A tahóság pszichológiája

2021. november 04. 07:31 - csajokespasik

„Tudott ő kedves és gondoskodó is lenni, de az főképp csak magára erőltetett szerep volt, és miattam csinálta, de órákban volt mérhető a tartóssága” – Az agresszív pasik mellett nem könnyű az élet, és ma azt is megtudhatod, hogy konkrétan miért nem.

 

Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők történeteivel. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

 

Azért írom le mindezt, mert volt szerencsém kiismerni egyszer ezt a fajta férfi típust. Hogy viszonylag huzamosabb időt töltöttünk együtt, az is inkább az én türelmemnek volt köszönhető, meg annak, hogy több esélyt adtam a kelleténél. Leírnám, hogy szerintem miért ilyenek, de előtte, a tisztánlátás kedvéért, pár általános jellemző:

- Neki a haverok mindig az első (bár inkább csak ismerősei meg kocsmahaverjai vannak, semmint valódi, hasznos barátai),

- minden nővel flörtöl,

- a természetes beszédhangja az a jellegzetes, torokból képzett hangos intonáció, képtelen halkan beszélni, inkább megfullad,

- állandó mozgáskényszer, mindig menni valahova,

- az alkohol jelentős szerepet játszik életében, és ha berúg, mindenkibe random beleköt, és ott is fogást talál, ahol nincsen (egyszer egy buli után olyat csinált, hogy hazafelé kérte az egyik arcot, akit amúgy ott ismert meg, hogy hadd menjen már egy kört a kocsijával (csatak részegen) és mivel a srácnak helyén volt az esze, mert ő nem ivott, nemet mondott neki. Hát erre ő mindennek elhordta, üvöltött vele, irigy köcsögnek nevezte, és ugye itt nem az irigység volt a blokkoló tényező).

Az ominózus este után úgy két hétre rá szakítottam is vele. Persze nem fogadta el, mert sértette a becsületét.

Tudott ő kedves és gondoskodó is lenni, de az főképp csak magára erőltetett szerep volt, és miattam csinálta, de órákban volt mérhető a tartóssága - és ennek dőlnek be sokan, hogy pl. hozzámennek egy ilyenhez és azért nem válnak el, mert amúgy a kapcsolat 10%-a jó... de a többiből is kéne hozzá még valamennyi. Ha rideg üzleti alapon nézzük, ez így nem lenne túl jövedelmező, és objektíve szemlélve hülye, aki ilyen esélyekkel ebbe befektetne.

Még egy apróság a személyiséghasadásához: ő fizikai munkát végzett, mégis lenézte a többi fizikai melóst. Állandó magányra vágytam mellette. Ő épp csak féltékeny nem volt, ez speciel hiányzott a repertoárjából, de a többi mind pipa.

Hogy miért ilyenek és miért van belőlük ennyi? Röviden: rossz családból származnak. Ahol ezt a mintát látták, hogy a nőkkel (meg úgy az emberekkel általában) így kell bánni, és az igazi férfi az erőszakos, bunkó, irányító és egocentrikus.

 

Nem azért mondom, mert nem tehetnek róla, de tény, hogy azért alakult így náluk, mert gyerekkorukban ők is ezt kapták, ezt az információt, ezt a hibás mintát, persze ez nem mentség, mert egy felnőtt embernek kéne már kontrollálnia magát, tehát az kevés, hogy ők is csak áldozatok, ez így nem igaz. Sérültek, igen. De felül lehet kerekedni minden rossz mintán. Ha ez nem így lenne, akkor gyakorlatilag az alkoholizmus is gyógyíthatatlan lenne. Amikor ezeket írom, csak a jó szándék vezérel, mert ha egy ilyen mellett vagy, minél hamarabb kapj az agyadhoz, vedd észre, mert idővel ez nem fog javulni, hiába reméled, inkább rosszabbodni.

 

Amikor már ő is belátta, hogy vége, ilyet írt utoljára, végső, gyerekes döfés gyanánt: „sokkal jobb nőim is lehettek volna” ...de végül engem választott és érezzem magam megtisztelve... Ez a fajta külsőleg nem feltétlenül egy drabális, kopasz állat, van, hogy – mint esetemben – vékony, bociszemű, ápolt, barátságos arcú. Nem tűnt agresszívnek, mégse tudta mérlegelni a tettei következményeit. Amúgy az alkohol nem mentség mindenre, arra hivatkozni, hogy bocs, a sok pia miatt voltam olyan, teljesen elfogadhatatlan.

