontukat erősítse.

élhetetlen 2021.12.31. 00:37:34

@Puerto Prince: Csak olvasgatok még. „Nem kell saját lakás mindenkinek... meg stabil párkapcsolat, meg gyerekek”. Ez igaz, de nem tudom, csak kérdezem, szerinted kik vannak többen, akiknek nem kell a család, a gyerek, és a nagymama, vagy akiknek kell. Csak arra gondolok, hogy hány olyan anya van, mert van, csak az eloszlást nem tudom, aki férjhez megy egy pasihoz, aki egy függőágyból keres annyit, hogy megélnek, a gyerekeket meg majd megtanítja írni, olvasni, a többit majd az internetről, a kamatos kamat számításra már nem, mert nem tudja és vállalja, hogy ha beteg a gyereke, és nem érhető el egy orvos, akkor majd elviszi egy törzsi kuruzslóhoz. Ha meg nem kell gyerek a többségnek, akkor megoldva a túlnépesedés, de akkor mit vacakolunk itthon családtámogatással?

élhetetlen 2021.12.31. 02:10:12

@Reactor: Ne keverd a dolgokat. „OTP-aligazgatóként azért teljesen más a leányzó fekvése. Olyanok kártyájába is belelát, akikébe egy egyszerű átlagember soha.„. A pozíciót csak azért írtam, mert lelúzerezted a kölcsönt felvevőket.
Mikor úgy látta, hogy érdemes a pénzt gyűjteni, mert volt kamat, és a megveendő lakás nem drágult, mert már a család birtokában volt, akkor pénzügyileg igaza volt, mert az eredeti beszerzési áron kellett csak elszámolni a húgával. (És csak egy friss diplomás közgazdász volt).
Most, mikor az infláció magasabb mint bármelyik stabil befektetés, (pl. forint alapú állampapírt) befektetés kamata, és magasabb, mint a törlesztő kamata, érdemesebb felvenni a hitelt, mint gyűjteni a pénz. Ehhez nem kell belelátni semmilyen kártyákba, még közgazdásznak sem kell lenni, elég a józan ész. Próbáld meg átgondolni.
A sallangok. „Az ingatlanlufi kilukkanására várni nem felesleges, ugyanis ez nem egy végtelenségig srófolható folyamat.”. Így van, megállhat az áremelkedés valamikor, a bezuhanás meg az lesz, hogy a 60 nm-s lakás mondjuk nem 60 milla lesz, csak 55.
Jó a példád, csak L.A.-ról vannak közelebbi ismereteim, hely van, és mindegy pár mérföld távolság, mert tömegközlekedés nincs, így is, úgy is kocsi kell. Vesz egy telket, felhúz rá egy faházat. „ha elfogy a beszálló balek”. Hát, amíg nem lesz állami bérlakás elérhető áron, addig lesz kényszerbalek. És a magyar szabályozás, ez már a vicckategória lenne, ha nem lenne kínos. Kenese, szabad strand. A bal oldalon levő kikötő tulaja terjeszkedik a strand felé, és hogy megóvják a fürdőzőket a hajóktól, körbe bójázzák a strandot, a Balaton helyett kapunk egy nagy lavórt. Más. 540 nm telek, rajta egy 40 nm-s nyaraló. A húgom szeretett volna egy 12 nm-s kis faházat, hogy akkor is lejöhessen, ha vendégem van, az önkori nem engedélyezte. 100 nm-s raktárt építhetnék, de 12 nm-s lakóteret nem. A sallangok hosszúak lettek, nem számítanak, (csak az életünk részei).

Reactor 2021.12.31. 02:46:34

@élhetetlen: Ez mind szép és jó, de itt még mindig olyan emberről beszélünk aki keni-vágja a pénzügyes-piacos témákat, ez a szakterülete, ennélfogva van valami fogalma is róla, mit miért csinál.
Vegyél most egy Átlag Jóskát, aki épp hogy befejezte a középiskolát hármas-négyes átlaggal, és egyetemre/szakmát tanulni készül. Az életről annyi fogalma van, amennyit a szülei mondtak-mutattak neki, illetve amennyit az iskolában megjegyzett abból a tömény hülyeségből amit tananyag gyanánt sulykolnak szerencsétlenekbe. Fel se fogná, miről beszélsz. Befektetési kamat? Futamidő? Inflációs ráta? Törlesztőrészlet? Körülbelül mintha harkályoknak tanítanád az integrálszámítást.

Jobb híján Átlag Jóska annyi tudást szerez a témáról, amennyi a banki reklámokban benne van. Mivel a munkavállalásnak feltétele, hogy az adott munkavállalónak legyen bankszámlája, ez kikerülhetetlen. Jólfésült öltönyös pacákok tolják neki hírlevélben, szórólapon, LCD-kijelzőkön meg úgy kábé mindenütt, hogy a hitelfelvétel mennyire frankó dolog, válaszd az ilyen-olyan konstrukciót, futamidő meg törlesztőrészlet ennyi meg annyi, és akkor vehetsz házat, nyaralót, házimozit, kocsit, hupipirosat sárga tetővel. Átlag Jóskának ebből annyi jön le, hogy csak kérni kell, és a bank máris ad pénzt bármire. A járulékos dolgokról meg halvány segédfogalma sincs, és rákérdezni is fölösleges, mert hiába magyaráznák el neki, egy kukkot nem értene meg belőle. Erre még rátesz egy lapáttal az az idióta jogász bikkfanyelv, amin a szerződéseket is írják. Aztán mire feleszmél, kalapács alá kerül a háza és az ingóságai is.
Én elhiszem, hogy neked ez a téma a kisujjadban van, jól informált vagy, tudod kezelni a kockázatokat, végzel összehasonlítást, hosszú távú prognózisokat, és ha mégis beütne a ménkű, van B-terved, de hány átlagfiatalról mondható ez el? 15 százalékról? 10 százalékról? Annyiról se?

Az nem bezuhanás, hogy 5 millával olcsóbb lesz a kéró, az szolid lejtmenet. Én konkrét bezuhanásra gondoltam. Olyan, ami Floridában történt. És légy nyugodt: ez előbb vagy utóbb, de bekövetkezik. Matematikailag fenntarthatatlan ugyanis ez a fajta üzleti modell.
Kényszerbalek pedig maximum addig lesz, amíg van lakásra elkölthető pénze. Az édeskevés, hogy "lakni kell valahol", ettől még nem fogja futni mindenkinek lakásra. Arról nem is beszélve, hogy akinek egy csöpp esze is van, nem fog háromszoros árat fizetni valamiért, ami a harmadát se éri.
A magyar szabályozás...mit gondolsz, ki hagyja ezt szabadon futni? Úgy van: a kormány. Amíg haszna van belőle, nem fogja levágni az aranytojást tojó tyúkot.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.31. 07:12:14

@Reactor: de ugye el tudod képzelni, hogy valaki nem akar karriert?

Most mondok egy példát, pl sokan szeretik a tengert, ezért Spanyolországtól Ciprusig különféle szarul fizető csicskamunkákat vállalnak, és boldogok.

Mások hajóra mennek dolgozni a jó minőségű kokain és az egészen elképesztő szex miatt. Illetve, hogy világot lássanak.

Megint mások kiismerik az embereket, és elhúznak Fijire vagy hasonló helyre egy laptoppal.

Ezerféle megoldás van, lakcímnek meg szinte sehol sem fogadnak el külföldit; azt adod meg, ahol épp tartózkodsz.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2021.12.31. 07:20:10

@élhetetlen: az arányokat nem tudom, de az irányokat igen. Amint csökken a nyomás a szülésre, az emberek nem annyira azt választják. Az életben annyi minden van még. Továbbá attól, hogy valaki szeretne gyereket, még nem biztos, hogy alkalmas rá.

