A pénz szerepe a kapcsolatokban

2022. február 14. 07:26 - csajokespasik

„Nekem soha nem fizettek és ezután se fognak nyaralást, kocsit, ékszert, mobilt, semmi olyat, amitől kevésbé érezném magam teljes értékű felnőttnek” - Valentin napi posztunkban az anyagiak egészséges egyensúlyát keressük párkapcsolaton belül. Posztolónk nem kedveli, ha pénzelik, mert szerinte egyetlen pasi sem ad önzetlenül semmit.

 

Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem csak a társkeresők történeteivel. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

 

Kedves Blog! Nőként írnék pár szót az anyagiakról.

Sose mondtam, hogy nem számít a pénz. De nálam ez azt jelenti, hogy neki is van és nekem is megvan, és amíg össze nem házasodunk, ez külön is marad. Addig nem zavar, ha nem tudja, mikor van az évfordulónk, hiszen nem vagyunk házasok, nincs konkrét időpontja sem, ahonnan számítani lehetne, én se ragaszkodom ehhez, általában én se mindig tudtam egyes korábbi kapcsolataimban, hogy mikor is van pontosan. Sose érdekelt, mennyi pénze van a másiknak, és ugyanezt az én irányomba is elvártam.

Azt az iskolás élményeimből is tudom, hogy a gazdag szülők gyereke a legnagyobb pont-pont-pont, de ő később majd abba roppan bele, amikor a társadalmi nyomás annak belátására kényszeríti, hogy más pénzétől ő sosem lesz több, sem magasabb rendű. Sajnos annak idején belebotlottam ilyen „gazdag szülők gyereke voltam” című pasikba és állandóan arról beszéltek, milyen jó volt, és milyen jó lenne most is, ha az az életszínvonal meglenne még. Ha valaki ilyen és nem teszi túl magát a múlton, nem rázza helyre az értékrendjét, az nagyon rombolóan tud hatni a személyiségre.

Ennek a másik oldala az a sztereotip helyzet, ahol az eltartott középkorú asszonyka félremegy az elfoglalt férj mellett, amikor a pénz már nem tölti be a kontroll szerepét.

Ha van közös költség, attól az még nem jelenti, hogy közös vagyon is van. Fizetünk fele-fele. Azt el akarom kerülni, hogy éreztessék velem, hogy hálával tartozom, amiért átvállalt tőlem valamit, vagy fizette a részemet, akár rezsi, akár étterem. Nekem soha nem fizettek és ezután se fognak nyaralást, kocsit, ékszert, mobilt, semmi olyat, amitől kevésbé érezném magam teljes értékű felnőttnek. A kislányok örülnek ilyeneknek, mert nem gondolnak mélyebben bele, hogy egyetlen pasi sem ad önzetlenül semmit, egy doboz rágót sem. Ha valaki ahhoz szokott, hogy mindezeket megkapja mástól, soha nem nő fel ténylegesen. És amikor elhagyják, akkor jön a rossz rész meg a kapkodás, gyötrődés.

A pénzhatalom bújtatott verziója, amikor egy anyós vagy após feljogosítva érzi magát, hogy „segítsen” aztán állandóan azt hallgatod, hogy bizony, ők teremtettek meg itt mindent, bármibe beleszólhatnak, bármikor meglátogathatnak, mert ez az ő befektetésük (egy barátnőm épp most ül ebben a helyzetben).

De nem vagyok a közös kassza ellenzője, ha a két ember életstílusa viszonylag azonos, akkor működhet – én még nem láttam, de biztos van. A költés-spórolás egyensúlyán múlik. Én abban hiszek, hogy az azonos anyagi hátterű emberek jobban kijönnek egymással, nincs irigység, és a gondolkodásuk is hasonló. Tudják, hogy a szerelem előbb-utóbb elmúlik, és akkor kerül előtérbe az, ami addig nem volt, rájönnek, hogy a kapitalista szellem minden kapcsolatban jelen van, csak épp addig szunnyadt. A pénz csak egy eszköz és inkább élményekben akarnék a párommal gazdagodni.

 
34 komment
Címkék: pénz megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr4717492990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2022.02.14. 08:31:54

- Ha egy pasas vesz egy doboz tic tacot a nőjének, akkor szerinted mit akar tőle titokban?

- Hogy ne legyen büdös a szája.

Beszélgetés a feleségemmel

Lorrh 2022.02.14. 09:56:39

@Puerto Prince: valentin napra? /ma az van/

Cirigli Jenő 2022.02.14. 10:22:07

a kapitalista szellem minden kapcsolatban jelen van

Megnézegetném a portfóliódat!

Cirigli Jenő 2022.02.14. 11:41:58

@Peni a Valdes: mert áldott jószívű kismacska vagy!:)
Gondolom náluk napi pénzügyi zárások vannak.

