A mobilzombik és az első randi

2024. szeptember 10. 07:58 - csajokespasik

       

               Ha az első randin a csaj kirakja az asztalra a mobilját, és aközben, hogy veled is beszél, félig szemmel tartja, az egy esetleges fontossági sorrendre enged következtetni. Mert tény, hogy a mobil delejező ereje általános jelenség ma már. De nem mindenkinél.       

 
       

               Fedezd fel és használd! Érezted már igazán felszabadultnak magad társkeresés közben? Lépj be a Csajok és Pasik közösségébe, hogy az ismerkedés igazán könnyed legyen! Aki még nem tudja: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal. Ha végeztél a sztorival és szívesen keresnéd te magad is a nagy Őt, nézz be hozzánk! A regisztráció ingyenes és azonnal kipróbálhatod.

Nem tudom, hova tart a világ, de azt látni, milyen irányba, és nem sok jóra számítok. Ott kezdeném, hogy bármilyen közösséget is veszünk, iskolait vagy munkahelyit ( vagy akár csak egy átlag metrókocsit ) a szünetekben mindenki az orrára húzza a mobilját, és nem tudom, mit csinál rajta. Eluralkodott az embereken ez a dolog: mondom ezt én, aki 23 éves vagyok, tehát abszolút abba a generációba tartozom, amelyiknek ez a cucc az élete része, és fanatikus tisztelettel hordozza a mobilját. Volt már pár randim, és a csajok kirakják az asztalra, és aközben, hogy velem (is) beszéltek, félig szemmel tartották. Annyira zavart.        

       

               Nem mondom, hogy ez tiszteletlenség - mert hogy ma már mi számít annak, és mi nem, viszonylagos – csak annyit éreztem, hogy a fontossági sorrendjében megláttam a helyemet. Olyat is láttam, hogy a melóhelyemen egy csaj nem találta a telóját és szabályos hisztiroham tört rá, mert megcsörgette egy kollégája és nem hallottuk sehol, ő meg úgy csinált, mintha az élete múlna rajta. Kivörösödött fejjel rohangált, de meglett később, azt hiszem, a kocsijában hagyta csak.

Én mindig nézem, hogy mikor tudok Emberekkel beszélni, nem mobilzombikkal, és olyankor egy kicsit feléled bennem a remény. Azzal szoktam húzni őket, hogy mi lesz, ha valahogy megszűnik az áram, mit csinálnak akkor? „Á, olyan nincsen!” – mondják. A korosztályomba tartozók között már azokat keresem, akikkel lehet beszélgetni, és nem a mobiljukat bújják. És én először azt hittem, hogy legalább valami érdekeset, vagy fontosat csinálnak rajta. Egyszer megkérdeztem egy haveromat, hogy mit csinál, és mondta, hogy a tőle öt méterre levő barátjával csetel. Ha meg nem azt, akkor a közösségit bámulja.

Amúgy nem is vagyok képben annyira az applikációk terén sem, nem érdekel. Tudom, hogy vannak, ennyi. Lassan a Viber-en is mindenre lesz matrica, akkor már nem is kell gondolkodni, csak dobni az illetőnek a megfelelőt.
Most ha emiatt hátrányban vagyok ebben a korszakban, oké, de valahogy úgy érzem, hogy ezáltal az emberségemből tartok meg egy fontos részt.
...Meg hogy a mesterséges intelligencia, húúú, de izgalmas, ...teljesen hidegen hagy. A mai embereket a folyamatos új ingerek tartják mozgásban, és úgy látom, ennek elsődleges útja a mobil. Nekem is van, de akkor veszem elő, ha szól.
Még nem volt olyan randim, hogy ne került volna elő a nőtől egy mobil. Azt az irányzatot sem bírom, ami azt sulykolja, hogy ha valami kicsit is rossz meg unalmas, rögtön dobd el, cseréld le, változtass, ne ülj a rosszban, vár az új, van jobb, jár a jobb, és egy pasi olyan, mint egy teló: megunod, lecseréled, ha kicsit is hibás, nem a szervizbe viszed, hanem eldobod. Nem a technika és a fejlődés ellen vagyok, csak a normális felhasználásuk mellett.          