Sok ember szenved ilyenek mellett, mert hagyták magukat megvezetni, de a lényeg, hogy nincs olyan szakasza a kapcsolatnak, ahonnan ne lehetne kilépni. Nem lehet rajtuk segíteni, ha nem akarják maguk is, és ehhez az első lépés lenne, hogy belássák ők maguk is, hogy sérültek. De a büszkeségük, amit valószínűleg aputól vettek át, megakadályozza őket, magyarán, a nőnek kuss, a férfinak van igaza mindig és azt csinál, amit akar, ahogyan akar. Ez ne legyen már hungarikum. Oka lehet még, ha több primitívebb fiútestvér élt együtt, akkor alakulhat így ki, és fordulhat kedvezőtlen irányba a személyiség a folytonos rivalizálástól, védekezés, üss vagy fuss, megfeleléskényszer, versengés, ...-és miután kirepülnek a fészekből, valakinél az szépen úgy marad. Vagy levetkőzi, ez is egy opció. Csak tudatosítania kell. De azt el kell felejteni, hogy nem ítélkezel... itt igenis kell ítélkezned, különben te húzod a rövidebbet és valóra váltja az összes rémálmodat. Remélem, segítettem is.

Szép napot mindenkinek!

 
14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr8716745536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativus 2021.11.04. 12:14:46

Noha szépen felsorolásra kerültek jópár spektrumzavarban előforduló tünetek, egyes következtetések hibásan elterjedt hiedelmeken alapulnak, de van egy pár olyan szubjektív is, amiről a tudománynak más a véleménye.
Ugyanakkor sajnálatos tény, hogy a - szinte már történelemnek számító - szexforradalom (1968) óta generációról generációra jelennek meg egyre nagyobb arányban ezek a jelenségek, lassan felőrölvén a nyugati civilizáció társadalmait.
Igen, sérültek ők, mégpedig pszichésen örökölve a felmenők által, akik szintén sérülésen estek át, s ha olyan családból is származnak egyesek, hogy ott ez nem történt meg, akkor éppen elég egy tartós együttélés az ilyen sérülttel, hogy az okozott traumasorozat a vétlent is sérültté változtassa. Önmagán ezt az állapotot senki nem veszi észre! Ha szembesítjük vele: reflexszerű a durva érvénytelenítés. Látszólag mind megváltoztathatatlan, mivel abszolút nincs tudatában az, hogy vele nem stimmel valami. A szembesítés soha nem használ, sőt éppen olyanok alkalmazzák másokra akik maguk is sérültek.
A legkönnyebb dolgunk egyébként épp azokkal van, akikkel látszólag a legnehezebb, s gyakori ellentmondásos viselkedésükkel az őrületbe kergetnek. Ez pedig a "bordeline" tüneteket mutató komplex PTSD, mint személyiségzavar, mely származhat akár gyermekkori szülői légkörből, vagy - ma már úgy véljük - a legsúlyosabb traumát okozó megcsaltság, elhagyás, szakítás, válás feldolgozatlanságából (noha úgy véljük: "kihevertem"). Ez azonban csak akkor kezelhető, ha az egyén önként veti magát alá, együttműködve, és vállalja a hosszú felépülést. A szembesítés azonban tévút, sőt még az önkéntességhez vezető utat is megnehezíti. A psziché legmélyén két folyamat hadakozik náluk. A elviselhetetlennek tűnő szégyen (a félelemérzés egyik formája), s az abból eredő, s gyorsan eluralkodó fájdalom, illetve az a vágy, hogy ezt valamivel csillapítsa, bármi áron, akár mások (közeli hozzátartozók) lelki bántalmazásával anélkül, hogy erről tudomás lenne. Biológiailag: dopamin (boldogsághormon) löketekre van szüksége, minél többre, számos forrásból, s a szégyen miatt gyakorta mások megszégyenítése által (s utóbbi módon másokat is mérgez, mint valami pszichés kórokozó). Ám idővel kialakul a dopamin-rezisztencia ugyanúgy, mint a függőségeknél, és a vágy mértéktelenné válik. (példaként: ilyenkor a dopaminmegvonás lenne a gyógyír, ami a gyakorlatban unalommal jár, ám éppen ez ami ellen a végsőkig küzd, mert az unalomtűrése a 0-hoz közelít).
Jó néhány más személyiségzavar is van, amely ellen még nincs kidolgozott, kipróbált hatékony megoldás, s az ilyen személynek adott tanácsok lepattannak róla, s csak magunkat áltatjuk azzal, hogy "ezt kellene tennie" (ilyen pl. a nárcisztikus, vagy az aszociális zavar).
E témához tartozik még az az új keletű felismerés, hogy az újabb ismeretek tükrében, felnőtt korban rengeteg Asperger szindrómás egyént lehet diagnosztizálni, amelyek magas funkcionalitásúak, ellentétben az alacsony funkcionalitású változatával, melyet autizmusnak nevezünk (ez utóbbi személy életvitelében segítségre szorul). Sőt - az eddigi tévhittel ellentétben, s bár kisebb arányban - ez nőknél is előfordul, de a tünetek sokban eltérnek a férfiétól (az agystruktúrák mások - férfinál a szürke, nőnél a fehérállomány a sokkal kifejezettebb, mint nemi különbség). S gyakran, ha diagnosztizálnak valamit, tévesen OCD-t (kényszeres), és/vagy ADHD-t (hiperaktivitás) állapítanak meg helyette. Ők azok akik azzal küzdenek egész életükben, hogy nem tudják milyen módon tudnak olyan emberként viselkedni, mint mások, akik ezt ösztönösen teszik (idegen helyen, ismeretlen társaságban elveszettnek érzik magukat). Ez, illetve a kompenzálásra tett erőfeszítések (amit maszkolásnak hívnak) idővel kiégéshez vezetnek, s ott a trauma, amitől kialakul a C-PTSD náluk, akár a posztban említett tünetek bármelyikével.
Személy szerint tévedésnek tartom emiatt elmarasztalni őket, hiszen az állapotukról nem ők tehetnek, és nehéz a dolgunk abban, hogy rávezessük őket, mi is náluk a baj. Nekünk kellene inkább ehhez egy indirekt módú, és empatikus hozzáállású rávezetést megtanulnunk, hogy önként vágyjon a változásra, s ne egy kényszert érezzen helyette.
A lényeg: az elmúlt évtizedek alatt sok minden eltitkoltak előlünk, és egy hedonista életmód felé sodortak, amely a napjainkban kibontakozó krízishez vezetett.