Azt nem mondtam, hogy a függőágy kompatibilis a gyerekneveléssel. A függőágy egy alternatíva, bizonyára kevesebbeknek, de ez gyorsan változik. A gyerekneveléshez kell infrastruktúra valóban, bárvezt a törzsi kuruzslót nem tudom, hogy honnan vetted, ilyet még én sem láttam.

MsIreneAdler 2021.12.31. 10:48:23

@élhetetlen: szerintem az, hogy nem szeretnék együtt élni a szülőkkel az nem egyenlő azzal, hogy nem segíthetjük egymást. Nem kell végletekben gondolkodni. Azért mert pl nem akarok az anyóssal, apóssal egy fürdőn, konyhán osztozni az miért jelentené azt, hogy minden kapcsolatot meg akarok velük szakítani, meg utálom őket? A másik meg, hogy mások élete idillinek látszódhat kívülről, hogy milyen jól logisztikáznak gyerekkel, kulaccsal, aztaaaa...csak nem tudjuk, ennek mi a hátulütője. Nem ismertem olyan családot egyet sem ahol több generáció együttélése ne járt volna legalább egy családtagnak erőn felüli alkalmazkodással, folyamatos lemondással a privát szférájáról. Hidd el rohadt sokat számít, hogy együtt élek valakivel vagy csak közel lakok hozzá. Ne mossuk össze a kettőt.
A hitelben viszont teljesen igazad van. Az nem az ördög találmánya, ha okosan, körültekintően veszi fel az ember.

Peni a Valdes · https://eletmegamimegvan.blog.hu/ 2021.12.31. 12:32:36

@MsIreneAdler: azért sok minden függ a ház elosztásátol is

Reactor 2021.12.31. 13:04:49

@Puerto Prince: Persze hogy el tudom, viszont megélni akkor is meg kell valamiből. Igen, a hajó az egy lehetőség. Mint ahogy az is, hogy valaki elmegy hobónak, és világot lát. De gondolom azt belátod, hogy egyik sem szélesebb néptömegek számára való, mint ahogy a korábban általad írt aszkétaéletmód se.

Lorrh 2021.12.31. 13:57:45

@Peni a Valdes: Anyós nem nézte jó szemmel hogy a lánya tovább alszik reggelente mint ő, ezért direkt csörömpölt és csapkodta az ajtókat.

élhetetlen 2022.01.01. 01:54:07

@MsIreneAdler: És akkor a gyakorlati rész. „A másik meg, hogy mások élete idillinek látszódhat kívülről, hogy milyen jól logisztikáznak gyerekkel, kulaccsal, aztaaaa...csak nem tudjuk, ennek mi a hátulütője.”. Rákattantatok erre a kulacsra, pedig csak a napi megoldandó problémákra akartam rámutatni, mert azok minden családban vannak. . Nem számít. „Kívülről”. Több mint 45 év napi kapcsolat, és ebben tizenöt év együtt dolgozás után nyilván nem látom az életüket. A barátnőm az az ember, aki megőrül a gyerekekért. Ha egy kolléga behozta a kicsit, ő eldobott kaszát, kapát, már térden állt a gyerek mellett, és rajzoltak. Megzakkanna, ha havonta csak egyszer láthatná a saját öt unokáját, na, az lenne elviselhetetlen stressz neki.
„Nem ismertem olyan családot egyet sem ahol több generáció együttélése ne járt volna legalább egy családtagnak erőn felüli alkalmazkodással, folyamatos lemondással a privát szférájáról.”. Ezért sajnállak.

élhetetlen 2022.01.01. 03:43:37

@Reactor: Felejtsd el már ezt a srácot, csak példának hoztam, mikor azt írtad, a kölcsön kapcsán, „hogy aztán élete végéig a nyakán ülhessen a főbérlő/bank, azzal is igen komoly bajok vannak ám. Konkrétan egy pénzügyi analfabéta.”. Én Átlag Józsi vagyok, de volt szerencsém érettségizni, ahol szerinted tömény hülyeséggel tömik a fejüket, szerintem meg megtanítottak gondolkodni, és egyetemre járhattam. Tény, hogy baj van a szakiskolák lebutításával és erőltetésével, eljuthatunk oda, hogy valaki nem tudja, hogy mi a kamatos kamat, vagy a THM. Annyiban tér el a véleményünk, hogy szerinted az emberek hülyék, szerintem meg csak tájékozatlanok. És minél szarabb lesz a képzés, annál rosszabb lesz a helyzet. Ez vonatkozik a szakember képzésre is, mert ha egy burkoló nem tanul kémiát, és kijön egy új kötőanyag, nem fogja tudni, hogy mivel alkalmazható együtt. Az internet nem segít, mert, ha nem tudod, hogy specifikusan mit keress, akkor nem találod meg.
Most képzeld el, hogyha már ilyenek a viszonyok, lenne minden kerületben, minden városban, kisvárosban, egy karitatív jogsegítő szolgálat, (bilibe lóg a kezem), ahova a bankból kihozott, de még alá nem írt szerződéssel elmegy az ügyfél, és megnézik, megmagyarázzák, hogy mi van.
„Kényszerbalek pedig maximum addig lesz, amíg van lakásra elkölthető pénze”. Ez szerintem téves megállapítás. Egy éjszakai törvénymódosítás, hogy nulla önerővel is be lehessen szállni egy lakásvásárlásba, és, ha a törlesztő negyven évre fixálva kevesebb, mint egy havi bérleti díj, megint lesz vevő.
Arany tojást tojó tyúk. A GDP növekedés lehetett volna ugyanakkora a bérház építésekből, mint ami a stadion építésekből bejött, a minimál lakbérből is fenn lehetett volna tartani őket. Ez csak hozzáállás kérdése. Ezért még le sem kellett volna vágni a tyúkot.
„Arról nem is beszélve, hogy akinek egy csöpp esze is van, nem fog háromszoros árat fizetni valamiért, ami a harmadát se éri.”. Te lehet, hogy okos vagy, én meg hülye, de kicsiben. A Tolle ESL 2,8 % tej ára felment 369 ft-ra, és annyiért veszem meg, amennyiért kapható.

élhetetlen 2022.01.01. 04:33:58

@Reactor: Találtam még egy helyes mondatodat, amin korábban átsiklottam. „Korábban remekül működött a dolog, a bérlők megvásárolhatták a lakásukat.”
Na, itt fejezem be. aki azt a szemétséget kitalálta, és aki még jó megoldásnak is tartja, azt már nem is minősítem. Ki kapott tanácsi lakást? A nagyon „rászoruló” , és a jól fekvő káder (ő a Rózsadombon, Pasaréten). Szinte ingyen lakott, a karbantartás közpénzből ment, aztán a piaci ár 10 százalékáért megvehette.
A mostani lakásomat úgy vettem meg, hogy a tulaj megvette 600 ezerért, és anélkül, hogy hozzányúlt volna, 6 millióért adta. De nekem nem volt más lehetőségem, én nem kaptam tanácsi lakást. Remekül működött a kedvezményezetteknek.
És lesz még folytatás. Itthon: Habony volt anyósa nevén van a Szerb utcai lakás | hvg.hu . A felújítás állami költségei, aztán biztosan akad valaki, aki tört áron megveszi. Te meg süllyedj el.