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csajokespasik.blog.hu/api/trackback/id/tr618488369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.09.10. 15:55:40

Igazi friss ropogós ifjú őskövület vagy. Gratulálok. Nem sokan képesek a józan eszüket megőrizni, amikor az agyhalál az átlagos többség.
Márszempontból. Normális ember kikapcsolja a telefonját értekezleten, kiállításon, előadáson, bárhol, ahol a részvétel és figyelem fontos. A kérdést úgy kell helyesen feltenni, hogy érdemes-e foglalkozni olyan lehetséges jövőbeli társsal, akinek fontosabb a telefonja, mint az akivel randira ment? Fél szemmel másra figyelni randi alatt csak a férfinak van joga és kötelessége, de csak akkor, ha a lehetséges problémákat vizslatja. Azért szükséges, hogy időben tudjon a hölgy védelméről gondoskodni, ha szükségessé válna, de az is a randi része, és nem egy kütyü figyelemmel kísérése.

VOGAben 2024.09.10. 19:07:58

Ez mára a tragikomikusból a tragikus szintekre szökkent. Már csak mobilt a kezében tartva láthatunk élő embert az utcákon. Esetleg a női farzsebekben 1/3 részben "elbújtatva" de annak is valami nagyon tré üzenete van. Három kivétel akad: a "fülessel dolgozók", a 70+ korosztály és a csövesek. Én is vallom, hogy nyomorult egy élet az, ahol a folyamatos online jelenlét a mérvadó. A balesetveszélyt hagyjuk is, kb. kettő hét leforgása alatt, öt vonat általi halálos gázolás történt. Ezekből négy esetben a telójukat bámulták az áldozatok a környezetük helyett. Munkahely detto. Adódik egy percnyi üresjárat, már megy is a telefon-tapi... Étkezdékben alap... Ezt randin, találkozókon, vendégségben űzni, pedig maga a nagybetűs BUNKÓSÁG. 7-8 éve akadtam ki én is egy csajra. Összejártunk, igaz rendszertelenül de ezer éve ismertem. Egyszerűen nem bírtra ki, hogy minimum óránként ne lesse meg, még az éjszaka közepén is, hogy ki írt rá stb. Egy normális programot nem lehetett nyugodtan kivitelezni vele, mert mindig plüntyögött a "készüléke". :))) Szóval ez egy ilyen "bandababa" nőnél is rohadt bosszantó tudott már lenni. Na, azóta a 95% ilyenné lett... Mocsokul kiábrándító. No de mindegy, én meg egy kiöregedett boomer vagyok, akit már egy nem analóg műszerfal is ezerrel frusztrál. Megérettem a pusztulásra...

Burgermeister 2024.09.10. 20:05:02

Keress olyat aki megvan nélküle. Hidd el hogy van!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.09.10. 20:54:21

@VOGAben: "kb. kettő hét leforgása alatt, öt vonat általi halálos gázolás történt. Ezekből négy esetben a telójukat bámulták az áldozatok a környezetük helyett"
- Mégis mit tehetne a darwinizmus? Medvék nincsenek, farkasok se jellemzőek, oroszlánok errefelé sosem voltak, skorpiók, mérges pókok, varánuszok sem különösebben elterjedtek. Az a pár keresztes vipera nem elég a teljesen idióták szelektálására. Na erre van a telefon+vonat/autopálya kombó. Ide tartozik még a sziklapárkányon szelfizés, és a tiktok kihívásos farokméregetés is.