Cirigli Jenő 2022.02.14. 11:56:02

@Peni a Valdes: hát az írónőnél és anyuéknál:)

Cirigli Jenő 2022.02.14. 12:19:59

@Peni a Valdes: reméljük hamarosan hozzámegy egy könyvelőhöz.

exilis 2022.02.14. 15:58:54

Hát nem tudom. Szerintem ez hozzá tartozik az udvarláshoz, jó ha az ember olyan helyzetben van anyagilag, hogy megvehet valamit a párjának, amit az nem engedhet meg magának. Nem várok el cserébe semmit, egyszerűen jó érzés, hogy megtehetem. Mielőtt kapok megjegyzem, hogy az is jó érzés, hogy magamnak azt veszek meg amit akarok, jó vagyok a szakmámban és jól keresek, ez ezzel jár. Felszabadító érzés. Az lenne a furcsa, hogy én megveszem magamnak a milliós kütyüt, akit szeretek, azt meg olcsó vendéglőbe viszem, és felezzük a számlát. Még soha nem jutott eszembe, hogy ezért bármit elvárjak cserébe, vagy számon tartsam ezt a pénzt. Ezt én költöttem el, arra ami nekem örömet szerzett, ha a gyerekemre, a hobbimra, a barátaimra nem sajnálom akkor nehogy már a páromnál vissza kelljen fogjam magam, mert őt zavarja. Ha zavarja, akkor meg megette a fene a kapcsolatot.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2022.02.14. 17:04:26

@Lorrh: főztem egy finom vacsit, kapott egy vállmasszázst és alaposan kinyaltam. De én egy bunkó vagyok

Lorrh 2022.02.14. 19:16:32

@Puerto Prince: nálunk a zasszony főzött finom vacsit, hogy én kinyaltam még a tányért is, aztán a kocsmában bebasztunk a haverokkal és körbedobáltuk darts-sal a csaposgizit.
Hát így megy ez itt sárkeresztespusztán.

Reactor 2022.02.14. 19:41:18

Fejlődőképes nő. A legtöbb fajtás odáig jut csak el, hogy legyen a "pasee" pénzes, oszt kit érdekel, ha lusta, buta, vagy netán gonosz.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2022.02.14. 21:17:01

@Lorrh: de jók is voltak azok az esték a bárokban, te jó ég... ezer éve nem dartsoztam például, hogy a pezsgőpongot vagy karaoket ne is említsem

Peni a Valdes · https://eletmegamimegvan.blog.hu/ 2022.02.14. 21:51:57

@exilis: ez lenne a normális......de sajnos rengeteg sérült lélek van

semmi hatalmat senkinek 2022.02.14. 23:25:25

"rájönnek, hogy a kapitalista szellem minden kapcsolatban jelen van" - hahahaha... és mi van akkor, ha a pár mindkét tagja (mint mi a párommal) antikapitalista???

Almandin 2022.02.15. 00:11:00

Jó volt ezt olvasni. Ajánlom figyelmébe azoknak, akik szerint a nők csak az anyagiakra hajtanak, le akarják húzni a férfiakat.
Amúgy vannak férfiak, akik nem akarnak számlát felezni egy étteremben. Ilyen esetekben meg lehet állapodni a felváltva fizetésben, vagy a nő is adhat ajándékba ezt-azt (ennivalókat). A lényeg, hogy ilyen dolgokban nagyjából azonos legyen az anyagi befektetés, de sokszor valóban nem lehet patikamérlegen kimérni.
Jó meglátás, hogy sokszor a szülői segítség felnőtt korban is lehet póráz. Emiatt ott sem jó túl értékes dolgokat elfogadni.

antisocialnetwork 2022.02.15. 04:49:15

Vasárnapi pihenő után meg van a várva-várt iromány. Persze Cs.és P.-hoz érzelmi szinten köze nincs. Valami közgazdász tanonc, aki "felvilágosult" írhatta. De jobb lenne tájékozódna, h a Nők a p..cijukkal "fizetnek" mindenért, de csak azért, mert az nincs

Lorrh 2022.02.15. 07:54:52

@Almandin: "Emiatt ott sem jó túl értékes dolgokat elfogadni."
Szegény faterom! Vissza is utasítom a gyémántbányát amit adni akar. Maradok inkább a lánggépgyárban lakatos.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2022.02.15. 08:32:26

@Lorrh: jaja, semmi sem olyan fasza, mint a szegénység bukolikus idilljén és magasabbrendű erkölcsén merengeni egy jó kis középosztályi létből

semmi hatalmat senkinek 2022.02.15. 09:36:39

@Lorrh: Aért szögezzük le, hogy nagyon más az alapvetően asszimetrikus szülő-gyermek kapcsolat, és az alapvetően szimmetrikus párkapcsolat, nem jó egymáshoz hasonlítani őket. Nem véletlenül szoktam azt mondani, hogy számomra az első és legfontosabb a párom, mert ő az egyetlen, akit 100%-ban önként és szabad akaratomból választottam. A szülőt ezzel szemben a sors dobja, olyannak, amilyen. Szóval szülővel kapcsolatban simán el tudom képzelni az általad leírt koreográfiát, mert gyakran van elvárás-csomag az "ajándék" mellé. Ezzel szemben a párkapcsolatomban ez elképzelhetetlen, ott bármit nyugodtan adok vagy elfogadok, mindenféle gyanakvás nélkül.

