Egy férfi megváltozhat a gyerek után ?

2022. július 21. 07:33 - csajokespasik

       

               Az apukaszerep a legtöbb pasi egóját izgatja, egészen addig, amíg nem szembesülnek vele, hogy mennyi lemondással és kötelezettséggel jár. Ha korlátozásnak élik meg, folyamatosan a kiskapukat fogják keresni.        

 
       

               Fedezd fel és használd!  Ha lazán ismerkednél, barátkoznál, de nyitott vagy egy kis extra kényeztetésre is, akkor a Barátság Extrákkal kapcsolat passzol hozzád. Aki még nem tudja: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

 

Sziasztok! Csak egy rövid kérdésre keresném a választ, bár lehet, hogy naiv vagyok: mennyire változhat egy férfi, és annak szokásai, a gyermeke megszületése után? A gyerekvállalás sok mindenen változtat, de ha mondjuk előtte ő minden alkalmat kihasznált a szórakozásra /alvásra, akkor felismeri, hogy ez nem maradhat így? Előtte rendetlen volt mondjuk, de a gyerek hatására megváltozhat? Alapvető tulajdonságok megváltozhatnak, vagy csak egy darabig, amíg bírja? Vagy ez csak a gyakorlatban dől el, és nem is jó a kérdés?        

       

                Ha amúgy is lustább típus, napközben van arra lehetősége, hogy a melójára fogja, hogy miért nem tud törődni vele, és amikor hazajön, és kicsit foglalkozik a gyerekével, 15 perc után mondhatja, hogy most meg abba fáradt el. Ha szabadságszerető, nyilván korlátozásnak fogja megélni, és folyamatosan a kiskapukat fogja keresni, mikor lécelhet le, vagy mikor kerülhet ki valamit, vagy háríthatja a párjára...

Ha valaki nincs tisztában vele, hogy mi jár egy kisgyerekkel, mik az elvárások és miről kell lemondani annak tényleg nem való a gyerek, ebben egyetérthetünk. Az apuka szerep szerintem minden férfi egóját izgatja valahol, hogy továbbörökítette a génjeit és hú de jó, de a realitásoktól sokan meglepődnek. És sajnos csak élesben döbbennek rá, hogy mégsem tudnak változni, ha belegebednek sem, és az addigi lelkesedésből annyi lesz, hogy nem ér nekik ennyit az egész.          

 

 

11 komment
Címkék: gyerek pasik

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr9017887781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

body_andras 2022.07.21. 08:13:49

Egy rövid kérdésből lett egy richter skálán 3-as pánikroham, se sebaj.
Egy férfi életében a legjobb dolog, az abszolút katarzis, az apává válás. Ha a pasas ezt nem tudja megélni, akkor már mindegy, hogy lusta-e vagy sem, ott baj van.
Az olyan dolgok, hogy legyen energiád a gyerekkel foglalkozni, munka után az anyjának besegíteni, a ház körüli férfi munkákat elvégezni, a gyereknek jó példát, férfi mintát mutatni, ezek ösztönösek. Ha valamennyi ebből mégse indul be üzemszerűen, akkor nem feltétlenül a gyereknevelés mint új élethelyzet okozza, előfordulhat hogy megbánta az adott nővel való együttélést. Nem vagyok családpszichológus de szerintem gyakori jelenség hogy ilyenkor a pasas elhanyagolva érzi magát, ill. a nő a gyerek létét amolyan casus belliként használva, szándékosan háttérbe szorítja a párját, esetleg el is kezdi rajta levezetni a napi sztresszt és fáradtságot és szemétkedik vele.
Tehát minden kérdésre a válasz: normális körülmények között a férfinak alapfelszereltsége hogy felelős apaként kezd el élni. Minden más esetben el lehet kezdeni kielemezni, mi lehet a baj. Ha magadban nem látsz hibát (nem azért, mert egoista vagy, hanem mert tényleg elfogulatlanul utánajártál) , akkor minden körülményt meg lehet nézni. A rokoni kört, szülőket (nagyszülőket), haverokat, munkahelyet, stb, ezek mind beavatkoznak a maguk módján a frissen alapított család életébe. És ha ezeknél sincs különösebb baj, akkor kezdheted a férfit gyanúsítani.
Ha jól látom itt eleve úgy indul a helyzetelemzés, hogy a férfi egy lusta rendetlen disznó, és MEG KELL VÁLTOZTATNI.
Itt ugrik be a kép egy kedves Morgan Freeman típusú narrátorról, aki karosszékben ülve, leteszi a mesekönyvet az olvasólámpa mellé, és mosolyogva bemondja a történet záró mondatát: "És így kezdődött a válás".