Reactor 2022.01.01. 06:52:31

@élhetetlen: Jó, hát te hoztad fel példának, nem értem, mi a baj, ha érvként használom fel. Bizonyára nem véletlenül említetted éppen őt.
Az érettségiig a tananyag nagy része konkrétan tömény, vegytiszta baromság. Minden szart bemagoltatnak veled, csak épp az igazán fontos dolgokra felejtenek el megtanítani. Kamatos kamatot általános iskola 3. osztályában oktatnak, kerek 45 percig, amikor a gyereknek maximum perselymalaca van odahaza. "Történelem és állampolgári ismeretek" keretében 100% történelmet és 0% állampolgári ismeretet tanítottak. Még talán a gazdaságföldrajz volt az, középiskola utolsó esztendejében, ami legalább nyomokban tartalmaz némi életfelkészítést. És természetesen állami iskolákról írtam. Lehet, hogy magániskolákban más a helyzet, ezekről nem tudok nyilatkozni.
Az emberek alapból valóban tájékozatlanok, mert egy betűt nem tanulnak ezekről a dolgokról. Akik ennek ellenére mégis csinálják, mindenféle tudás nélkül, na azok a hülyék. És ilyenből több van, semmint azt gondolnád...
A burkoló majd megtanulja a kémiát, ha elhatározta, hogy ő burkolónak megy. Ha meg földrajzprofesszornak, akkor a kémiára elpocsékolt időt fordíthatja valami hasznosabbra is esetleg. Az olyan tudás, amit valaki sohasem használ fel és pénzt se keres vele, az haszontalan tudás.
És tudod mit? Inkább legyen karitatív jogsegély-szolgálat, mint több százezer pénzügyi analfabéta. Az előbbi nem okoz válságot, az utóbbi igen.
Lufikat te semmiféle törvénymódosítással nem tudsz fenntarthatóvá tenni. Ebbe a modellbe tervszinten benne van, hogy el kell buknia.
A vásárlás pedig...nos, bőven van alternatíva. Ha a Tolle tej ára felment 369 forintra, lehet ám venni mondjuk Mizo tejet is, ami olcsóbb. Vagy akármilyen olcsóbb tejet. Esetleg keresel egy akciót, vagy kuponozol. De az is alternatíva (vidéken), hogy háztól veszed, ahol nem fizettetik ki veled az áruház árrését, a rekordmagas áfát, a csomagolást, a kereskedő bérét stb. Már nem a szockóban élünk, hogy egyetlen bolt egyetlen márkájára vagy rászorulva.

Az se szockó találmány, hogy a bérlő megvehette a lakást magának, konkrétan a kétezres években működött, még az ingatlanpiramis előtt. És messze nem csak káderek, pártkorifeusok meg efféle nyaloncok. Legjobb tudomásom szerint nem ők laknak panelekben meg lakóparkokban. Hogy jó megoldás-e? Annál ezerszer jobb, minthogy az utolsó romba dőlt disznóól is 10 milliónál kezdődik.

MsIreneAdler 2022.01.01. 10:23:44

@élhetetlen: én csak örülök annak ha van olyan család, ahol ez működik és mindenki elégedett. Mi olyan felháborító neked abban, hogy nekem más tapasztalataim vannak az ilyen össznépi, lakjunk egyrakáson akciókkal, mint neked? Ez csak az én véleményem, amit azok alapján akakítottam ki, amiket láttam, megéltem. Ahogy te is a tiedet. Semmivel nem érnek kevesebbet a véleményeink, attól, hogy eltérőek. Meg aztán vannak dolgok, amikben meg egyetértünk. Így szép az élet, nem?
De nyugi nem vagy egyedül, itt sok mindenkinek szerintem szinte fizikai fájdalmat okoz, ha valaki nem hajszálra azt gondolja, amit ő. Csak tudod, ez egy olyan blog, ahol ez többször meg fog itt veled történni, szóval szokj, hozzá :)
Ja és nem kell engem (le)sajnálni...

élhetetlen 2022.01.02. 15:59:45

@Reactor: Nézegetem itt a leendő oktatást. Szakképző iskola fejezet.
Közoktatás: Merre, ha nem gimnáziumba? Minden a technikumokról és a szakképző iskolákról - EDULINE.hu „A burkoló majd megtanulja a kémiát, ha elhatározta, hogy ő burkolónak megy”. Mikor, kitől? Fizika, kémia, anyagismeret minden szakmához, hogy majd a következő két évben stabil legyen az alap a választott szakirányhoz? És, ha nem jön be a választott szakirány? Nincs tovább, vagy végigküzdi feleslegesen, aztán két év alatt leérettségizhet, aminek komoly képzési hiányosságokkal megy neki. Nekem nem tetszik.
„Ha a Tolle tej ára felment 369 forintra, lehet ám venni mondjuk Mizo tejet is, ami olcsóbb. Vagy akármilyen olcsóbb tejet. „. Jó tanács, sőt tejföl helyett is lehet frissfölt is venni, sajt helyett kókuszzsírral kikevert sajtkrémet, ha neked mindegy, hogy mit eszel. „Kamatos kamatot általános iskola 3. osztályában oktatnak, kerek 45 percig, amikor a gyereknek maximum perselymalaca van odahaza.”. Elmentél a lényeg mellett. Érettségiig megtanult %-ot számolni, és gondolkodni, és, ha nem fért hozzá a kamatos kamat képletéhez, akkor összeadással és % számítással egy óra alatt eljuthatott a húsz év végéig.
"Történelem és állampolgári ismeretek" keretében 100% történelmet és 0% állampolgári ismeretet tanítottak. Mit is lehetne állampolgári ismeretek keretében tanítani most? Hogy az alaptörvényt 10-szer átszabták, és elég egy nem egyeztetett képviselői indítvány, és reggelre törvény lesz? Ezt nem lehet beírni a NAT-ba.
Bérlakások. „konkrétan a kétezres években működött, még az ingatlanpiramis előtt.”. Nem nézek utána a dátumoknak, de volt hosszú idő, amikor egy öröklakás csak kétszer annyit ért, mint egy tanácsi. Ezen az arányon lehetett cserélni.
„messze nem csak káderek, pártkorifeusok meg efféle nyaloncok”. Átsiklottál afölött, hogy azt írtam, „A nagyon „rászoruló” , és a jól fekvő káder (ő a Rózsadombon, Pasaréten)”. Van ismerősöm, aki a pasaréti villát vette meg 10 %-os áron, de lakáskeresés közben találkoztam azzal is, hogy jó helyen levő, de nagyon rosszul leválasztott villa egyik szelete még nem az övék, de, ha lefoglalom, akkor a foglalóból megveszik, és eladják tízszeres áron. Nem vettem meg a beosztása miatt, de egy év múlva találkoztam a nővel a saját régi utcámban, megismert, elmesélte, hogy eladták, és most itt kaptak másik tanácsit, mint rászorulók. Ismétlem, ugyanabban a kerületben, ahol megvették 10 %-ért, és eladták tízszeres áron, kaptak másik tanácsit. Ez a konstrukció hozta azt, hogy a karbantartás nélküli rombadőlt disznóól is 10 millánál kezdődik, csak ezt meg kéne értened.
Már mindegy, milyen hosszú a komment, tehát újra. A lakásom volt tulaja, ha kisebb tanácsira akart volna cserélni, akkor kap pár százezret. Így nyert 540 millát az eladáson, és, ha három milláért vett kisebbet, akkor is a párszáz ezer helyett pár millához jutott ajándékként. Hogy ezt te szuper megoldásnak látod? Biztosan a jó oldalon voltál.