Lorrh 2022.02.15. 09:45:27

@semmi hatalmat senkinek: A teljes szimmetria illúzió. Maga a teljesség is illúzió.
Létükből fakadóan sem lehet egy ffi női párkapcsolat szimmetrikus teljesen: az egyik ad, a másik befogad.
Az egyik szül, a másik nem.
És az asszimmetria kiterjed az anyagiakra is. Az anyagi világ a férfié, neki kell ebből többet adnia. Az érzelmi világ/gondoskodás a nőé, neki meg abból kell többet adnia.

semmi hatalmat senkinek 2022.02.15. 09:54:38

@Lorrh: Abszolút nem értek egyet... nálunk pl simán a párom (nő) a fő kereső jó ideje, ez ennyi. A szimmetria egyébként nem jelent azonosságot, simán lehet valami úgy is szimmetrikus, hogy kiegészítik egymást. Tőlünk egyébként mindig is távolált a "férfi tartsa el a családot, a nő szüljön és neveljen gyereket" című, konzervatívnak is mondható családi "idill"... illetve hát számomra inkább rémálom...

Lorrh 2022.02.15. 10:27:40

@semmi hatalmat senkinek: simán lehetsz te az a kivétel, ami miatt a szabály megszületett. no offense.

semmi hatalmat senkinek 2022.02.15. 10:45:35

@Lorrh: Ez azért ennél komplexebb... az, hogy én kivétel vagyok, az önmagában semmit sem jelentene. Ugye az teszi valójában működővé a helyzetet, hogy MI vagyunk kivételek, tehát mindketten simán találtunk olyan partnert, ahol a kapcsolat működik. Ugye innentől ez már nem is tűnik annyira extrémen kivételnek...:)
És akkor ugye innen is látszik, hogy mi a nagy különbség a szülő-gyermek kapcsolat és a párkapcsolat között. A szülőből nem tudsz egy önmagaddal kompatibiliset találni, az adott, olyannak amilyen. Párnak viszont simán találhatsz olyat, akivel hasonlóan gondolkodtok. Szóval nem is értem azokat az embereket, akik szerint a szülő-gyermek kapcsolat fontosabb a párkapcsolatnál...

Lorrh 2022.02.15. 11:39:09

@semmi hatalmat senkinek: Persze, a szülő-gyerek kapcsolat lényegileg más mint a párkapcsolat, ebben nincs is vita.
Hogy kinek mi fontos az meg egyéni preferencia.
Létezhetnek megfélemlített, elnyomott gyerekek akiken a szülő uralkodik még felnőttkorában is. Neki az apja-anyja mindennél fontosabb. Tönkre is teszi ez a párkapcsolatot totálisan.

semmi hatalmat senkinek 2022.02.15. 11:45:53

"Létezhetnek megfélemlített, elnyomott gyerekek akiken a szülő uralkodik még felnőttkorában is. Neki az apja-anyja mindennél fontosabb. Tönkre is teszi ez a párkapcsolatot totálisan." - igen, sajnos ez szórúl szóra így van..:(

]{udarauszkasz 2022.02.15. 13:03:37

Attol,hogy kozos a kassza,az meg nem jelenti azt,hogy a fizetesuk bizonyos szazalekat ne kolthetnek a felek a sajat hobbijaikra,miegyebre.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2022.02.15. 15:45:18

@]{udarauszkasz: ezen én is mindig gondolkodom, hogy mi az a közös kassza? Mert ha van egy közös háztartás, közös gyerekek, közös célok, arra bizony kell közös fedezet is, nem?

]{udarauszkasz 2022.02.15. 16:52:34

@Puerto Prince: persze. De ha szeretem a felesegemet,akkor elviselem,hogy a fizetese 10 szazalekat magara koltse. (Hacsak nem drogra,piara)
En is ezt teszem.

Puerto Prince · cococrunch.blog.hu 2022.02.15. 17:24:34

@]{udarauszkasz: én a 10%-nál tovább megyek, amíg nem veszélyezteti a közös dolgainkat, miért ne költsön magára akármennyit? Ha meg költeni szeretne, akkor nem kellenek közös dolgok, nem?
süti beállítások módosítása