Filmajánló: videa.hu/videok/film-animacio/hulyek-paradicsoma-2006.mp4-2006-84-perc-4ZO8qZvU8MzMXGlg

VOGAben 2024.09.10. 22:52:47

@F.M.J.: Láttam a filmet, hát kb. erre sodródik a tulok nyugat és sajnos mi is. A napokban lett harminc éves a jogsim. Ebből 13. hivatásosként telt. Az 1M.km. már bőven megvan. Saját hibás esemény nélkül. De! 2010 után rohamosan kezdett döglődni a helyzet, ami a biztonságos közlekedést illeti. Akkoriban még napi szinten lepörgettem 200-500km-t. Erre jutott kb. egy db. komoly veszélyhelyzet/hét. Ma már főleg, csak hétvégeken járok városon kívül de szinte nincs alkalom valami kéretlen izgalom nélkül; A szembejövő átjön(sávelhagyás), főleg SUV-os nyuggerek, anyukák... és egyéb anomáliák, stb. De a város! Az sem semmi! A "nem létező íveken": jobbra nagy, balra kis íven kanyarodók, azok a görények akikre gondolok. 10/10 esetben telóval a fülükön. Kézben tartva term. Mert annyira fontosnak érzi magát a kugli, hogy nem ér rá, csak vezetés közben pofázni, holott itt az ország seggében a legnagyobb megyeszékhely is maximum 15-20-perc keresztül-kasul. Tehát ráérné visszahívni az öt éppen zavaró illetőt. Nyilván ezek mind szuperhős problémamegoldó emberek, promt kell, legott a vaker, a csúcshiper megfejtés. Ilyenekké korcsosodott a társadalom java. Már várom a hírt, hogy valakiben műtéti textília helyett egy iphone-t felejtettek!! Tényleg nem lenne már csoda...

Capillarissa69 2024.09.11. 16:53:32

Most már én is beszemtelenkedek ide, de nem teszem le a voksok se iskola, se első randi ügyben.
A napnál is világosabb (már aki ismeri a függőségek mechanizmusát), hogy tömegesen jelentkező függőségről van szó s ugyanez pl. a dohányzásnál is jelentkezik (csak példaként, a sok közül).
Inkább csak megemlítek egy még 10 évvel ezelőtti, iskolásoknak szóló, külföldi úti tájékoztatót, amelyben - nem viccesen, de mindenki mosolygott - kijelentette az előadó: Ahol a busz majd megáll, ott mellékhelyiség is lesz és WiFi is. És - mint mondotta - a mellékhelyiség az hagyján, ha nincs azt mindenki kibírja, de WiFi nélkül maradni??? Ezen már akkor senki sem csodálkozott.

A számos - ma létező - függőségek (s ebből a mobil csak egy) hosszú távú hatásai között van, amit drogosoknál is megfigyelhetünk, a túlzott kockázatvállalás is. Impulzív (azaz hirtelen ötletből adódó) cselekedetek sem ritkák, s a figyelem - akár csak az ADHD-nál - elterelődik, és ott a baj. Ez egyenesen az évek alatt kifejlődő dopamin-rezisztencia hatása. A figyelem - rövid időre - növelhető, egy kialakult stresszhelyzettel, legyen az pl. egy útlezárás, vagy mások bénázásának felismerése. Tehát részben önjavító folyamat ez, ám a kockáztatás - mint a korsó a kútnál - előbb utóbb meghozza a "gyümölcsét". Természetesen így a létünk sokkal boldogtalanabb lesz. S közvetve attól hogy függőséget okozó élvezeti szereket (kávé, csoki, energiaital, shoppingolás, munkaalkoholizmus, pornó, stb.) használunk, amelytől azt várjuk, hogy boldogabbak leszünk. És mint látható: NEM.
Rengeteg dologra kellene szabályt hoznunk és azokat betartani, de az elmúlt 50 év csak arra volt jó, hogy az eddig létezőket is - élvezettel - felrúgjuk.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.09.11. 19:32:51