élhetetlen 2022.01.02. 16:34:40

@MsIreneAdler: „Mi olyan felháborító neked abban, hogy nekem más tapasztalataim vannak az ilyen össznépi, lakjunk egyrakáson akciókkal, mint neked?”. Semmi. Az zavart, hogy nekem írtad, hogy nem kell végletekben gondolkodni, nem annak, aki azt írta, hogy „Még egy saját otthont se tudott teremteni. Az nem is férfi. Életképtelen. Evolúciós zsákutca.”. Azt hiszem, ez a szélsőséges gondolkodás, nem az enyém.
Feljebb írtam a saját családomról is, röviden a lényeg, apa szüleivel éltünk egy háztartásban a halálukig. Nem volt zűr, minden ment a maga kerekén, mindenki törődött mindenkivel, de az életemet a nagyapám jelenléte aranyozta be. És mindenkit sajnálok, akinek nem jutott „mindennapi használatra” egy ilyen nagypapa, és ennek semmi köze a lesajnáláshoz.

Reactor 2022.01.02. 17:02:28

@élhetetlen: Nem konkrétan szakiskolára gondoltam, de ha már így felhoztad, a burkoló például megtanulhatná ott a kémiát, ha burkolónak akar menni. És akkor mondjuk 7x45 perc helyett csak 4x45 percet ülne az általános iskola padjaiban. Aki pedig vegyésznek akar tanulni, az választ az egyetemen ilyen irányú specializációt. Neki meg mondjuk a földrajzot vagy az irodalmat lenne fölösleges megtanulnia. Aki pedig szakfordítónak megy, kémia-földrajz-fizika helyett mondjuk nyelvórái lennének. Mi a francnak tanuljon meg valaki olyasmit, amit aztán soha a büdös életbe nem fog használni semmire? Időpocsékolás. Ha nem jönne be a választott szakirány, akkor fogja magát, és keres más szakiskolát. Felnőttként is bőven vannak, akik átképzik magukat.
Ami a táplálkozást illeti, nos, az ember elsősorban azt vegye figyelembe, mire van anyagi kerete. Elhiszem, hogy a tokhalkaviár és a bélszín nívósabb kaja, mint a parizeres kenyér, de ha nem tudod megfizetni, beéred azzal, ami van. Ha pedig rá vagy fixálva egy márkára, merthogy (szerinted) az jobb, és nem vagy hajlandó kompromisszumokra, nos, akkor nincs más hátra, mint előre: kifizeted a magasabb árat. Nem biztos, hogy a márkásabb termék jobb is, ajánlom szíves figyelmedbe a "Maradokapenzemnel" blogot, bőven találhatsz fogyasztói teszteket. És nem, nem mindig a legdrágább termék volt a befutó.

A házi, piacos termékek sem azért olcsóbbak, mert annyival rosszabbak a TESZKÓs termékeknél. Fenét. Azért olcsóbbak, mert a házi termékkel nem lőcsölik rád az utolsó kamuszakmás lótifuti hasznát is. Arról nem is beszélve, mennyivel egészségesebb Manyi nénje fóliasátras paradicsoma, mint a táptalajon érlelt, génmanipulált, puffasztott humán takarmány.
A százalékszámítás megint lópikula. Általános iskolában úgy 1-2 matekóra erejéig foglalkoznak vele, oszt ennyi. Elég megnéznem bármelyik régi matekfüzetemet. Úgy 2 oldalnyi példa, szabály stb. volt ebből az anyagrészből, rögtön utána meg jött a geometria - szerkessz háromszöget körzővel-vonalzóval-síppal-dobbal-nádihegedűvel, számold ki a szögeit, felezd meg őket, satöbbi satöbbi...még ha emlékszik is rá valaki a kisiskolás éveiből, fogalma nem lesz, hogyan hozza összhangba a százalékszámítást a kamatos kamattal, hitelfelvétellel, futamidő, törlesztő kiszámolásával, hogy az apróságokról (infláció, kockázatkezelés) már ne is beszéljek. Igen, biztos vannak ilyen intelligens, következetes diákok - az elenyésző kisebbség.

Mit lehetne állampolgári ismeretek keretében tanítani? Bőven van mit, kedves barátom. Lehetne kezdeni olyan apróságokkal, mint adóbevallás kitöltése, sárgacsekk kitöltése, postautalvány/pénzátutalási megbizatás bemutatása, mert az emberek igen nagy százaléka még erre is képtelen. Lehetne folytatni a hivatali apparátus alapszintű bemutatásával, esetleg nagyvonalakban felvázolni a bürokrácia működését is, hogy a kisdiáknak legyen valami fogalma arról a rendszerről, aminek részese. Erre helyből rá lehetne áldozni egy félévet ahelyett hogy idióta évszámokat meg irreleváns világtörténelmi hülyeségeket magoltatunk velük. Aki erre fogékony, az fakultatívan járhatna különtörire és ott megtanulná. Jelenleg sokkal nagyobb bajokat okoz az, hogy valaki egy egyszerű tértivevényes levelet nem tud feladni, minthogy nem tudja, hol volt a mohácsi csata.

Akivel találkoztál a lakásvásárlás kapcsán, az vélhetően egy ingatlannepper volt. Azt se szabad elfelejteni, hogy azidőtájt ment a jelenlegi ingatlanlufi főpróbája, a Nagy Ingatlanszövetkezeti Pilóta (tudod...Baumag, Pilis Invest, effélék). Igen, vannak ingatlanhiénák és lakásmaffiózók, mindig is voltak. A döntő többség viszont nem ilyen, egyszerűen csak lakni szeretne valahol, ami megfizethető. A jelenlegi ingatlanlufinak nem sok köze van az akkori helyzethez, de az tény, hogy akiket anno nem csuktak le, azok most is aktívkodnak a buborékfújásban, bőven van köztük ám fidesznyik is, ettől függetlenül ez egy teljesen másik ügy, már csak azért is, mert a kormány ebben bűnrészes, és hagyja szabadon futni, míg a korábbi esetben Medgyessy Péter azonnali hatállyal fellépett a dolog ellen és még azelőtt lerombolta a piramist, hogy komoly társadalmi következményei lettek volna a dolognak. A jelenlegi kormány nem teszi ezt meg, mert haszna van belőle. És ennek meglesz a böjtje ám, mint anno Floridában.

élhetetlen 2022.01.02. 17:54:50

@Puerto Prince: „az arányokat nem tudom, de az irányokat igen. Amint csökken a nyomás a szülésre, az emberek nem annyira azt választják”. Én meg csak a saját ismerőseimről tudok beszélni, egyik családnál sem azért vannak gyerekek, mert nyomás volt a szülésre. „Az életben annyi minden van még”. Csak szolidan, pár példa, igaz, hogy a szülők már közelítik az ötvenet, de miután tíz év együttélés után összeházasodtak, mert jöhetnek a gyerekek, akik már nagykamaszok, nem borult fel az életvitel, mentek a hétvégi bulik, az egyik szobában sok gyerek alszik, egy-egy felnőtt vigyáz rájuk felváltva. Mikor már a gyerek stabilan át tudta fogni apa, anya lábát, akkor álltak a sítalpon, és síeltek, persze nem a fekete pályán. A barátnőm lányánál még csak másfél éves a nagyobb, viszik a nagyszülőket síelni, (egyik sem tud), de sétálnak, szánkóznak a gyerekkel. Aztán elmennek a horvát tengerpartra öten, és kapom a mini videót, ahogy a másfél éves mutatja a maminak, hogy ott a vízesés a Plitvicei tavaknál, aztán mennek a tengerhez. Másik család, három gyerek, a legkisebb még bilizik. Fedeles bili, aztán egy megfelelő parkolóban ürítik, rendbe teszik. (nem kiborítják az útszélre, ez célzás volt). 2 hét a feleség szüleivel Görögországban, aztán két hét édes ötösben Horvátországban. Az annyi minden van méget sorold fel ennek ellenében.