Creativus 2022.07.21. 09:38:56

@body_andras:
Az, hogy igazad van - nem vitás! Legfeljebb a nők egy része vitatná.
A mára oly jelentős méretűre duzzadó probléma oka azonban érdekes, és nemrég (2018) derült rá fény, és annak következményei beláthatatlanok. Kár, hogy a következmények között van az is, hogy sokan (ma már a legtöbben), a hozzászólásodra, illetve az enyémre is pillantva, azt "TL;DR"-nek minősítik, és el sem olvassák. A fejlett nyugat különös, és tragikus válsága tükröződik ebben.

A téma összetett, de bízom benne, hogy legalább téged megérint, és egy olyan utat mutat sokunknak a jövőre nézve, amellyel nehéz szembesülni, de önkéntesen választható egy boldognak megélt élet reményében.

Mi is a mai ember boldogtalanságának az oka? A magyarázat - meglepően - a hormonális rendszerünkben, illetve az evolúciósan örökölt agyműködési mechanizmusainkban van. Ám itt most nem az oxitocinról esik szó, mely hormonunk befolyását a párkapcsolatunkra már évek óta (talán már unalomig) magyarázgattam, hanem egy sokkal alapvetőbbről, a dopaminról. S az utóbbi években a függőségek (pl. drog) kutatásából levezetett jelenségről, a dopamin-rezisztenciáról. És mellette egy nagyon ősi agyterületről (már a hüllőknél is megjelent), a hippokampuszról, amely alapjaiban magát az emberi értelmet képes felülbírálni, és kemény munka ez ellen harcolni.

Hogy kerül a csizma az asztalra? Ha megnézzük pl. Dr. Anna Lembke klipjét a YouTube-on, akkor csak döbbenten bámulhatunk, és foghatunk padló, amennyiben ráérzünk a lényegre:
www.youtube.com/watch?v=9Zd9qvJUr-o
(feliratozva, és magyar fordítással viszonylag jól érthető)

A jelenség a "lusta, rendetlen disznót" hozza ki az emberből, amelyet azonban - jól sejthetően - NEM lehet megváltoztatni, mert az egy komoly, és elszánt egyéni döntéssel, és min. egy 30 napos, emberpróbáló "önkezeléssel" (lásd: dopamin böjt) győzhető le. Leggyakoribb okként - amiről szégyenlősen hallgatunk, és tiltakozunk - a pornózás, de ugyanilyen súllyal a digitális világ nyújtotta lehetőségek szenvedéllyé váló használata (ám ott van pl. a nőknek a vásárlási függőség) szerepel.

Egy 50 évvel ezelőtt - hallgatólagosan - meghirdetett forradalomnak vagyunk a súlyos áldozatai, amely a fogyasztói társadalom révén (s közte van bőven a szexforradalom is) egy hedonikussá váló létet alakított ki a könnyen és gyorsan megszerezhető élvezetekkel, s ami rövid távon állandóan vigaszt próbál nyújtani, ám hosszú távú hatása úgy működik mint a drogosoknál a drog. Állandó elégedetlenség érzetet kelt, mindenben akadályokat látunk, s leküzdeni nincs erőnk, bármennyire is akarnánk. Igen, ez a dopamin rezisztencia. S a gyors élvezetekből emiatt egyre többet, jobbat igényelünk.

Különösen a fiatalok körében személyiségzavarok számos formája burjánzik dömpingszerűen ebben az elkényeztető, s a "gyermekeimnek mindent megadok" (vagy éppen fordítva: azokat elhanyagolom, és mindent magamnak követelek) társadalmi szellemiségben. S gyakran előkerül eme zavarok jelei közt a legtöbb abból, amelyet a mai pszichiátria új nevén "aszociális"-nak (APD) hív, elhatárolódva a régi, és pejoratív értelmű megnevezéstől. Valóban, látszatra egyre többen ilyenekké válunk, ha nem figyelünk. Férfiak, nők egyaránt (utóbbiak azok akik vitatkoznának veled).

S ne csodálkozzunk azon sem, hogy az ebből eredő, közelgő katasztrófát bizonyos körök globális "kezeléssel" kívánnák elkerülni, noha a történelemből jól ismert kezelési mód éppen hogy egy katasztrófaként lenne megélhető.