Almandin 2021.11.04. 20:59:32

Ez egy pszichopatának tűnik.

jegeskaveee. 2021.11.04. 22:23:28

Segített??? Kinek? A poszt írójának is segítségre lenne szüksége...

Cpt. Flint 2021.11.04. 23:06:27

@Creativus: "elmúlt évtizedek alatt sok minden eltitkoltak előlünk, és egy hedonista életmód felé sodortak,"
Kicsodák?

Örömhernyó 2021.11.05. 06:55:26

"Az ominózus este után úgy két hétre rá szakítottam is vele. Persze nem fogadta el, mert sértette a becsületét."

Nem fogadta el a szakítást? Ez intő jel, az ilyennek kezdeni se szabad. Én soha egy percig se zaklattam exeimet. Volt egy, akivel úgy volt, hogy barátok maradunk, aztán visszajártam dugni, de a szakítást se vontam kétségbe. Ha vége, akkor vége. Többek közt ezért se volt több olyan exem, akivel barátok maradtunk volna.

"igazi férfi az erőszakos, bunkó, irányító és egocentrikus." - Ez nem csak a férfiakra jellemző, a magyar nők is eléggé ilyenek. Előrejutni csak törtetve lehet, az életben farkastörvények uralkodnak (ezt egy randin adta elő egy főiskolás csaj nekem, ezzel igazolva önmaga silányságát), pletykálni kell, az a társasági élet, helyezkedni kell, mert elnyomnak a suliban, munkahelyen, manipulálni, áskálódni, térdelve szopni előléptetésért. Ami gyenge pusztuljon, vagy áldozat vagy vagy győztes, köztes út nincs.

Szóval van ennek a bunkó, nagyhangú pasinak női megfelelője... és általában ezek egymásra találnak, egymásban látják az ideális partnert.

Nyilvánvaló, hogy a posztoló nem a pasihoz való, az ilyen pasik találnak maguknak hasonló nagypofájú csajt, akivel egymást erősítik.
Az azért érdekes, hogy a szolidabb lányok is beleesnek ezeknek a nagypofájú srácoknak a hálójába egy pár dugás erejéig, szóval valamennyire csak vonzóak számukra.

MsIreneAdler 2021.11.05. 10:12:17

Nem is tudom, hol kezdjem, annyi minden eszembe jutott a poszttal kapcsolatban.
A legfontosabb: az ilyen pasit kilóméterekről ki lehet szúrni, de legkésőbb az első randin. Tehát viszonylag könnyű nem belemenni vele bármilyen kapcsolatba.
Nem, nem fognak változni. Minek változna? Már az, hogy megáll neki egy nő csak azt erősíti benne, hogy a viselkedése nőfogásra alkalmas és jó. Miért változtatna a bevált módszeren?
Úgy gondolom, hogy talán azok a nők, etetik az ilyen típusú férfi egóját, akiknél a férfi személyisége az utolsó utáni helyen kullog a párválasztási szempontok között, messze messze a pénz és a külső után.
Az, hogy mitől válik egy ember ilyenné, rengeteg oka lehet, igen a rossz szülői minta az egyik ok. Ezt leküzdeni biztosan nem könnyű feladat, főleg, ha valaki nem is akarja és nem is látja a problémát. Szerintem egyszerű mezei párkeresőként jobb az ilyen egyént messziről elkerülni és nem feladatnak érezni a "megmentését". De hát annyira tudom, hogy hiába pampogok itten :)