élhetetlen 2022.01.02. 19:22:04

@Reactor:„Nem konkrétan szakiskolára gondoltam, de ha már így felhoztad, a burkoló például megtanulhatná ott a kémiát, ha burkolónak akar menni.”. Hol, ott ahol nincs ilyen tantárgy, vagy már az általánosban kéne eldönteni, hogy mit csinál majd egész életében? Aki meg, mint te, ilyet mond, „ vagy az irodalmat lenne fölösleges megtanulnia.”, annak irány a süllyesztő, mert csak bunkókat szeretne látni az országban, és ettől várná a felvirágozást. Nem kellenek már a kiművelt emberfők sem szerinted, sem a kormány szerint.
Most már komolyan kérdezem. Találkoztál már szakfordítóval? Ami szerinted felesleges egy szakfordítónak, ha még az informatikát is hozzáveszem, egy gyenge idegenvezető sem lesz belőle, mert annak másik három, négy szakmában otthon kell lennie. Azt hiszem, ostoba vagy.
„Nem biztos, hogy a márkásabb termék jobb is, ajánlom szíves figyelmedbe a "Maradokapenzemnel" blogot, bőven találhatsz fogyasztói teszteket.”. Miről beszélsz? A Tolna megyei tej márkásabb, mint az Alföldi tej? Márka függő vagyok, vagy csak ízfüggő? Ha nem szereted a tejet, akkor neked jó, az olcsóbb verzió.
„Arról nem is beszélve, mennyivel egészségesebb Manyi nénje fóliasátras paradicsoma, mint a táptalajon érlelt, génmanipulált, puffasztott humán takarmány”. Magyarországon nincs génmanipulált élelmiszer, és fogalmad sincs, hogy Manyi néni mivel tápozza, és permetezi az egészséges paradicsomjait. Azt hiszen, ostoba vagy.
A geometriát összehasonlítani a kamatos kamattal, ehhez már kevés, hogy ostoba vagy.
„adóbevallás kitöltése, sárgacsekk kitöltése”. Az adóbevallás mindenben változott, a sárga csekk kimúlóban, ezt tanítani? Banki átutalás. Nem tudom, hogy a gépem zakkant meg, vagy az OTP, a képernyő fele angol, a fele magyar, de nem igazán magyar, ennek a használatát kéne tanítani? Jól vagy?

Reactor 2022.01.02. 19:54:23

@élhetetlen: Az általános iskolában jobbára már kiviláglik, az adott tanulót mi érdekli, mi az amiben jó, és mi az, amiben kevésbé jó. Elég fellapozni egy átlagos felsős naplót. A kisdiák foglalkozzon azokkal a tudományterületekkel, ami érdekli is, és amivel szívesen foglalkozik, ne azzal, amit kínkeservesen kettesre megcsinál, az anyag négyötödét nem érti, utálja és unja az órát, rendetlenkedik, ezzel feltartva a tanárt & az egész osztályt is, odahaza meg jól megverik a szülei.
Ez legkésőbb középiskola elejére ki szokott derülni, melyik diáknak mely tárgyakhoz van affinitása, mely tudományterületből tud majd megélni a jövőben. Ha angolból csillagos ötös, matekból meg épp hogy átrugdossák kegyelemkettessel, talán nem kéne még több matekot legyömöszölni a torkán, foglalkozhatna helyette angollal is. Semmi értelme ráerőszakolni olyasmit, amit nem tud és nem is akar megtanulni. Mi lesz abból? Mihez kezd majd a nyolcismeretlenes paraméteres egyenletekkel az, aki két törtet nem tud egymással elosztani? Baromság.
Kedves tőled, hogy a süllyesztőbe küldenél, csak mert felismertem, mekkora csőd a jelenlegi oktatási szisztéma. Te komolyan azt hiszed, az általánosban "kíművelt" gyerekekből nem lesznek tökkelütött bunkók? Hogy a gyerek attól lesz művelt, hogy fejből elsorol másfél ezer évszámot, elszavalja a Nemzeti Dalt, vagy éppen kielemez egy Balassi-verset?

Elárulok neked egy nagy titkot: jelenleg pontosan a te kívánalmaid szerinti az oktatási rendszer. Mindegyik gyerekre egyenkabátot húznak rá, minden szarságot rájukerőszakolnak azzal a megokolással, hogy "alapműveltség", olyat is, ami abszolút nem érdekli, és nem is jó benne, csak a karókat meg a veréseket gyűjtögeti. És hiába reménykedsz, nem fogja megtanulni. Akkor se, ha heti 7x45 percben kell ülnie a padban mint a faszent. Helyette majd okostelefonozik a pad alatt, házifeladat helyett pedig Fornett...izé, Fortine-ozik. Minek tanulja meg? A verést, büntetést ígyis-úgyis megkapja, akkor már jobban jár, ha nem is fordít időt a tanulásra, ha amúgyis egyest kap. A kiváló ötletednek az lesz az eredménye, barátom, hogy a gyerek ahelyett hogy 1 dologhoz értene jól, sokhoz fog rosszul érteni. Már évtizedek óta ez megy - tele vagyunk mindent "tudó" de semmihez se értő félnótás selejtekkel, akik aztán max. a Jewbilba lesznek jók futószalag mellé, vagy szedhetik a sörösdobozt az autósztráda mellett havi 47 rugóért. Ebből aztán lesz felvirágozás meg nyugati életszínvonal, ugye? Ja, mégse...

Találkoztam szakfordítóval, igen. Jómagam is az vagyok, szabadúszóként. Boldogan mutathatok referenciaanyagot is. Mesélj már kérlek, egy szakfordítónak mi a frászkarikáért kéne megtanulnia, mennyi a háromszög külső szögeinek összege? Vagy Norvégia bőripara? Vagy a "Mama" című vers strófáinak elemzése? Fogja ezeket valaha bárki is számonkérni? Fog ezzel egy petákot is keresni? Mindamellett ha tudnád, mennyit keres egy jó szakfordító/műfordító, tudhatnád, hogy semmi szüksége másod/harmadállásra. JÓ fordítóra gondolok, nem olyan mekkmester idiótára, aki az "icing"-et "jég"-nek fordítja (Cramp Twins "Mocsári Átok" epizód).
Ostobát akarsz látni? Nézz tükörbe egyszer, barátom, te is láthatsz egy szép díszpéldányt.

Írtam, mi van akkor, ha ennyire ráfixálódtál egyetlen ízre vagy márkára: kifizeted a magasabb árat. Ha csakazértse vagy hajlandó spórolni semmilyen módon, akkor perkálsz szépen. A saját pénzed pazarlod.

Magyarországon nincs génmanipulált élelmiszer, tápgyáras oldatos szarság viszont van bőven. Manyi nénjében pedig azért bízok picit jobban, mert Manyi nénje nem engedheti meg magának a nyugdíjából, hogy tápgyárat üzemeltessen.
Már egyszer leostobáztál korábban amúgy, kis barátom. Átmentél papagájba, vagy mi? Kérsz egy kekszet, kismadár?