@VOGAben: Én is viszonylag sokat vezetek, bár elég hektikus eloszlásban. Van hogy 1500, van amikor 5-6000 km/hó. Nem erről szól a munkám, csupán velejáró. Teljesen egyetértek, nekem is hasonlóak a tapasztalataim. Kaptam már olyan megfejtést, hogy azért vezetek balesetmentesen a '90-es évek eleje óta (jogsi szerzés), mert nem kerültem még veszélyes helyzetbe. Csak megmosolyogni tudom. Szerintem meg azért, mert akkor kezdtem gyakorlatot szerezni, amikor még normálisabbak voltak a körülmények, és lett elég gyakorlatom a korai helyzetfelismerésben, mire átlagos lett az agybaj.

@Capillarissa69: Amiket a függőség és az emberi élethelyzetek összefüggéseiről írtál, érdekesek, de szerintem a posztban vázolt kontextus sokkal egyszerűbb. Hogy érthetőbb legyek, meg kell jegyeznem, nem értek egyet a "normális=átlagos" felfogással, mint ahogy az "igazság=közmegegyezés" sem elfogadható, nézeteim szerint. Attól ugyanis semmi sem lesz normális, hogy sokan értenek egyet vele, vagy elterjedté válik. Én megértem, hogy vannak társadalmi folyamatok, amiknek kihatása van a társadalom tagjaira, vagy azok túlnyomó többségére, de attól még nem lesznek normálisak. Mondjuk egy klinikai szakember bizonyára érdekfeszítő tanulmányokkal tud szolgálni a témában, de a posztban vázolt helyzet szerintem faék egyszerű.

Ha elvonatkoztatunk a függőség tárgyától, és csupán a függőség tényét nézzük, akkor elfogadhatónak tartanánk, ha valaki egy randin mondjuk nem a telefonját, hanem a drogos készletét tenné ki az asztalra? Vagy monjuk egy flaskát, amiből rendszeresen kortyol? Arra szeretnék rámutatni, hogy egészen más a helyzet, ha valaki a párkapcsolata alatt válik valamivel függővé, mert az tényleg a kettejük életével kapcsolatos folyamatok része, ami ugye közvetlen hatással van a társra is, de egészen más, ha valaki úgy megy bele egy kapcsolatba, vagy fogadja el a másikat, hogy már eleve problémás. Én mint egy normális ember hogyan várhatnék el figyelmet egy másik embertől évek múltával is, ha már az ismerkedési stádiumban is elvonási tünetekkel küzdött? Azon még talán lehet csodálkoznom, hogy miért vált a partnerem idővel normálisból átlagossá, kvázi debillé, de ha már eleve debilt választottam, akkor nem kell csodálkozni, ha később a választott elfelejt elmenni az oviba a gyerekért, mert belőtte magát, kint felejti a gyereket/kutyát a kocsiban, mert "csak egy percre" ránézett a telóra, és épp ráírt a barinője, vagy leégeti a házat, mert képtelen odafigyelni, hogy kihúzza a konnektorból az akármit, ha már nincs módja tovább felügyelni rá.

Jó hosszú lére eresztettem, de a lényeg az, hogy szerintem e párválasztás alkalmával nem ápoltat vagy ápolót választunk, hanem társat. Ha valaki önveszélyesen függő (a telózás is az), akkor annak szakemberre van szüksége. Azt szerintem nem randikon kell keresni.

God Harald 2024.09.11. 21:51:37

@F.M.J.: hát én nem vezetek annyit és azóta mint te, kb. 30-34 ekm sajáttal, 4-5 ekm cégessel. De azért ezalatt kerül az ember necces helyzetbe párszor, Olaszország, Románia, Csehország, de még olyan is előfordult, hogy német autópályán. De a nagy számok törvénye alapján leginkább itthon…M0 minden munkanap oda-vissza.:) A repülés kevesebb aggodalmat okoz:)
süti beállítások módosítása