Örömhernyó 2021.11.05. 10:46:44

@MsIreneAdler: "talán azok a nők, etetik az ilyen típusú férfi egóját, akiknél a férfi személyisége az utolsó utáni helyen kullog a párválasztási szempontok között"

Ellenkezőleg, azok a nők adnak az ilyen férfiaknak megerősítést, akik a határozott, nagyszájú, társaságban központi helyet elfoglaló, sikeres férfit keresnek, aki más nőknek is kellene. Ugyanis ez a típus annak az ígéretét hordozza a nő számára, hogy ő alfahím. A nők nagyon könnyen összekeverik a bunkóságot a határozottsággal, az agresszivitást az asszertivitással, a nagypofájút a társasági emberrel, a sok, buta szöveg szöveget nyomó parasztot a jó társalgóval.

MsIreneAdler 2021.11.05. 11:35:31

@Örömhernyó: szerintem nincs itt semmiféle "ellenkezőleg". Amit leírtál, az kicsit bővebben kifejti azt, amit én is akartam, hogy a felszínes nők, akiket a külsőségek, a csillogás vonz, azok ájulnak el az ilyen pasiktól. Akiket nem érdekel a férfi igazi énje, csak az ujjon pörgetett slusszkulcs. Akik nem fogják fel, hogy egy férfi nem attól lesz férfias, hogy egy társaságban minél hangosabban ordít vagy kötekedik. Épp ellenkezőleg (és most tényleg :D).
Egyébként nagyon jó, hogy megemlítetted ezen pasik női megfelelőit, mert nekik is népes rajongó táboruk van ám, főleg ha még ki is néznek valahogy. Sajnos a férfiak egy hajszállal sem kevésbé felszínesen, mint a nők...:(

Örömhernyó 2021.11.05. 11:38:37

@Örömhernyó: Azok a nők taplálják ezeknek a tahóknak az egóját, akiknek különösen fontos a férfi személyisége. Legyen határozott, beszéljen sokat, társaságban középpontban legyen, találja fel magát, tudja mit akar, ne üljön otthon, legyen kicsit öntörvényű, érezzem magam nőnek mellette, domináns legyen, ne anyámasszony katonája stb. Aztán ilyet kapnak, amilyet a posztoló összeszedett. Mert egy halkabb, kevésbé erőszakos pasit azonnal leírnak a nők, mint született vesztest.
A dolog működik, pár hónapig az ilyen erőszakos, pszichopata pasi dugja őket, aztán szakítanak, majd mennek a következő ugyanilyenhez.

MsIreneAdler 2021.11.05. 12:55:33

@Örömhernyó: én még mindig azt mondom, hogy itt nem a személyiség fontos, legalább is nem úgy, ahogy azoknál a nőknél, akik messze elkerülik az ilyen pasasokat. Csak a felszín a fontos, a külsőségek, nem az, hogy milyen a másik, csak hogy milyennek mutatja magát. Nem is akarják ezek a nők felismerni, hogy a jasszoskodás mögött nincs tartalom, nincs semmi, csak egy bizonytalan hisztis kisfiú. Alapvetően senki nem szereti, ha alázzák, senki nem vágyik egy tahó társra, ezt csak elnézik ezeknek a pasasoknak, mert pl. gazdagok, jól néznek ki és menők, esetleg fel lehet vele vágni a barátnők előtt.

Almandin 2021.11.05. 13:04:28

@Örömhernyó: Vagy mennek a bíróságra nőverés miatt. Az erőszakos pszichopaták ugyanis kifejezetten hajlamosak a párkapcsolati erőszakra. Ezért is őrültség agresszív macsót választani.

exilis 2021.11.05. 13:24:43

Jé, egy alkoholistával nem mennyország az élet? Ki hitte volna.

Billy Hill 2021.11.05. 15:12:52

@exilis: Kivéve, ha B. Cooper játssza, mert akkor arra még L. Gaga is ráfanyalodik...

százfogú c.zenekar 2023.01.27. 17:35:48

Az alkoholizmus gyógyíthatatlan. Csak tünetmentessé tehető.
süti beállítások módosítása