A geometria ÉS a kamatos kamat is része a matematikának. Ahogy a szögfüggvények ÉS a halmazelmélet is. Ezt külön el kell neked magyarázni? És akkor te hívsz másokat ostobának. Nagyon whehehehehe, de komolyan.

Az adóbevallásnak maximum a külseje változott, az alap rubrikák ugyanúgy megmaradtak rajta. A sárgacsekk kimúlóban? Álmodj királylány. Banki átutalást pedig - ha nincs netbankod - jobbára papír alapú megbízáson lehet teljesíteni. És igen, ezeket érdemesebb lenne tanítani idiótaságok helyett, mert, kis barátom, ebben a világban élünk, és a bürokrácia része a mindennapi életünknek. Ha te valami barlanglakó troglodita vagy, az legyen a te bajod, ettől még a népesség döntő többségének szükség van minderre a tudásra, mert ezeket napi szinten használja. Te nem. Na bumm. És, kit érdekel?

Lorrh 2022.01.02. 21:12:37

@Reactor: "Magyarországon nincs génmanipulált élelmiszer"
Ez így ebben a formában nem igaz. Magyarországon nem gyártanak GMO-t, de külföldről, például Brazíliából behozzák.
Egyébként a gmo ellenesség totálisan irracionális babonás ostoba félelem. A gmo-val életképesebb, egészségesebb, ellenállóbb élelmiszereket tudnak termelni.
És a gmo mentességet törvénye erőre emelni az csak az ostoba egybites választópolgároknak tett engedmény.

Reactor 2022.01.02. 21:20:55

@Lorrh: Lehetséges. De ennek az ellenkezője is igaz lehet. Fogalmunk sincs, a génmanipulált cuccosoknak mik a hosszútávú hatásaik. Úgyhogy én jól megvagyok Manyi nénje fóliasátras paradicsomával is, törvényerő ide vagy oda.

élhetetlen 2022.01.03. 09:13:33

@Reactor: „Az általános iskolában jobbára már kiviláglik…”, „Ez legkésőbb középiskola elejére ki szokott derülni…”. Ez tévedés. Vannak gyerekek, akiknek sok mindenhez van érzéke, de adott pillanatban valami jobban érdekli. Ha csak azt tanulja, akkor később nehéz olyan területre váltani, amihez hiányoznak az alapok, mert szerinted minek tanulta volna meg azt is. Csak két példa. Az egyik én. Mikor a Kandóra jelentkeztem számítástechnika szakra, a matektanár osztályfőnököm megkérdezte, hogy miért oda, ha sohase szerettem a matematikát. (hármas, négyes voltam belőle). Elvégeztem az akkor még főiskolát, abból a szakmából éltem egész életemben, de meló mellett elvégeztem kalandvágyból estin az ELTE-n a mat. szakot (nem a prog. mat.-ot, hanem a hosszút), és jobban élveztem mintha kocsmázni jártam volna. A másik, a barátnőm unokája, aki orvosnak készült, felvették, egy évet sikeresen elvégzett, aztán áthúzott a műszakira a villamosmérnöki karra. A te képzési elképzeléseddel ezt nem tudta volna meglépni, mert, ha orvos akar lenni, akkor ne tanítsunk neki matekot. Te zárnál egy életre ketrecbe embereket, én meg ezért a mozgástérért támogatom az általános képzést.
„Te komolyan azt hiszed, az általánosban "kíművelt" gyerekekből nem lesznek tökkelütött bunkók?„ Lehetnek, de az is lehet, hogy függetlenül a szakmájuktól még olvasna szépirodalmat, helyére tudnak tenni egy költőt, elmennek egy képtárba, ahol adott művek megértéséhez kell háttértudás, de szerinted ez nem kell az emberi léthez.
„A kiváló ötletednek az lesz az eredménye, barátom, hogy a gyerek ahelyett hogy 1 dologhoz értene jól, sokhoz fog rosszul érteni.”. Helyben vagyunk. Elég lett volna, ha Michelangelo csak széklábat faragott volna, egy dologhoz értsen, de ezt megérteni is kell irodalom ismeret.
Nem írtam másod/harmadállásról, szakterületről írtam. Ha azt mondod, hogy olyan profi vagy, hogy ugyanúgy le tudsz fordítani egy orvosi felfedezésről szóló szakcikket, mint egy chipgyártási újításról, új házépítési technikáról szólót vagy a legújabb mobil hálózati technikáról szólót, akkor egyszerűen kiröhöglek.
Az meg nyilvánvaló, hogy az élelmiszerek drasztikus drasztikus drágulásán csak szerinted segít a "Maradokapenzemnel" blog”.
Na, Manyi néni. Ez már csak szórakoztatás. Manyi néni nem üzemeltet tápgyárat, de a gazdaboltban megveszi a szükséges tápot, a növényekhez a vegyszert, de te bízol benne. Van ismerősöm, aki azt is elhiszi Manyi néninek, hogy csak ez a tíz tojása van, mindet ma reggelre tojták a tyúkok, megveszed, de, ha visszamennél, megint lenne tíz frissen tojt tojás. Ha lemennél hozzá tojást venni adott időpontra, öt perc alatt kirakná a két hetes tojásokat a fészekbe, hogy örüljél. 14 éves koromig falun éltem, volt sok tyúkunk is, felesleges tojás is. És voltak, akik megvették, ingyen utaztak, és hozták Pestre a piacon árusítóknak. De tíz tojásért nem jöttek ki, mire harminc lett, abban már volt két hetes is, és ezt árulták friss, falusi tojásként.
„A geometria ÉS a kamatos kamat is része a matematikának. Ahogy a szögfüggvények ÉS a halmazelmélet is.”. Most megzavartál. Csak nem azt akarod mondani, hogy a matekoktatás fontosabb, mint sárga csekk kitöltésének oktatása? De azt hiszem, nem erre gondoltál, pedig a geometria ismeret, még egy asztalos vagy burkoló életében is fontos.
„Akivel találkoztál a lakásvásárlás kapcsán, az vélhetően egy ingatlannepper volt.”. Nem valószínű, egy ingatlan nepper, ingatlanhiénak és lakásmaffió nem úgy működik, hogy eladja a kapott kakást, amiben már akár húsz éve él, aztán kér egy másikat az önkoritól. Ez egy egyedi eset volt a helyzettel való visszaéléssel, és lehet, hogy az ügyintéző nem nézett utána, hogy a család már kapott lakást, hol van az most, vagy egy kis kenőpénz, de ezt nem lehet üzemszerűen csinálni, mert valakinek feltűnne, hogy valakinek a huszadik lakást utalják ki. A lakásmaffia nem így működik.
Nem, nem mentem át papagájba, ha így jobb, csak a végén mondom, hogy ostoba vagy, nem állnak meg az érveid.
Ebben igazad van, „ennek meglesz a böjtje”, már megvan, de a megoldásodat nem látom, mert, ahogy a tejnél van, hogy ha nem telik rá, akkor ne vegyem meg, egyszerű, igyak vizet, ha nem telik lakásra, akkor irány a híd alá, ez nem az igazi.

Lorrh 2022.01.03. 10:24:53

@Reactor: nincs hosszútáv! Csak a pillanat van.
Elavult fogalom a hosszútáv.
Én értem, hogy a normalitás ezt diktálná, de ma már nyoma sincs a normalitásnak.
Öt percenként alkotmányt módosítanak és kb minden szabály és tudás elavul egy pár hónap alatt. Jön egy upgrade és máris minden változott és már ki se ismered magad az ikonok között.