Érdemes elolvasni James Fallon könyvét (Pszichopátia belülről), amiből mellékesen az is kiderül, hogy ezzel a ma már nem betegségnek tekintett agyműködési változattal (azaz az APD-vel) is lehet értelmes életet élni akkor is, ha az valóban nem csak egy tünet-következmény.

pizo 2022.07.21. 21:52:36

Csak annyit tennék hozzá a férfiként, hogy a nők pedig mindenképpen megváltoznak a szülés után, és sajnos a legtöbben negatív irányba, ahogy részben body_andras is utalt rá.

Zoli

Real_Time 2022.07.22. 06:58:18

@pizo: A férfiak is megváltoznak, fizethetnek az elkövetkezendő húsz évben ha akarnak ha nem.

Olasz Bazsa 2022.07.22. 09:50:05

A férfiak háza táján is bőven van mit söprögetni, nem vitás. Ugyanakkor tipik női melléfogások:
- Azt gondolják, hogy egy széteső kapcsolatot egy odaszült gyerek majd megment. Nem , nem fogja.
- Hozzá mennek olyanhoz is, akit nem igazán szeretnek, csak "jól elvannak". Mert ketyeg az óra, meg basztat a család, rokonság. Meg "majd kialakul". Hát nem alakul ki. Elfelé szaródik inkább az idő és a kezdeti lelkesedés múlásával.
- Azt gondolják a nők, hogy a gyűrű után a féri majd megváltozik (az ő elképzelésük irányába persze). A férfi meg azt gondolja, hogy a kedves szexi barátnő a gyűrű után sem fog megváltozni és kedves, szexi feleség marad. Pofára is esik mind a kettő rendszerint.

Nézzünk már szét, ennyi elvált harmincas negyvenes egyedülálló gyerekes nő még a világtörténelemben nem volt, mint most van. Az észnélküli házasságba berántás és mindenféle családtámogatások levadászására gyerekpotyogtatás nem biztos, hogy jövőálló stratégia. Tényleg csak annak kellene házasodni és gyereket vállalni, akik ezt érdekvezérelt okok nélkül képesek megtenni.

László Szentesi 2022.07.22. 11:13:02

Igen, de ez előre ne kiszámolható. Én öcsémen láttam, aki egy lusta disznó volt, ha tehette délig aludt, videójátékozott, meg filmezett, élt a nagy nihilben, ha volt csaja pár hónap után megunta és kidobta. Apámmal mindig kibeszéltük, hogy soha nem fog megházasodni és nem lesz gyereke, alkalmatlan rá. Aztán összejött egy csajjal, és hamar jöttek a gyerekek, és ég és föld a régi énjéhez képest, mintaapa lett. Megvan benne még a lazaság, ami jól jön a gyerekek mellett, és megvan benne az is hogy mindent meg akar adni a gyerekeknek, tényleg 0-24-ben apa, le a kalapot előtte. A lényeg ezzel amit mondani akarok, hogy nem tudhatod előre...

body_andras 2022.07.22. 12:22:27

@László Szentesi: ezt mondom, hogy ez ösztönös.
Épp emiatt bukik meg poszterina előítélete, hogy már azelőtt is lusta disznó volt.
Egyrészt motiválni kell, másrészt ha valaki nem tud ösztönösen apa lenni ott tényleg gáz van, nem kicsi.

Andy73 2022.07.22. 12:37:07

Mindenki mindig változik, de az alapvető változás ritka. A fontosabb dolgokat már a kapcsolat elején tisztázni kell, még a gyerekvállalás előtt, csak akkor még sokszor elvakit a szerelem, a rózsaszín köd. Az emberek pedig különbözőek, a nők és a férfiak is. Van, aki nem is akar gyereket, mások meg nagycsaládra vágynak, minimum három gyerekkel, de akár többel is.
De sok függ a férfi munkájától is. Az szerintem természetes, hogy ha egy nő otthon van a babával gyeden vagy gyesen, a férfi pedig komoly munkát végez, akkor a gyereknevelés főleg a nőre hárul, a férfi csak kisebb részt tud vállalni. De ha a nő is visszamegy dolgozni, akkor elvárható, hogy a férfi is nagyobb szerepet vállaljon a gyerekek nevelésében.

Andy73 2022.07.22. 13:17:11

@Olasz Bazsa: akkor kihalna az emberiség - nálunk még így is kevés gyerek születik. Egy kapcsolat sok okból zátonyra futhat, a lényeg, hogy nem kell bedobni a törölközőt, hanem meg kell oldani a problémákat. A gyerekek nagyon sok örömet tudnak nyújtani, de törődni is kell velük, mint mindennel. A kérdés, hogy mi a prioritás, a haverok, a barátnők, vagy a család.
süti beállítások módosítása