Reactor 2022.01.03. 20:12:31

@élhetetlen: Az egy dolog, hogy a gyereket mi érdekli. Hogy miből a legjobbak a tanulmányi eredményei, az a fontos. És ez bizony már általános iskola felső tagozatban megmutatkozik. Váltani pedig mindig nehéz, másfelől pedig minek is váltana olyan szakterületre, ahol még általánosban is rosszul teljesített, és kábé nem is érdekelte. Vihetnek haza a programozók csiliárdokat is, ha a gyereknek már a tizedestörtek is nehézséget okoztak, evidens hogy nem ilyen irányba fog továbbtanulni majd.
Lehet hogy úgy fél százalékkal könnyebb átképeznie magát a gyereknek később, ha mindent "megtanul", csak éppen ha az általa favorizált témát JÓL megtanulja, több mint valószínű, hogy nem is akarja magát átképezni semmivé később, mert remekül megél belőle, köszöni szépen.

Ha művelni akarja magát a gyerkőc, kérlek, van számos fakultatív (tehát NEM kötelező) foglalkozás iskolán belül és kívül is. Kismillió szakkör ingyenes első órával, oda mehet ahova akar. Ha érdeklik a versek, a képek, vagy az őslények, akkor iskola után fogja magát, és hódol a művészetnek. Ha meg nem érdeklik, nem kéne hetente 5x45 percben libatömővel rájukerőszakolni. Ha mindez fakultatív lenne, akkor mondjuk napi 7 óra helyett csak 4 órája lenne, még tán lenne is ideje művelődni. És azt olvashatna, amit szeretne. Ha Gárdonyit, akkor azt. Ha Stephen King-et, akkor azt.

A példád Michelangelo-ról nem mérvadó. Először is, egy fiktív irományból (az Ember Tragédiája) indulsz ki, ezt a való élet jelenkorára hivatkoztatni kb. olyan mint Pán Péterrel érvelni a repüléstechnikában. Másodszor pedig, a tudomány és a művészet két külön dolog. Alma és körte. Ne próbálj hidat verni közéjük e témában, mert nem fog menni. Michelangelo-nak semmiféle oktatásügy nem mondta, hogy na márpedig kitanulod a festészetet, ha beledöglesz is, ahogy Stephen King fejéhez se tartott senki töltött puskát, hogy most azonnal megírsz egy bestsellert, és utána még ötven másikat. Gyönyörű csúsztatás volt, elismerem, csak sajnos túl átlátszó.
A jó szakfordító, kérlek, ugyanúgy megállja a helyét orvosi, gépészmérnöki vagy jogi területen. Lehet hogy ez neked új dolog lesz, de az egyetemi szakfordító-képzés arra való jobbára, hogy ezeket beleverjék a leendő fordítóba. Tudod, ott 4 évig nem a nemi szervüket húzogatják heti 30-40 órában. Baktass majd el egyszer mondjuk egy anglisztika tanszékre és vess egy pillantást a tárgylistára. Csodálatos új dolgokat fogsz tapasztalni. A szakfordító, kis komám, nem teheti meg, hogy undorral félretolja a jogi szakszöveget, mondván, ilyet nem tanultunk az órán, mert akkor másnap már nézhetne új munkahely után. Röhöghetsz nyugodtan, a saját hülyeséged illusztrálod vele.
A "Maradokapenzemnel" blogot azért hoztam fel, hogy megmutassam, nem feltétlen a legdrágább a legjobb. De, mint mondtam, ha ennyire makacs vagy, akkor kifizeted. Írtam, hogy lehet kuponozni, kódkártyázni, lehet akciónál jól betárazni óccsóér', ezek neked nem fekszenek. Akkor fizess. Az áremelés miatt meg a kormánynál tessék panaszkodni, ők inflálták el a forintot.

Manyi néninek nincs se pénze,se technológiája arra, hogy hidroponikus, táptalajon érlelt puffasztott szart termesszen. Ez nem szórakoztatás, ez tény. Szerencsére még nincsenek mindenütt tápgyárak. Ha pedig Manyi nénje kéthetes tojásokkal manipulálni, igen hamar híre menne a faluközösségben, és onnantól akár le is vághatja a tyúkjait, mert senki nem fog venni tőle. Nem Manyi nénje az, aki a kéthetes lejárt húst átcímkézve visszarakja a hentespultba. És szintén nem Manyi nénje az, aki röhögve kifizeti zsebbű' a bírságot, és ugyanott folytatja ahol abbahagyta.

A matekoktatás maximum addig fontos, hogy 2+2 az 4, 1 kilogramm az 100 dekagramm és egyketted egyenlő ötven százalékkal. Lényegében az algebra 25 százaléka. Ennyit meg alsóban megtanul mindenki. Aki nem célirányosan matekkal akar foglalkozni, annak minden más fölösleges. Eddig kemény 0 alkalommal kellett háromszöget szerkesztenem, függvényeket ábrázolnom koordináta-rendszerben, vagy tangensnégyzetiksz-et számolgatnom. Volt ám értelme megtanulni. Gyanítom jobban jártam volna, ha ahelyett a sokszor 45 perc helyett inkább angollal foglalkoztam volna.

Honnét veszed hogy nem így működnek az ingatlannepperek, spekulánsok? Foglalkoztál már komolyabban az ingatlanpiaccal? A mi családunkban, ismerősi körünkben volt ilyen ember. De szerinted ez lehetetlen, az ingatlanmaffia nem így működik. Pontosan ilyen emberek ugrottak be a Baumagnak, Pilis Investnek is, aztán futhattak a pénzük után, Klivinyi pajti mái napig élvezheti a pénzüket és röhöghet rajtuk.
Ja, amúgy 2004 óta veszem havonta a Zsaru magazint, azóta vélhetően több száz cikk mondott neked ellent.

Az "ostoba vagy" pedig nem cáfolat, ahogy a személyes kételyeid sem azok. Érdemben eddig kb. semmit nem tudtál cáfolni, csak a nemtudásoddal próbálsz "érvelni", anekdotikusan érvelsz vagy ha végképp kifogy a múníciód, személyeskedsz. Ez sajna-bajna eddig nagyon kevés.

Reactor 2022.01.03. 20:17:09

@Lorrh: Az emberek többsége hosszú távra tervez. Még az is próbál, aki hónapról hónapra él.
Tákolmánymódosítástól függetlenül havonta fizetni kell a számlákat, venni kell kaját, ruhát, közlekedni kell. Persze, ha az állam hirtelen bejelenti, hogy na gyerekek, mostantól minden alanyi jogon jár, esetleg kilencvenéves aggastyán vagy, akinek már minden nap ajándék, akkor valóban mindegy. Majd akkor mehet a carpe diem.

élhetetlen 2022.01.04. 01:08:35

@Reactor: Ez már szánalmas. „Hogy miből a legjobbak a tanulmányi eredményei, az a fontos.”. Nem. Egyik dolog, hogy, ha pl. matekból csak közepes, annak két oka is lehet, az egyik, hogy nincs érzéke hozzá, a másik, hogy nem inspirálja a tanára, ezért nem töri magát. Ha gimibe kerül, és kap egy jó tanárt, megtáltosodhat. A másik dolog, ami úgy tűnik, eszedbe sem jut, hogy van olyan gyerek, aki minden tantárgyban jó, és mindig kitűnő a bizonyítványa. De te eldöntöd a tanulmányi eredményei alapján, hogy mivel töltse az életét? Nevetséges.
„ha mindent "megtanul", csak éppen ha az általa favorizált témát JÓL megtanulja, több mint valószínű, hogy nem is akarja magát átképezni semmivé később, mert remekül megél belőle”. Csak az nem biztos, hogy az általánosban favorizált téma, 18, 20 éves korában is az lesz. „anekdotikusan érvelve” ismétlem, hogy az a lány, aki orvosként vagy plasztikai sebészként remekül megélt volna, de inkább lesz kezdő mérnök. Úgy tűnik, te ezt nem érted.
„Ha művelni akarja magát a gyerkőc”. Nem hiszem, hogy őszintén válaszolnál, de hány olyan író művét, drámáját olvastad, akiről soha nem hallottál, de rákerestél? Ezért kell az alap, mert az ismerteknek pl. a kortársaira már rákereshetsz.
„A példád Michelangelo-ról nem mérvadó”. De. „a gyerek ahelyett hogy 1 dologhoz értene jól, sokhoz fog rosszul érteni”. Erről szól a székláb, akkor is, ha nem fogod fel a lényegét.
„ a tudomány és a művészet két külön dolog. Alma és körte. Ne próbálj hidat verni közéjük e témában, mert nem fog menni”, nem kell hidat verni, az már évezredek óta létezik, csak te nem vetted észre.
A "Maradokapenzemnel" blogot, és a Magyi nénit kihagyom.
Az csak poén, hogy szerinted az ingatlan nepperek az önkoritól kérnek, és kapnak huszadszor is lakást. Ja.
„Érdemben eddig kb. semmit nem tudtál cáfolni”. De, mindent cáfoltam, csak nem érted, hülyeségekkel jössz. Ezek után nem személyeskedés, ha azt mondom, hogy ostoba vagy, csak egy ténymegállapítás. Részemről befejeztem.

Reactor 2022.01.04. 02:32:27

@élhetetlen: Valóban szánalmas. Sem igazad nincs, sem kompetenciád, hogy ezt belásd. Csak fújod ugyanazt a baromságot átfogalmazva, mint egy karcos lemez. A tanulmányi eredmény (és az ebből kijövő félévi átlag) jelenleg a fokmérője annak, hogy egy gyerek mely területen teljesít jól, legalábbis amikor én jártam iskolába, még így volt. Ha valakinek matekból hármasa van, akkor vélhetően nincs túlságosan jóban a számokkal, tehát nem ilyen szakterületből fog megélni a jövőben. A tanárnak nem dolga az, hogy inspirálja a diákot - azért fizetik, hogy leadja az anyagot legjobb tudása szerint és osztályozzon, nyilván ő se azért foglalkozik két halmaz uniójával vagy a deltoid területével mert fú eccsém, ez de izgalmas, mingyá' telepakolom a gatyeszomat barnamacival itten.
Az érdeklődésnek, késztetésnek vagy belülről kell jönnie, vagy a gyerek szüleitől. Ha egyik sincs meg, az adott tudományterület nem fogja érdekelni, következésképpen megtanulni se fogja. Ha erőlteted, annyit érsz el vele, hogy kipuskázza az egészet, így csak feleannyi egyest (és büntetést) kap, a puskázási módszerek pedig méginkább fejlődnek. A padra írt képlet vagy a ruhaujjba dugott cetli már rég a múlté; rengeteg papír-írószer áruház iszonyú pénzeket keresett a kihúzható papírrolnis "puskatollakkal", de az igazán profik eltűnőstintával és UV-LEDdel dolgoznak (az eltűnőstinta pár száz forint a Bo-Bo Shopban, UV-LEDet meg bármelyik ajándékboltban kapsz egy ezresért).

Biztos van olyan csodagyerek aki minden tantárgyból jó, pl. Szász Marci. És? Minden Szász Marcira jut másik egymillió átlaggyerek. Majd ha a diákság úgy 75-80 százalékát a Szász Marcik teszik ki, nem a 2-3 tárgyból bukásra álló átlagnebulók, akkor majd elővehetjük ezt a kérdést újból.

Lehetséges, hogy a későbbiekben ráun a tizenéves az adott témára, amit 8-9 évesen megszeretett. Ettől függetlenül addigra már megtanulta olyan szinten, hogy gond nélkül használhassa pénzkeresésre. Ez még mindig jobb felállás, minthogy megtanítjuk minden szarra, oszt legjobb esetben hármasra visszamondja a bebiflázott anyagot. Tudom, számodra ez az ideális oktatási rendszer. A végtermékeit meg ott találod a Burger Kingben, gyártósorokon meg a benzinkutakon. Aztán álmélkodsz nagyokat, miért nincs magyar értelmiség.
Az általad említett példában mellesleg a lány önmaga határozott úgy, hogy kipróbálja magát mérnöki területen, nem a kötelező oktatás érdeme, szóval itt eléggé ellentmondtál saját magadnak. Amúgy pedig írtam, hogy akit érdekel, van OKJ-s meg másmilyen tanfolyam is, majd elmegy oda és kitanulja, ott még mesterlevelet is kaphat, azzal valamivel többre megy, mint csillagosötösökkel az ellenőrzőbe.

Drámákat nem olvasok, a színház világa nem különösebben érdekel. Amikor pedig olvasni tanultam, nem volt internet, hogy bepötyögöd, hogy aszondja "földönkívülis inváziós regény". Könyvtár volt meg édesanyám könyvespolca. Slussz. Stephen King-gel is így találkoztam, de Michael Crichton-nal is. És hogy ne csak külföldit említsek, Mandics-Veress Herkalida-trilógiájával is így találkoztam, bár ez 8-9 évesen még túl nagy falat volt. Össz-vissz 2 olyan mű volt, ami tankönyvből ragadta meg a figyelmem: a Pál utcai fiúk és a Robinson. A többi kötelezőt unalmas szarságnak tartottam, és bele se néztem, inkább benyeltem az egyest, és olvastam helyette Stephen King-et.

Michelangelo példája, tekintve hogy egy fiktív műből indulsz ki, továbbra sem mérvadó. A művészet és tudomány között miféle híd van? Maximum valami kifeszített kötél, amit önkényesen hídnak állítasz be. Tudniillik a művészethez semmiféle iskola, osztályozás, mesterlevél, diploma nem kell, csak mondjuk kreativitás. Tudod, művészek már akkor is léteztek, amikor az iskolát még fel se találták. És ha az adott művész sikeres, van közönsége, meg is tud majd élni belőle. Attól, hogy Michelangelo széklábakat farigcsálna a falanszterben, Chopin vagy Madonna még simán szólhat a lakónegyedekben, miután a tudóspajtik visszatértek a konferenciáról.

Nem lep meg, hogy a következő két pontot átugrod. Out of ammo.

Sehol nem állítottam ilyet, hogy az ingatlanhiénák csak bebillegnek a tanácsra, oszt már kapnak is lakást. Én arról beszéltem eredendően, hogy létezett ilyen rendszer, miszerint a bérlők megvehették a saját lakásukat. Hitel és más ökörségek nélkül. Tehát lehetséges a dolog, te persze élből letagadtad ezt is, és azt állítottad, az ingatlanlufi nem lufi, mert...mert nem az oszt kész. Florida? Nagy Ingatlanszövetkezeti Pilóta? Áh, azok sem úgy történtek, hazudik az összes híroldal és a jegyzőkönyvek is.

Cáfoltál? Mivel? Elszigetelt egyéni eseteket hoztál fel, egy részüket kimazsolázgatva, más részüket a saját emlékeid közül, ami aztán vagy igaz, vagy nem. A maradék az nagyjából személyes kétely. És akkor ezek volnának a te érdemi cáfolataid. Ok, boomer.
Szerintem ne is folytasd, mert filterig fogsz égni.
süti beállítások módosítása